Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Empat-hey, het is oké?

Gratis, is ‘t.
Gewoon een kwestie van pech, zeg maar. Zo krijgt de één een auto-ongeluk, de ander een persoonlijkheidsstoornis. Waar de waaghals plotseling diabetes blijkt te hebben wordt een ander getroffen door een angststoornis. En zorgt de traagwerkende schildklier van de buurvrouw voor obesitas, waar een traagwerkend geweten aangevuld met een gebrek aan ruggengraat tot een verslaving leidt, toch?
Volgens de campagne van VWS over mentale gezondheid tijdens de coronacrisis krijgt één op de twee mensen in zijn leven met psychische problemen te maken. Ongelooflijk. Of, als ik er langer over nadenk, eigenlijk zéér geloofwaardig. Ik bedoel, mijn collega is om de haverklap ziek door zijn depressie en op de televisie is het percentage presentatrices lijdend aan ondervoeding en/of Anorexia niet afgenomen.
Maar betekent dat, dat wij met z’n allen toenemend gek aan het worden zijn of betekent het dat het ‘toenemend gek’ is om te wensen dat wij ‘normaal’ zijn?

Overheidscrampagne
Wat een lachertje; een overheidscampagne met als doel persoonlijkheidsstoornissen maatschappelijk gezien te normaliseren en bespreekbaar te maken.
Zolang er geen prikbord (vol met lieve kaartjes en beterschapswensen) boven het bed van een schizofreen hangt en het synoniem van het woord “stoornis” het woord “afwijkend” is, maak je mij niet wijs dat er dan ook maar iets zal veranderen. Met of zonder ‘Hey, het is oké’.
 
Het is namelijk helemaal niet oké wanneer wij, door emoties overspoeld zouden raken en daarbij de baliemedewerkster van het Gemeentehuis de figuurlijke huid zouden volschelden. Het is niet oké om de kinderen op school te laten staan omdat je de straat niet op durft te gaan. Het is niet oké om het geld van de sponsoractie, dat jij mag beheren, uit te geven aan twaalf gram cocaïne.

Ervaringsdeskundigheid
Ikzelf heb een gegeneraliseerde angststoornis, een persoonlijkheidsstoornis én een (gelukkig redelijk onder controle zijnde) drugsverslaving. Al op mijn viertiende levensjaar begon ik mijn eerste therapie.
Een jaar of tweeëntwintig geleden dus.

En weet je; daar zie je dus helemaal niets van.
Wanneer je in mijn hoofd zou kunnen kijken is er een wirwar van ontregelde neurotransmitters, dopamines en cortisolen te ontdekken. Deze sturen vervolgens mijn sterk wisselende emoties aan.

Jammer is dat, he.
Ik had graag voldaan aan het beeld van ‘slim, lekker wijf’. Je weet wel, zo’n stoere dame, die in de auto naast je staat voor het stoplicht en met piepende banden optrekt. Ik had graag voldaan aan het beeld van attente luizen- en voorleesmoeder op de school van mijn kinderen.
Maar ja, je kunt niet alles hebben natuurlijk ?
Een laatste ding dat mij, na het zien van de commercial, van het hart moet;
De eerste die het waagt om op straat of elders naar mij toe te komen, zich vervolgens binnen mijn persoonlijke anderhalve meter regel manouvreert en mij vervolgens zou willen omarmen zal wél een enigszins ander beeld van mij krijgen, vrees ik.
 
Ga toch weg met je ‘Hey, het is oke’.
Het is niet oké! En ik kan het weten, want ik leef er dagelijks mee!
© Louisa Weijenbergh op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
28.03.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Openhartig en raak geschreven Louisa.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
27.03.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Aangrijpend stuk Louisa!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
27.03.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Ai, lekker bijdehand en prikkelend geschreven !
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
26.03.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Mooie, aangrijpende tekst. Wel een paar typfoutjes in je eerste alinea: het woordje 'krijg' tweemaal, ruggengraat i.p.v. met een 'd'.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig