Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

En we noemen hem....

“Volgende week donderdag zal Bliksem zijn verjaardag vieren. Je bent van harte uitgenodigd!” Zo zal ongeveer een uitnodiging voor het feestje van de jongeman, genaamd Bliksem, eruit (gaan) zien. Ik bedoel hiermee te zeggen: deze naam komt voor in de “databank der vreemde en opmerkelijke namen in Nederland”. Hoe vaak weet ik niet. Hoe oud deze persoon is, weet ik evenmin. Maar deze naam bestaat echt.

“Shit, vijf jaar oud, wil graag opgehaald worden uit Smaland…” Zo zal het waarschijnlijk ooit door de speakers van een Ikea gaan klinken, wanneer de ouders van Shit even op jacht zijn naar een nieuw theeservies met bijpassende tafelaccessoires. Ouders zijn in Nederland namelijk vrij om een kind een naam te geven die ze zelf willen.

Mijn naam is Pascal. Op zich niets vreemds aan (al ben ik in het verleden wel eens in een brief aangesproken met “mevrouw”, maar dat zegt meer over de afzender dan over mijn naam, vrees ik). Het betekent: geboren op Paasdag. En dat terwijl ik nog niet in de buurt van het paasfeest geboren ben! De populariteit van deze naam is terug aan het lopen. In 2006 werden nog achtenzeventig jongens in Nederland zo genoemd, in 2011 bijvoorbeeld nog maar vierentwintig. Daarvoor in de plaats is er een grote diversiteit aan (jongens)namen gekomen. Met dank aan alle creatieve ouders in het kwadraat. Dat geeft kleur en verscheidenheid aan de maatschappij. En net als met alles, geldt ook hier: over smaak valt (niet) te twisten én we leven in een vrij land.

Maar wat is normaal en toelaatbaar? De tijdsgeest speelt ook een grote rol in de namendiversiteit. Zo is er ook een lijst met namen, die in het (verre) verleden zijn geweigerd. Op deze namenlijst staan onder andere de “shockerende” namen: Glenn, Maico, Colinda en Dionne. Heftig hoor. Dan te bedenken dat we tegenwoordig dus al niet meer (echt) opkijken van een moeder die in een winkel roept, dat Bruis van het snoepgoed moet afblijven. Of dat een docent moet vragen of Eintemaxemilium aanwezig is in de klas. Om maar een paar creatieve voornamen, anno nu, te noemen.

Bijna tegelijkertijd met het artikel over de moderne kindernamen, kwam ik een bericht tegen, dat ging over het feit dat Nederlanders te simpele wachtwoorden bedenken voor hun accounts op Internet. Te vaak worden er makkelijke namen (vaak van de kinderen) gebruikt. Soms uitgebreid met een cijfer. Handig om te onthouden, absoluut niet waterdicht. Voor hackers is het namelijk geen enkele moeite om toe te slaan. Dat probleem lijkt makkelijk oplosbaar. Met de sites van vreemde (kinder)namen bij de hand, zal het voor criminelen steeds lastiger worden om in te breken in uw accounts. U zult zich een stuk safer gaan voelen, in uw pitoreske Internetlandschap. Met dank aan de creativiteit van de moderne Nederlandse ouders!

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1300
(Gemiddelde waardering 4.6 met 8 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Hoogste beoordeelding:

Top 10 : Meest gelezen

Schrijfactiviteiten