Nikki Petit

Egyptisch katoen

© Nikki Petit op 27.04.2022.

Sinds een jaartje of wat zwem ik, in een zwembad in een dorp gelegen op twee dorpen van mijn dorp.

Het begon met twee lengtes en vijf dagen recupereren, intussen doe ik, zonder verpinken, drie maal vijfentwintig baantjes per week.

Dat doet iets met eens mens, kan u ik wel vertellen.

Ik waan me na zo'n zwembeurt, voor in de twintig, onoverwinnelijk en niets minder dan een olympiër. Er daalt een soort bovenaardse, onverstoorbare rust op me neer, die ik meeneem naar huis, naar welke verblijdende taak me daar ook weer wacht, als ik het geluk heb, dat het er maar één is.

Vanaf nu laat ik me door niets of niemand meer op stang jagen, denk ik hardop, nog geheel in de zwemmers' roes, worstelend met twintig katten die me beletten mijn donsdeken in een schoon, kraakvers gestreken dekbed te stoppen.

De scherpe nagelsporen in het Egyptisch katoen stoïcijns negerend (dat krijg je dus, wanneer farao's dieren een goddelijke status verlenen, ja Toet, draai je maar om in je sarcofaag), trek en sleur ik onverstoorbaar verder tot aan de apotheose van dit karwei … het krachtig en meedogenloos opschudden van het donsdeken dat een spanwijdte heeft van twee keer mijn eigen flapperende bingovleugels, net zo lang tot zich een hotelwaardig geëffend bed ontvouwt.

Bij dit krachtig opschudden zijn er enkel winnaars en verliezers.

Deze keer wint mijn olympische, krachtige slag het (of wat had je gedacht) van de twintig katten die van onder het dekbed de kamer uitstuiven, de oren plat tegen de kop, de ogen wijd opengesperd.

De resterende huishoudelijke taken vrolijk vergetend (ook bekend als overgangsgeheugenverlies) of straal negerend (wie zal het zeggen, mijn aangeboren zorgreflex, neemt af aan het hetzelfde tempo als mijn gestaag dalende oestrogeengehalte), nestel ik me voldaan in mijn sofa.

Aan mijn linkerzijde ligt de kat bedrieglijk beminnelijk in haar mandje, al haar overige negentien persoonlijkheden meesterlijk achter haar geraffineerde blik verbergend.

Ha, denk ik, ha kattenkop, daar heb je niet van terug, zij het iets toch minder overtuigd dan ik zelf zou willen. Dat het immers nooit een goed teken kan zijn, zo'n sinister grijnzende kat aan je linkerkant, weet zelfs het kleinste kind.

Van mijn overwinningsroes is intussen weinig meer over.

Ik ben opnieuw de oude vertrouwde, in een fatsuit gestoken versie van mezelf, compleet met het premenopauzale amorfe aardappelhoofd en de leesbril.

Zelfbewust kir ik dan maar verzoenend een beetje tegen de kat, die zich na het me toewerpen van de obligate hoeveelheid volstrekt ongenaakbare blikken, toch maar spinnend op mijn schoot nestelt.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 646
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Anne Gadellaa: Mus en Snorrie en de kip van de buren

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.