Voor schrijvers, door schrijvers
 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Tussen eenvoud en ongeleide projectielen

Na jaren kamperen ben ik er achter dat er niet één, maar twee groepen mensen zijn die een camping bezoeken. Mensen die de rust en de eenvoud opzoeken en mensen die met hun ongeleide projectielen van kinderen nergens anders terecht kunnen dan op een camping.
Driftbuien, kabaal midden in de nacht ... allemaal zeer talrijk aanwezig op een camping. Tel daar de roepende en scheldende ouders bij en het is helemaal feest.

Natuurlijk horen huilbuien en driftbuien tot de opvoeding en het opgroeien. Huilen mag, dat is zeker geen probleem! Boos zijn mag! Maar alles binnen de perken, en het liefst ook binnen de geluidsgrens.

Heeft onze dochter dan nooit driftbuien en huilbuien gehad? Natuurlijk!
Heeft onze dochter dan geen kabaal gemaakt op vakantie? Natuurlijk wel!
Maar dit werd bij ons telkens in de kiem gesmoord.

Ik besef wel dat slecht gedrag niet altijd de schuld van ouders is, maar waar het mij om gaat, is dat ouders beseffen dat hun kinderen te veel kabaal maken. Of het nu aan hen als ouders ligt of niet.

Weet je dat je kind problemen heeft en/of veel kabaal produceert, ongeacht de oorsprong van hun gedrag? Ga dan voor een huisje. Het liefst in the middle of nowhere, waar kabaal maken totaal geen probleem is. Laat je kinderen gillen, laat je als ouder gaan om nog harder te brullen om over je kinderen hun kabaal uit te komen. Maar laat alsjeblief de rust op de campings wederkeren! Tenten en caravans zijn gemaakt uit plastic en dunne stof. Je hoort het minste kuchje. Beeld je dan eens in hoe het voor omliggende kampeerders is als je kind onophoudelijk huilt, brult, tiert en meer decibels produceert dan een overvliegend vliegtuig.

Je hoeft ze niet weg te stoppen, dat vraag ik zeker niet. Aanvaard dat je kinderen meer kabaal maken dan een kudde olifanten die voorbij raast. En hou een beetje rekening met de medemens die zijn zuurverdiende centjes heeft gestoken in een deugddoende, rustige vakantie die veel te kort is.
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 1229
(De gemiddelde waardering is 5 door 1 stem(-men)

Reacties   

# TolerantieKurt 09-09-2016 10:41
Als ouder van een gezin met 4 kids weet ik als geen ander hoeveel decibels kids kunnen produceren. Ik vind je artikel nogal kort door de bocht gaan... Kids maken nu eenmaal kabaal en gaan kamperen is voor grote gezinnen vaak het enige betaalbare alternatief. Prijzen voor hotelaccommodat ies en bungalows swingen de Pan uit. Een weekendje zee kost al snel 300euro... Dus kampeerders, wees je bewust dat kamperen inhoud dat je er bewust voor kiest om dicht op elkaar onder flinterdunne zeilen, de nachten door te brengen. Misschien moeten campings een afgebakende zone krijgen voor gezinnen, zodat we anderen zeker niet storen... Maar dan krijg ik het gevoel dat we verdreven worden naar het getto... Tolerantie van de ene, wat meer respect van de andere zijn dus de sleutelwoorden.
Melden aan beheerder
# RE: TolerantieEls Mertens 12-09-2016 22:13
Hoi Kurt,
bedankt voor je reactie.

Kinderen maken inderdaad kabaal en dat begrijp ik zeer zeker. Zoals ik ook schrijf, maakt onze dochter op vakantie ook kabaal.
Waar het hier om draait, is het abnormale kabaal van tierende en brullende kinderen die de ene driftbui na de andere hebben. Ouders die op hun kinderen staan te roepen en te tieren omwille van die driftbuien. "Abnormaal" gedrag. Niet het gedrag van spelende kinderen die gewoon heel veel lol hebben op vakantie. Daar kan niemand op tegen zijn ;)

Ik vind het absoluut niet erg om kuchjes en zuchtjes en joelende kinderen te horen, in tegendeel, dat hoort bij het campingleven.

Afgebakende zones zijn dus helemaal niet nodig, want ik ga dan zelf in die zone staan met onze dochter.
Melden aan beheerder
# WaarheidVan Bouwel Rita 29-08-2016 15:57
Dit is nu eens goed uitgelegd hoe sommige kinderen totaal geen discipline hebben geleerd . En dan kan je de kinderen het niet kwalijk nemen dat ze losgeslagen kuddes zijn . Maar dit zegt veel meer over de ouders , inderdaad je kan een rustig kind hebben of een druk kind , maar meestal zijn de ouders het drukste en escaleren sommige kleine dingen tot iets groots met alle gevolgen vandien , overlast voor andere mensen . Ik kan me het zo voor de geest halen de situatie op de camping , dan mag je zelfs hardhorend zijn , toch zal je er hinder van hebben . Goed gevonden , een cottage in de jungle . Wie gaat er het hardste brullen , de leeuwen of het gezin .
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Poëzie lezen of publiceren?

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer…

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…