Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

En dat is twee

Het is nu meer dan een jaar geleden dat mijn schoonvader, ‘ons pap’,  is gaan hemelen. Dat klinkt zoveel mooier als ‘hij is dood’. Het voelt ook mooier. ‘Gaan hemelen’ roept prachtige plaatjes op, inclusief het beeld dat hij nu op een prachtige plek is, terwijl ‘dood’ niet meer is dan verrotting, verderf en wormen.

Dat mijn schoonmoeder de dood van haar man niet kon accepteren, was van begin af aan al duidelijk. Voor iemand die ons mam niet kent, klinkt het vast zeer onwaarschijnlijk als ik zeg dat ze er geen moment rekening mee heeft gehouden dat hij weleens dood kon gaan. Alzheimer is immers een dodelijke ziekte. Dat wist ze ook, want dat werd haar iedere maand verteld tijdens een evaluatiegesprek in het woonzorgcentrum waar mijn schoonvader was opgenomen. En iedere maand opnieuw kregen wij een verontwaardigd telefoontje van haar of wij wel wisten dat Alzheimer een dodelijke ziekte was.

Zijn dood was zo’n klap dat ze het verdrong, evengoed als ze zijn Alzheimer verdrongen heeft. Ze was er tot het laatst toe vast van overtuigd dat hij wist wie zij was, ook al kende hij zijn eigen naam niet meer. Die overtuiging moest ze wel hebben, want anders konden 65 jaar huwelijk zo de prullenbak in. Dat kon ze niet aan en wij konden haar niet zien lijden, dus lieten wij het maar zo. Misschien dat daarom in de afgelopen maanden haar geheugen zo achteruit holde.
Iedereen merkte het, behalve de huisdokter die na lang aandringen van manlief een paar summiere geheugentestjes deed en ons daarna liet weten dat er niets met (schoon)moeder aan de hand was. Ja, ze was in korte tijd heel veel afgevallen en dat was reden tot zorg, maar oude mensen vergeten nu eenmaal weleens wat. In het geval van ons moeder hield dat in dat ze regelmatig vergat dat ons pap dood was en naar hem op zoek ging. En iedere keer dat haar verteld werd dat hij dood was, stierf hij opnieuw.

Hulp kwam uit onverwachte hoek. De wijkverpleging nam contact op met de huisdokter om te zeggen dat er wel degelijk meer met het geheugen van mevrouw Sanders aan de hand was dan de test liet zien. Daarop kregen we eindelijk een verwijzing naar de geriatrist en na een daglange, uitgebreide geheugenonderzoek kwam het eindoordeel: dementie, veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer. We wisten het  - het kon ook niet anders - en toch kwam het hard aan. Vooral bij manlief, want voor hem is het ouder nummer 2 met Alzheimer en als enig kind komt het regelen van goede zorg op zijn eenzame schouders neer. Met mij als steun en toeverlaat, dat dan weer wel.

We zijn nu een paar weken verder en het verval gaat razendsnel. Het leidt tot eindeloos herhalende telefoongesprekken die enigszins grappig, maar tegelijkertijd hemeltergend tranentrekkend zijn.

Telefoon gaat en ik zie op het display dat het mijn schoonmoeder is.
‘Hoi mam’, zeg ik.
‘Dag schat’, krijg ik als antwoord terug. ‘Zeg, weten jullie soms waar mijn auto is?’
Ik slik de brok in mijn keel weg en zeg zo rustig mogelijk: ‘Mam, loop eens naar de keukentafel. Onder het tasje met de autopapieren ligt een briefje dat ik geschreven heb.’
Schoonmoeder reageert niet, dus moet ik overschakelen naar plan B. ‘Je hebt geen auto meer, want je mag niet meer autorijden van de dokter.’
‘O?’. Het blijft even stil. ‘Maar hoe moet ik dan naar ons vader toe?’
(Dat soort opmerkingen verbazen mij iedere keer weer. Dat hij dood is, is ze helemaal kwijt, maar kennelijk weet ze op dat moment nog wel dat hij niet meer thuis woonde en dat ze  iedere dag trouw naar hem toe ging).
‘Mam, je kunt niet naar hem toe, want hij is er niet meer.’
‘Is hij dood?? Nee toch!’
De stilte die valt maakt de brok in mijn keel alleen maar groter. Dan, op zachte toon: ‘Maar hoe kan dat. Waarom weet ik dat dan niet.’
'Omdat je dat vergeten bent.’
Weer blijft het stil. Dan, aarzelend. ‘Maar hoe kan het nou dat hij dood is. Was ik daar bij? Waar was ík dan?’
‘Mam, je hebt Alzheimer. Je weet het niet meer. Maar om je te helpen herinneren heb ik een briefje geschreven dat onder het tasje van de autopapieren ligt en waar de autosleutels lagen. Daar staat op dat je niet meer mag autorijden van de dokter en dat daarom je auto weg is. En er staat ook op dat ons pap in vrede rust.’
‘O, dát briefje! Ja, dat heb ik gelezen, maar vond ik zo raar! Het is echt een heel raar briefje’.

Alzheimer… wat een vreselijke rotziekte.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 309
(Gemiddelde waardering 4.8 met 6 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

De pedante Peugeot

nov 01, 2019 Cursiefje Dorine Van der Marel

Meer schrijfactiviteiten