Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

een Spaanse camping met de paasdagen

Een Spaanse camping met de paasdagen.

 Een observatie van een nuchtere Nederlander.

 De camping waarop mijn man en ik  sinds 1 april in Zuid Spanje kamperen, is een echte Spaanse camping. Wat is een typisch Spaanse camping? Eigenlijk weet ik het niet maar het is de uitstraling, Geen heggen tussen de plaatsen, geen geasfalteerde paden. Het is een thuis voor de Spanjaarden, wij zijn te gast, maar reuze welkom. Buenos Diaz hoor je overal.

De gasten zijn merendeel Spanjaarden en de weinige buitenlanders zijn veelal Engelsen, Duitsers en een enkele Nederlander, zoals wij bijvoorbeeld. In dit nog vroege seizoen is het rustig, alleen in de weekenden komen Spanjaarden hier het weekend doorbrengen. Het hoofddoel van de meesten is skydiven en surfen op de zee hier 1 kilometer vandaan. Maar ook gewoon met de kinderen naar het strand met emmertjes en schepjes.  De kinderen van dit land zijn druk, uitbundig en spelen tot ’s avonds laat.. De ouders gaan met elkaar eten en drinken en maken er een feestje van. Zondagmiddag is het voorbij, dan gaat iedereen weer naar huis. Leuke ervaringen tot nu toe. 

Deze week wordt het Pasen. Van de receptie had ik al gehoord dat het druk zou worden. 

Woensdagmiddag begint de stroom op gang te komen. Gezinnen met oude caravans, bergen fietsen, surfplanken en vooral samen met familie en vrienden, vullen de lege plaatsen op. Deze stroom houdt pas op op donderdagavond. Dan is er geen plekje meer over.  De paden op de camping zijn gevuld met kinderen op eclectische  stepjes, ze racen omhoog en omlaag. Het lijkt levensgevaarlijk,(wat het waarschijnlijk ook is), maar hun enthousiasme is groot. De diverse vrienden/familiegroepen klitten bij elkaar, drinken en eten samen. Tegenover onze plaats vestigen zich twee families die tussen de voortenten een grote partytent plaatsen. Het is een heel werk, maar als alles klaar is hebben ze een groot terras, overdekt goed tegen regen en zon. Gelukkig overheerst de zon deze dagen. Bijna alle kampeerders huren een grote koelkast bij de receptie. Al dat bier en frisdrank moet temperaturen rond de 25 graden moet koel blijven. De kinderen worden gruwelijk verwend door hun ouders. Cola, chips, ijsjes en zakken snoep worden door de hele dag heen uitgedeeld en ze doen het allemaal!

 Op vrijdag middag horen we een happy birthday in het Spaans en onder de partytent wordt een kinderpartijtje gevierd. Veel muziek en zingende mensen. Gelukkig besluiten ze buiten de deur te dineren. Een kort maar hevig feest was dat. 

Naast ons staat een gezin met drie kinderen waarvan de jongste net een jaar zal zijn. Ondanks alle lawaai en rumoer op de hele camping, vraagt de vader of hun radio, die we niet horen, ons stoort. Och, wat aardig. De man heeft het druk met de kinderen.

 Als ik ’s morgens brood ga halen, is het nog doodstil op de camping. Iedereen slaapt uit, lijkt het wel. Pas na tien uur begint er hier en daar wat leven te vertonen. Een enkeling gaat dan meteen weg, maar het merendeel zit rustig, meestal met zijn of haar mobiel, te spelen. In de loop van de dag gaat men onderweg naar datgene wat het eigenlijke doel is van deze korte kampeer vakantie. Strand en zee pret!!!!

 Het is zondagmorgen, paaszondag.. Al vroeg zie ik mensen poetsen, vegen, uitkloppen. Ik zie voorbereidingen voor vertrek. Een ander deel van onze campingbevolking vertrekt nog naar het strand om de laatste uurtjes nog even te genieten. Het weer is fantastisch. Later in de middag komen ze terug en beginnen net als hun voorgangers met poetsen, vegen en uitkloppen. Dan vertrekt er weer een grote groep Spanjaarden die morgen waarschijnlijk gewoon weer aan het werk moeten.

Een paar plekken blijven bezet, ik verwacht dat zij binnenkort ook weer naar huis vertrekken.

Het is weer rustig op de camping. De paden zij weer gewoon te bewandelen. In de late avond hoor ik nog slechts af en toe een hond blaffen. Wat hebben deze mensen genoten en ik ook, van hen.

© Trees Middelkoop op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
26.04.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Je observeert goed en beschrijft wat je waarneemt. Punt. Je zegt het ook eerlijk in je tweede zin. "Observatie van een nuchtere Nederlander." Is niks mis mee als je daar een scheutje humor, cynisme of overdrijving bij doet. Een column is toch het weergeven van een geheel eigen standpunt waar de lezer het wel/niet mee eens is.
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  • Trees Middelkoop 26.04.22
    Ik ben inmiddels tot de conclusie gekomen dat dit meer een cursiefje is.
    Dank voor je reactie en kritische kanttekeningen.
    Groet Trees
22.04.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Leuk verhaal Trees. Twee opmerkingen:
Het is meer een cursiefje dan een column.
Diaz moet dias zijn.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
21.04.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
ik vind het een goed verhaal ik geef je vijf sterren en ik wens je een fijne vakantie! Leuke foto van jou Truus!
Show more
0 van de 1 lezers vond deze review nuttig
17.04.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Leuk verhaal. Goed geschetst. Ik heb mee genoten.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig