Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Blog
Inzendingen: 662
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Een spelletje populisme
© Martin Reekers op .
Aantal hits: 298

Als dadelijk ons land op z’n Italiaans in quarantaine gaat om nog verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen en wij hebben met z’n allen alle Netflix- en Videolandseries bekeken, ontstaat als vanzelf de behoefte aan een gezond oer-Hollands spel. Om een lekker actueel te zijn stel ik een leerzaam, voor jong en oud geschikt, spelletje populisme voor. Populisme is het spel waarbij je probeert tegenstellingen te creëren tussen een groep die je tot de machthebbers en ‘vijand’ van het volk’ verklaart en ‘het volk’. Jij bent uiteraard solidair met en redder van ‘het volk’. Het gaat om die tegenstelling, dus het maakt niet uit of je links of rechts bent. Het spel is voor iedereen! Je kiest gewoon jouw vijand en die ga je vervolgens zwart maken op een manier waarvan je denkt dat ‘het volk’ dat fijn vindt en je speelt in op bestaande onderbuikgevoelens van de man in de straat. Hier volgen tien basistechnieken met voorbeelden, die je na lezing speels kunt vervangen door je eigen briljante invullingen.

  1. Nalatigheid suggereren. Door woedend de vraag op te werpen waarom er naar….. nog geen onderzoek is verricht, zorg je er voor dat het lijkt of jouw vijand nalatig was. Als die zich gaat verdedigen heb je gewonnen! Er is altijd wel iets te bedenken waar nog geen onderzoek naar is gedaan. Een makkelijk toepasbare techniek dus.
  2. Je noemt de politieke coalitie van jouw vijand ‘kartel’ waarmee je suggereert dat het geen samenwerkingsverband is van eerlijk gekozen volksvertegenwoordigers, maar een schadelijke vorm van concurrentievervalsing. Alleen al het gebruik van het woord kartel maakt dat iedereen er aan gaat denken. Effectief is ook het verbinden van jouw onderwerpen aan rampwoorden en ziekten. Die framen elk onderwerp als urgent waarmee je iedereen die zich niet achter jou schaart neerzet als een gewetenloze schurk. Je hebt het dan over een tsunami aan…, een orkaan van…., een pandemie van….., een rabiate…., een virale...., een ingekankerde..... Vul maar in. Altijd prijs! Voor de geoefende speler is er de techniek ‘framen via de band’. Je merkt iets positiefs op over jouw vijand dat echter bij nader inzicht negatief is. Je zegt bijvoorbeeld: ‘Er zijn ook best goede mensen onder………’ (noem hier je vijandgroep of iemand uit een groep die ‘het volk’ niet welgevallig is). Je klinkt dan lekker genuanceerd en tegelijkertijd suggereer je dat jouw vijandgroep bestaat uit rotzakken, op die enkele verwaarloosbare uitzondering na dan. Bingo!
  3. Je agendeert een probleem waarvan je zeker weet dat het ooit wel eens ergens zal voorkomen. Bijvoorbeeld: Je suggereert dat er politieagenten zijn die processen verbaal zoek maken. Het kan niet anders of dat gebeurt wel eens. Jij presenteert dat als een groot probleem en eist een breed onderzoek. Kies bij voorkeur een probleem zonder aanleiding, want dan is het lekker waarschijnlijk dat jouw vijand geen heil ziet in een onderzoek. Dat is ook precies de bedoeling want dan kun je jouw vijand fantastisch in gebreke stellen en… tel uit je winst!
  4. Calimero spelen. Als jouw vijand jouw standpunten probeert te weerleggen, maak je jezelf tot slachtoffer, beschuldig je jouw opponenten van ‘demoniseren’ en wijs je er op dat alles gezegd moet kunnen worden. Je weet natuurlijk dat niemand je die vrijheid van meningsuiting durft af te nemen, dus als je volhoudt kun je in korte tijd ongestraft de meest verwerpelijke zaken, of leugens voor jouw bestwil, verkondigen. Word je tóch aangeklaagd, geen nood. Dan ga je suggereren dat de rechterlijke macht eigenlijk ook bij jouw vijand hoort en dat je dus geen eerlijk proces krijgt. Dit spel win je altijd op punten.
  5. Klare taal. Kies in je betoog stoere straattaal en krachttermen voor de lager opgeleiden. Het lijkt dan of jij tenminste durft te zeggen waar het op staat. Kies extreem moeilijke woorden voor de hoger opgeleiden waarvan je zeker weet dat ook zij die moeten opzoeken in het woordenboek. Daarmee profileer je jouw intellectuele superioriteit en wek je de indruk dat je niet zo maar iets roept maar dat je er voor hebt doorgeleerd.
  6. Zodra er zich maar enigszins een groep mensen vertoont die ook oppositie voert tegen jouw vijand, verklaar je je direct met hen solidair. Maakt niet uit of je het met de ideeën van die groep eens bent. Je hebt er meteen moeiteloos een groep medestanders bij. Kassa!
  7. Je kent iemand in een gebeurtenis een identiteit toe die bijdraagt aan het vijandbeeld van ‘het volk’. Mijn fietsenmaker zag ik een slot doorzagen voor een klant die zijn sleuteltjes was verloren. Mijn fietsenmaker komt uit Iran. Door geheel naar de waarheid te zeggen: ’Ik zag een Iranees een fietsslot doorzagen’, krijg je direct complimenten voor het durven zeggen waar het op staat. Nee het is niet netjes maar in liefde oorlog én populisme is alles geoorloofd!
  8. Als je door bepaalde details weg te laten een gebeurtenis erger kunt maken, doen! Bijvoorbeeld door weg te laten dat de Iranees uit techniek 7 een fietsenmaker was. Of je zegt bijvoorbeeld dat je bent lastig gevallen in de trein en eist dat de politie meer optreedt, maar laat weg dat het de conducteur was die eiste dat je jouw kaartje liet zien terwijl jij dat weigerde. Je jokt dus nooit, maar laat gewoon het stukje waarheid dat jou niet uitkomt weg.
  9. Generaliseren: Met deze techniek blaas je enkele incidenten op tot wetmatigheid. Bijvoorbeeld: De ene keer van het jaar dat jij met de trein reist is jouw trein zowel op de heen- als op de terugreis te laat. Vervolgens beweer je dat je uit eigen ervaring weet dat alle treinen niet op tijd komen en je grapt “Hoezo nóg een trein?” bij het overwegbord “Wacht tot het rode licht gedoofd is. Er kan nog een trein komen”
  10. Als je vijand een punt tegen jou heeft, duik een tijdje onder. Het waait wel over, het volk vergeet snel.

Nou, veel plezier met het spel en blijf gezond.  Wie er wint? Jij natuurlijk! En… nu we toch bezig zijn, je kunt ook een variant op het spel spelen: hoe zet ik populisten te kakken? Je gebruikt dezelfde technieken dan om hen te ontmaskeren…

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Een spelletje populisme"

Geschreven door Martin Reekers . Geplaatst in Column.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart