Voor schrijvers, door schrijvers
 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

En we noemen hem....

“Volgende week donderdag zal Bliksem zijn verjaardag vieren. Je bent van harte uitgenodigd!” Zo zal ongeveer een uitnodiging voor het feestje van de jongeman, genaamd Bliksem, eruit (gaan) zien. Ik bedoel hiermee te zeggen: deze naam komt voor in de “databank der vreemde en opmerkelijke namen in Nederland”. Hoe vaak weet ik niet. Hoe oud deze persoon is, weet ik evenmin. Maar deze naam bestaat echt.

“Shit, vijf jaar oud, wil graag opgehaald worden uit Smaland…” Zo zal het waarschijnlijk ooit door de speakers van een Ikea gaan klinken, wanneer de ouders van Shit even op jacht zijn naar een nieuw theeservies met bijpassende tafelaccessoires. Ouders zijn in Nederland namelijk vrij om een kind een naam te geven die ze zelf willen.

Mijn naam is Pascal. Op zich niets vreemds aan (al ben ik in het verleden wel eens in een brief aangesproken met “mevrouw”, maar dat zegt meer over de afzender dan over mijn naam, vrees ik). Het betekent: geboren op Paasdag. En dat terwijl ik nog niet in de buurt van het paasfeest geboren ben! De populariteit van deze naam is terug aan het lopen. In 2006 werden nog achtenzeventig jongens in Nederland zo genoemd, in 2011 bijvoorbeeld nog maar vierentwintig. Daarvoor in de plaats is er een grote diversiteit aan (jongens)namen gekomen. Met dank aan alle creatieve ouders in het kwadraat. Dat geeft kleur en verscheidenheid aan de maatschappij. En net als met alles, geldt ook hier: over smaak valt (niet) te twisten én we leven in een vrij land.

Maar wat is normaal en toelaatbaar? De tijdsgeest speelt ook een grote rol in de namendiversiteit. Zo is er ook een lijst met namen, die in het (verre) verleden zijn geweigerd. Op deze namenlijst staan onder andere de “shockerende” namen: Glenn, Maico, Colinda en Dionne. Heftig hoor. Dan te bedenken dat we tegenwoordig dus al niet meer (echt) opkijken van een moeder die in een winkel roept, dat Bruis van het snoepgoed moet afblijven. Of dat een docent moet vragen of Eintemaxemilium aanwezig is in de klas. Om maar een paar creatieve voornamen, anno nu, te noemen.

Bijna tegelijkertijd met het artikel over de moderne kindernamen, kwam ik een bericht tegen, dat ging over het feit dat Nederlanders te simpele wachtwoorden bedenken voor hun accounts op Internet. Te vaak worden er makkelijke namen (vaak van de kinderen) gebruikt. Soms uitgebreid met een cijfer. Handig om te onthouden, absoluut niet waterdicht. Voor hackers is het namelijk geen enkele moeite om toe te slaan. Dat probleem lijkt makkelijk oplosbaar. Met de sites van vreemde (kinder)namen bij de hand, zal het voor criminelen steeds lastiger worden om in te breken in uw accounts. U zult zich een stuk safer gaan voelen, in uw pitoreske Internetlandschap. Met dank aan de creativiteit van de moderne Nederlandse ouders!

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 1391
(De gemiddelde waardering is 4.6 door 8 stem(-men)

Reacties   

# Een (schrijvers)pun t van kritiekJan Bakker 16-01-2014 07:13
Ik vind dit een leuke actuele column, met voor mij interessante informatie. Bedankt daarvoor! De column leest echter niet lekker. Het veelvuldig gebruik van haakjes ervaar ik als onnodig en storend, want het dwingt mij als lezer om telkens even na te denken over een eventueel diepere betekenis van de zin. Dat dan ook nog eens het woord "pittoresk" met één "t" wordt geschreven, completeert - met alle respect - mijn teleurstelling over de kwaliteit van deze tekst.
Melden aan beheerder
# aanvulling...Jan Bakker 19-01-2014 16:54
Nadat ik mijn reactie had geplaatst, bleek ik een onnauwkeurighei d in mijn tekst niet meer te kunnen aanpassen. Dat doe ik nu alsnog: het woord "pitoreske" in de column behoort met twee letters "t" te worden geschreven. Dus: pittoreske.
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Verhalen in een notendop: een uitdaging

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de…

Blog: Jouw persoonlijk platform

Een blog is een online plek waar je onder eigen controle content kunt publiceren en waar je een bepaalde groep mensen mee aanspreekt. Het is een is een persoonlijk dagboek op een website dat…