A Waegeman

Een speciale dag

© A Waegeman op 13.03.2021.

Vrouwendag
Elk jaar opnieuw heb ik een haat liefde relatie met deze dag. Het is een dag waarbij alle vrouwen moeten stilstaan bij hun eigen situatie. Zichzelf en hun leven even onder de loep nemen en nagaan of ze goed zitten. "Goed zitten" onder de noemer van.. Ben ik wel een sterke vrouw in deze maatschappij? Kan ik mezelf in de ogen kijken met hoe ik nu in het leven sta? Of met de relatie die ik heb? Worden we op een faire manier behandeld en naar waarde geschat? Welke rol speel ik? Wil ik een rol spelen? Kan ik compleet, maar dan ook compleet mezelf zijn?... met al mijn plus en minpunten.
Niet alleen op vrouwendag, maar op regelmatige basis even stilstaan en nadenken, is aan te raden.
Anderzijds is deze dag een schreeuw naar betutteling. We willen dat we als vrouw kunnen laten zien dat we er nog lang niet zijn. Dat er nog veel werk aan de winkel is. Sterke vrouwen hebben een hekel aan betutteling. Ze willen niet als slachtoffer of als zwak gezien worden.
Ikzelf ben opgegroeid als enig meisje met vier oudere broers. Ik ervaarde dus al heel jong het verschil van hoe een meisje en een jongen werden behandeld in een groot gezin. Huishoudelijke taken was mijn deel, voor de jongens was dat niet aan de orde, of het moest op vrijwillige basis zijn. Het was toen een heel andere tijdsgeest. Vader en moeder hadden het ook zo met de paplepel meegekregen. Ze wisten niet beter. Maar het heeft mij ergens wel gevormd. De eerste vorm van feminisme is ontstaan uit het feit dat ik zondags een berg afwas moest doen. Altijd. Het was vaders bevel. Vier tamzakken van broers mochten ongestoord verder lezen in hun geliefkoosde tijdschrift. Tot ik het op een keer beu was, de keukenhanddoek in de ring smeet en riep dat het zo niet verder kon. Dat het niet was, omdat ik een meisje was, dat ik samen met moeder, de andere vrouw in huis, bergen afwas moest doen. Een vaatwasmachine was niet aan de orde. Twee broers waren soms al eens gewillig om hun boekje aan de kant te leggen en mee te helpen aan dit verdorven, compleet nutteloze huishoudelijke tijdverdrijf.
Mijn opstand bleef dus niet onopgemerkt. En zelfs met enig resultaat. De ene week al wat succesvoller dan de andere. Mijn vader vond het maar niets, die werd immers gestoord in zijn middagdutje. En een jonge vrouw die weerwoord gaf, dat was moeilijk.
Ik kan zeggen dat ik een mooie kindertijd en jeugd heb gehad in een warm nest. Maar af en toe was het nodig om me als vrouw te laten gelden in dit overheersend mannelijk gezin. Het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben en ook gesterkt. Opgroeien als enig meisje heeft mezelf gedwongen om op te komen voor mezelf. Al heel jong. En ook te kiezen voor mezelf. Iedereen zou een snelcursus moeten krijgen op die manier. Ook al wordt dat niet altijd goed begrepen. Want een vrouw die haar mening geeft wordt soms als betweterig of bitcherig afgeschilderd, zelfs door vrouwen. Ooit zei er eens iemand tegen mij : jij bent eigenlijk een man in een vrouwenlichaam. Dat kwam binnen.
Het is de fout van mijn opvoeding en natuurlijk van mijn broers, de lieverds ? Ik kan er niets aan doen. ?
Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
02-04-2023

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

  •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
    Voeg hier je commentaar toe...
    You are a guest ( Sign Up ? )
    or post as a guest
    Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

    Wees de eerste om commentaar te geven.


    Je kunt ook een waardering, in cijfers, geven voor deze publicatie!
    Klik op Waardering bij de mogelijkheden.
  •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
    Schrijf een commentaar
    PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
     

    Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
    Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
  • Toelichting

    Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

    Commentaar

    Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
    • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
    • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
    • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
    Commentaren of reacties lezen.
    • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
    • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
    • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
    Voorwaarden:
    Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
    Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

    Waardering:

    Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
  • ZELF MEEDOEN

    Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

  • Alle inzendingen in COLUMN

    Klik op een titel om de inzending te lezen.

Voorwaarden COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Nu nog te bekijken:

Inzendingen in deze schrijfactiviteit waarvan de publicatieperiode binnenkort vervalt. Vind je een inzending de moeite waard en vind je het jammer als deze zou verdwijnen? Leden kunnen de publicatieperiode verlengen!!