Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 668

En dit was november...

Tijd is een onbevattelijk fenomeen en kent twee kanten. Als je het naar je zin hebt, glipt tijd door je vingers.  Heb je problemen of verdriet dan kruipt tijd als een slak “met zere poten” (zoals mijn moeder zo'n snelheid noemt). De tijd is vanaf de eerste week van oktober zo’n beetje voorbij geslopen. En toch. Toch is het nu alweer half december en zitten we voor we het weten in 2019. Weer moet ik tot mijn grote spijt en teleurstelling een treurige novembermaand in mijn levensboek noteren, net als vorig jaar, nu niet in het begin maar halverwege de maand.

In de vorige terugblik schreef ik :” Ik weet ook niet wat mij nog te wachten staat, maar ik kan jullie verzekeren, dat ik er niet naar uit kijk. Noch straks graag op terugkijk. Hopelijk tot de volgende terugblik. Hopelijk, want je weet nooit hoe het leven verloopt. “ Ik moet iets hebben voorvoeld, zij het op een ander gebied. De dood komt vrijwel altijd onverwachts en ongelegen. De dood drukt ook een stempel op de periode waarin de persoon is weggevallen.
Alweer november, dodenmaand. Net als vorig jaar weer een kat verloren, nu aan een sluipmoordenaar die hem bijna letterlijk deed stikken; longkanker. Ik zal jullie de details besparen, maar één ding weet ik wel; na deze ervaring kijk ik even iets anders tegen longkanker aan. 

Exact een week eerder overleed mijn grootmoeder die vier dagen daarvoor longontsteking opgelopen had. Toegegeven, zij was erg oud, maar haar wegvallen heeft een gat geslagen. Het brengt herinneringen en bepaalde emoties naar boven, ook aan mijn grootvader die vandaag (14) drie jaar geleden overleed, hetgeen een week geleden lijkt, alsof hij voor een tweede keer is gestorven. Het eerste wat ik dacht, was “gelukkig, nu zijn ze weer bij elkaar.”

Helaas kan ik dit niet van mijn persje zeggen. Ik ben natuurlijk blij voor hem, dat hij geen pijn meer heeft, hoewel het fatale spuitje in zijn nieren allesbehalve pijnloos was. Hij sperde zijn ogen open en keek me vol aan, dat arme ding. Opnieuw vraag ik me af, waar dit nu weer goed voor is geweest. Hij was elf-en-een-half, maar ondanks zijn ziekte nog dezelfde komische broek die van een stukje karton een groots wild spel wist te maken, meer een klein hondje dan een doorsnee-kat. Dol op dvd kijken op schoot, altijd in voor een lekker hapje, lief, geduldig en inschikkelijk naar anderen toe. Een kat met een zilveren vacht, gouden hart en bijna hazelnootkleurige ogen. 

November gaat de laatste jaren duidelijk niet onopgemerkt aan mij voorbij. Hopelijk december ook niet, maar dan in positieve zin. Tenslotte is December een feestmaand, een korte periode waarin we allemaal een beetje tot ons zelf kunnen komen en voldoende kunnen opladen om tegen een nieuw jaar op te kunnen boksen. Een ontspannende tijd waarin we ons hart kunnen ophalen aan lichtjes, gezelligheid, huiselijkheid, warmte, luchtige nonsens, en smakelijk eten. Niet te overdreven; niet iedere portemonnaie is afgestemd op een bacchanaal, noch is iedere maag daar aan gewend. Ten derde zouden we moeten stilstaan bij al die arme twee- en vierpotige dieren die gefokt en gedood moesten worden voor ons eetfestijn, dat uiteindelijk via via in het riool belandt.

Beste lezers en medeschrijvers. Met mijn laatste terugblik in 2018 wens ik jullie heel gezellige, vrolijke feestdagen en een geslaagd uiteinde toe.  

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Edith E
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 612
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "En dit was november..."

Geschreven door Edith E . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!