Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

En dit was november...

Tijd is een onbevattelijk fenomeen en kent twee kanten. Als je het naar je zin hebt, glipt tijd door je vingers.  Heb je problemen of verdriet dan kruipt tijd als een slak “met zere poten” (zoals mijn moeder zo'n snelheid noemt). De tijd is vanaf de eerste week van oktober zo’n beetje voorbij geslopen. En toch. Toch is het nu alweer half december en zitten we voor we het weten in 2019. Weer moet ik tot mijn grote spijt en teleurstelling een treurige novembermaand in mijn levensboek noteren, net als vorig jaar, nu niet in het begin maar halverwege de maand.

In de vorige terugblik schreef ik :” Ik weet ook niet wat mij nog te wachten staat, maar ik kan jullie verzekeren, dat ik er niet naar uit kijk. Noch straks graag op terugkijk. Hopelijk tot de volgende terugblik. Hopelijk, want je weet nooit hoe het leven verloopt. “ Ik moet iets hebben voorvoeld, zij het op een ander gebied. De dood komt vrijwel altijd onverwachts en ongelegen. De dood drukt ook een stempel op de periode waarin de persoon is weggevallen.
Alweer november, dodenmaand. Net als vorig jaar weer een kat verloren, nu aan een sluipmoordenaar die hem bijna letterlijk deed stikken; longkanker. Ik zal jullie de details besparen, maar één ding weet ik wel; na deze ervaring kijk ik even iets anders tegen longkanker aan. 

Exact een week eerder overleed mijn grootmoeder die vier dagen daarvoor longontsteking opgelopen had. Toegegeven, zij was erg oud, maar haar wegvallen heeft een gat geslagen. Het brengt herinneringen en bepaalde emoties naar boven, ook aan mijn grootvader die vandaag (14) drie jaar geleden overleed, hetgeen een week geleden lijkt, alsof hij voor een tweede keer is gestorven. Het eerste wat ik dacht, was “gelukkig, nu zijn ze weer bij elkaar.”

Helaas kan ik dit niet van mijn persje zeggen. Ik ben natuurlijk blij voor hem, dat hij geen pijn meer heeft, hoewel het fatale spuitje in zijn nieren allesbehalve pijnloos was. Hij sperde zijn ogen open en keek me vol aan, dat arme ding. Opnieuw vraag ik me af, waar dit nu weer goed voor is geweest. Hij was elf-en-een-half, maar ondanks zijn ziekte nog dezelfde komische broek die van een stukje karton een groots wild spel wist te maken, meer een klein hondje dan een doorsnee-kat. Dol op dvd kijken op schoot, altijd in voor een lekker hapje, lief, geduldig en inschikkelijk naar anderen toe. Een kat met een zilveren vacht, gouden hart en bijna hazelnootkleurige ogen. 

November gaat de laatste jaren duidelijk niet onopgemerkt aan mij voorbij. Hopelijk december ook niet, maar dan in positieve zin. Tenslotte is December een feestmaand, een korte periode waarin we allemaal een beetje tot ons zelf kunnen komen en voldoende kunnen opladen om tegen een nieuw jaar op te kunnen boksen. Een ontspannende tijd waarin we ons hart kunnen ophalen aan lichtjes, gezelligheid, huiselijkheid, warmte, luchtige nonsens, en smakelijk eten. Niet te overdreven; niet iedere portemonnaie is afgestemd op een bacchanaal, noch is iedere maag daar aan gewend. Ten derde zouden we moeten stilstaan bij al die arme twee- en vierpotige dieren die gefokt en gedood moesten worden voor ons eetfestijn, dat uiteindelijk via via in het riool belandt.

Beste lezers en medeschrijvers. Met mijn laatste terugblik in 2018 wens ik jullie heel gezellige, vrolijke feestdagen en een geslaagd uiteinde toe.  

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 337
(Gemiddelde waardering 5 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

De pedante Peugeot

nov 01, 2019 Cursiefje Dorine Van der Marel

Meer schrijfactiviteiten