Columns

Columns op Schrijverspunt
 • Columns op Schrijverspunt
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

  Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)
 • Start
 • Columns
 • Een vijandige misdaadverslaggever is meer te vrezen dan duizend bajonetten

Een vijandige misdaadverslaggever is meer te vrezen dan duizend bajonetten

Alweer een geruime poos geleden sprak Napoleon Bonaparte de wijze woorden: “vier vijandige kranten zijn meer te vrezen dan duizend bajonetten.” Vandaag de dag blijkt dat Napoleon destijds al gelijk had. En hoe.

Binnen de rechtspraak is het strafrecht wellicht het onderdeel dat de meeste aandacht krijgt in de media. Kranten, rechtbankjournalisten, misdaadjournalisten, noem maar op. Dagelijks berichten media over gepleegde delicten en strafzaken. In Nederland hebben we al sinds jaar en dag te maken met de alom bekende misdaadverslaggever Peter R de Vries. Voor de gemiddelde burger wellicht een icoon. Helaas denkt niet iedereen even positief over hem. Levenslang gestrafte Louis Hagemann kan meepraten over hoe invloedrijk een misdaadverslaggever kan zijn.

Hagemann is tot levenslang veroordeeld voor de in 1984 gepleegde moorden op Corina Bolhaar en haar twee kinderen. Omdat er in 1984 te weinig bewijs tegen Hagemann was te vinden is het nooit tot een rechtszaak gekomen. Een tweede persoon die in 1984 als verdachte werd aangemerkt, kwam aan het begin van de 21ste eeuw te overlijden. Een ander niet onbelangrijk punt in deze zaak is de in die tijd wettelijke verjaringstermijn. De wetgeving was toen nog zo dat moord na 18 jaar verjaarde. Toeval of niet, net na dat overlijden van de tweede verdachte en net voor het verjaren van de zaak dacht Peter R de Vries eraan om deze zaak nieuw leven in te blazen. Dat toeval niet bestaat moge duidelijk zijn.

De Vries besteedde aandacht aan de zaak in zijn uitzendingen en riep mensen op om zich bij hem te melden als ze informatie hadden. Deze uitzendingen illustreren duidelijk het gevaar van de media dat Napoleon beschreef. Als een moordzaak zo breed wordt uitgemeten op tv voelt justitie maatschappelijke druk om tot een veroordeling te komen. Moord leidt namelijk tot grote maatschappelijke opschudding en burgers willen uit eerbetoon voor de nabestaanden dat de moordenaar wordt opgesloten. Justitie deed er daarom nog een schepje bovenop en loofde een beloning uit voor degene die de gouden tip zou leveren. De gelukkige twee naar wie een totaal van €40.000,- van onze belastingcenten heen is gegaan zijn Renetta van der Meer en Wil van Wijk. Vandaag de dag zit Louis Hagemann nog steeds gevangen, terwijl er geen enkel ander bewijs tegen hem is dan enkel deze twee door justitie gekochte verklaringen van horen zeggen.

Ik wil niet zo ver gaan om te beweren dat het louter en alleen de schuld van Peter R de Vries is dat Louis Hagemann onterecht vastzit. Justitie had nooit dergelijke beloningen uit mogen delen en de rechters hadden hem vrij moeten spreken in plaats van veroordelen. Aan de andere kant ben ik ervan overtuigd dat de zaak verjaard zou zijn als Peter R de Vries deze zaak had laten rusten. In dit geval was verjaring beter geweest. Wat schieten nabestaanden ermee op dat Louis Hagemann nu onterecht vastzit en hij daarom zijn leven lang blijft strijden voor herziening van de zaak.

Bedankt hè Peter. Als je nog eens wat weet.
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 711
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Hoogste beoordeelding:

Top 10 : Meest gelezen

Schrijfactiviteiten