Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Een tip voor beginnende schrijvers

De essentie van schrijven is in de eerste plaats niet dat het gelezen wordt; niet dat het uitgegeven wordt, noch dat de schrijver zelve beroemdheid ambieert, maar wel dat hij zijn demonen en hersenspinsels onder bedwang kan houden. Elke schrijver moet zijn waarheid durven schrijven, de maatschappij desnoods wijzen op gebreken en af en toe provocerende uitspraken doen, zonder hierbij na te denken over de mogelijke consequenties, maar vooral dient hij dit te verwezenlijken door zijn gevoelens obstinaat te volgen. Hoe ik tot deze merkwaardige conclusie ben gekomen heeft alles te maken met het moment dat mij het meest dierbaar is. Ik schreef vroeger ook wel eens een verhaaltje, een synopsis vluchtig op de achterkant van een bierviltje, vervolgens een veredeld opstel uitgewerkt met pen en papier, hierbij me zwaar concentrerende op de inhoud van mijn geschriften; me uitslovend alsof ik al een gerenommeerde schrijver was, mijn ego strelende door de gedachte dat ik al een ware schrijver kon genoemd worden; mij verschuilende achter een gigantisch imago en waas van mysterie; mij omringende door woordenboeken en klassiekers uit de oudheid; mij spiegelende aan geschriften van Middelnederlandse dichters en vertolkers; nooit nadenkende over mij eigen identiteit en gevoelens; eenvoudigweg de grote voorbeelden uit de literatuur plagiërend of althans een bescheiden poging hiertoe, maar nooit mijn ware gezicht als schrijver tonende, nooit mijn hart bloot leggende, nooit maar dan ook nooit mijn ware gevoelens tonende. Totdat ik op een bewuste dag een vergeten column op een sociale media site plaatste waarin in mijn diepmenselijke gevoelens en tranen beschreef; angstig afwachtend op de reacties, probeerde ik weg te vluchten van alles; maar tot mijn grote verbazing geloofde alle lezers op het internet mij, deelde ze zelfs mijn gevleugelde en intense woorden, werd ik in reacties genoemd als ware ik een held van de nieuwe literatuur; het overkwam me zo maar dat ik ineens de essentie van het schrijven begreep: schrijf in de eerste plaats voor jezelf en uit je gevoelens; echte mensen willen echte woorden lezen en dat kan enkel als je altijd jezelf blijft.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1067
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.