Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Elementen

Sam Houston ligt begraven in Huntsville, niet in de stad die naar hem is vernoemd. En gelijk heeft ie. De overvloedige hoeveelheid water die orkaan Harvey heeft aangevoerd zou de stoffelijke resten van deze voormalige gouverneur van Texas probleemloos uit zijn graf hebben kunnen spoelen. Dat zou ongepast zijn. Sam was erop tegen dat The Lone Star State zich in 1861 aan wilde sluiten bij de Confederates en vertrok. In die zin hoort hij niet in het rijtje van verdachte, uit het geheugen te verwijderen elementen die voor behoud van slavernij en segregatie vochten. De miljoenenstad Houston straalt olieovervloed uit. De ongebreidelde groei op de omliggende prairie eist nu zijn tol: aarde wordt asfalt en het water kan niet meer weg. Lastig, maar dit staat in geen verhouding tot de alles vernietigende watersnood die India, Nepal en Bangladesh momenteel teistert. Daar komt elk jaar de moesson langs en zijn ze eraan gewend. De media-aandacht voor beide rampen is dan ook omgekeerd evenredig aan het aantal slachtoffers. De oorzaak dat steeds meer water verdampt en in wolkbreuken weer naar beneden valt, is de opwarming van de aarde. En dat gaat steeds sneller, zegt klimaatwetenschapper Peter Kuipers Munneke vanuit een enorm zinkgat in het noorden van Canada. In de permafrost zijn organische fossielen bewaard met een groot CO2 potentieel. Nu de dooi daar inzet, zakt de bodem in en komt die vrij. Dit zorgt voor een herschikking van elementen als koolstof en zuurstof in de atmosfeer. Niet meer en niet minder.

2 september 2017  #BinnenDoorDenker
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 443
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.