Voor schrijvers, door schrijvers
 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Een nieuwe zomer, een nieuw begin

Juni. De laatste lessen worden gegeven, de stokroos pronkt met haar eerste bloemen en de overbuurman geeft zijn caravan een schoonmaakbeurt. De zomervakantie komt eraan, de grote vrijheid waar iedereen die niet in het onderwijs werkt waarschijnlijk en terecht jaloers op is. Voor mij is het dit jaar niet alleen de vrijheid van het werk. Nog een paar weken en dan ben ik officieel gescheiden. Ik weet dat deze rubriek Terugblik heet en het bovenstaande meer een Vooruitzicht is, maar dat is waar ik mij de afgelopen maanden aan vastklampte.

Het liep natuurlijk al een tijd niet helemaal lekker, scheiden doe je niet zomaar, zeker niet als er kinderen bij betrokken zijn. De eerste keer dat het grote S-woord viel, schrokken we allebei, zagen de fundering onder ons gezamenlijke bestaan wegzakken en besloten tot een grondige renovatie. Toch bleven de scheuren in ons huwelijk terugkomen, groter, dieper en uiteindelijk onherstelbaar. Eind maart besloten we om onze relatie onbewoonbaar te verklaren.

Om praktische redenen wonen we nog steeds bij elkaar, alleen onze bedden zijn alvast gescheiden. Het is gek om bij iemand te wonen bij wie je niet meer wil zijn. Zeker als dat degene is met wie je het meest heb gedeeld in beter tijden. De eerste weken nadat we hadden besloten uit elkaar te gaan, gingen we elkaar vooral uit de weg. Hij in de woonkamer, ik in de keuken. Als we samen zaten was dat om aan het scheidingsplan te werken. Na een paar weken vonden we onszelf toch weer gezamenlijk om de televisie aan het eind van de avond. Het werd soms zelfs per ongeluk gezellig. Maar meestal hing er spanning in het huis als we er allebei waren. Alles waar je in een huwelijk tegen aanloopt, vind je in het kwadraat terug bij een scheiding.

De afgelopen maanden heb ik me vastgehouden aan de gedachte dat ik van de zomer weer vrij vrouw zal zijn. Met een eigen plekje, waar ik een nieuw bestaan kan gaan opbouwen. Dat ik door de zure appel heen zou moeten bijten. Ik had het gevoel dat de tijd, mijn leven, stilstond, dat ik niets deed. Wat natuurlijk niet zo was, want ik was vreselijk druk met het regelen van alle rompslomp die een scheiding nou eenmaal met zich meebrengt. Twintig jaar zijn we bezig geweest onze levens tot een hecht geheel te verweven. Nu moest het hele vlechtwerk draadje voor draadje weer ontrafeld worden. We moesten afspraken maken, documenten aanvragen, adviseurs in de arm nemen. Ik was er een maand lang elke avond mee bezig.

Vorige week reden we samen naar Oss, waar onze gezamenlijke advocaat kantoor houdt. We ondertekenden het scheidingsconvenant en het ouderschapsplan. De dagen ervoor was ik verdrietig geweest, een weemoedig soort verdriet. Na het tekenen, terug in de auto had dat gevoel plaatsgemaakt voor opluchting. Ik draaide het raampje open en voelde de bijna-zomerzon op mijn gezicht. Ik haalde diep adem, rook de aankomende vrijheid in de lucht, als lentegeur in februari.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 504
(De gemiddelde waardering is 5 door 1 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…

Poëzie lezen of publiceren?

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer…