Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Eenheid

‘Drrie oktoberr, dan zijn we als een bal!’ zong Rubberen Robbie in 1981 over de gedenkdag van het Leidens Ontzet in 1574. Na inundatie van de omliggende landen konden de Geuzen de stad eindelijk bereiken en een einde maken aan de maandenlange Spaanse belegering van hongerend Leiden. De oorlog tegen Spanje zou nog tot 1648 duren. De leiders van de gewesten waarin onze landstreken toen waren opgedeeld, hadden zich voor de strijd verenigd en die eenheid zou, met wat omwegen, de basis voor het huidige Nederland vormen. Al sinds de zestiende eeuw wordt Leidens Ontzet jaarlijks feestelijk herdacht. Op drie oktober wordt ook de Dag van de Duitse Eenheid gevierd. Het is de verjaardag van de eenwording van voormalig Oost- en West-Duitsland in 1990. In het westen bestond tot dan toe al een dag met die naam, als herdenking voor een arbeidersopstand in 1953 in de DDR, die door de Sovjet-Unie werd neergeslagen. Het symbool van de Duitse hereniging dat in menig geheugen gegrift staat, is natuurlijk de val van de Berlijnse Muur in 1989. Sensitiviteit naar de eigen geschiedenis maakte het onmogelijk dat die datum een feestdag kon zijn: op negen november in 1938 vond immers de Kristallnacht plaats. In Leiden komt men jaarlijks op drie oktober bij elkaar om haring, wit brood en hutspot te eten en er iets bij te drinken. Duitsers verlaten op die dag massaal hun verenigde land, niet vanwege heimwee naar voormalige bezette gebieden, maar voor onze gezelligheid. En natuurlijk patat en gebakken vis.

6 oktober 2018  #BinnenDoorDenker

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 267
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

De pedante Peugeot

nov 01, 2019 Cursiefje Dorine Van der Marel

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten