Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

EEN MOLENAAR MET EEN MISSIE

Stefan Flipsen is één van de twee molenaars die – samen met vrijwilligers – het dagelijks onderhoud verzorgt van houtzaagmolen ‘De Salamander’ in Leidschendam. Eén van de laatste nog functionerende houtzaagmolens van Nederland.

Het is de uitdrukkelijke wens van Stefan en zijn collega’s om de molen optimaal duurzaam te laten draaien. Door maximaal gebruik te maken van windkracht, is daar al een goed begin mee gemaakt. Het ‘wateren’ van hout is een tweede pluspunt. Maar er is nog één grote wens. Als er ‘voor de prins’ wordt gedraaid, kan er duurzame elektriciteit worden opgewekt, maar daar is een speciaal dynamo voor nodig. Een kostbare zaak waarvoor De Salamander het geld niet heeft. De missie voor 2017 is om de benodigde middelen toch te vinden. Via sponsoring bijvoorbeeld of met steun van één van de cultuurfondsen.

In zijn oorspronkelijke vorm dateert De Salamander van 1643. In 1777 werd de huidige molen gebouwd als vervanger van zijn uitgebrande voorganger. Particulier initiatief zorgde er in 1917 voor dat de molen in oude luister werd hersteld. Dat was echter maar van korte duur. In 1975 werd er zelfs  - onder voorwaarden – door de gemeente een sloopvergunning afgegeven. Er moest een molenmaker worden ingeschakeld, zodat de molen eventueel kon worden herbouwd. In 1989 was het zover. De Salamander verscheen op de huidige locatie. Vanaf 1995 is de molen weer volledig operationeel, maar nu op vrijwillige basis.

Behalve één van de molenaars, is Stefan ook de zaagspecialist van de molen.   Voor zaagmolenaars bestaat er geen opleiding in Nederland. Er is ooit geprobeerd een houtzagersgilde op te richten, maar dat is niet gelukt. Nu moeten de molenaars en vrijwilligers dus zelf zorgen dat de kennis niet verloren gaat.

Het ‘wateren’ heeft trouwens ook nog een bijzondere ‘logé’ opgeleverd. In één balkgat is een volledige set reservedeuren voor de Sluis afgezonken.

Op mijn vraag of er nog weleens bijzondere projecten voorbijkomen, vertelt Stefan over een partij sequoia’s (elk ongeveer 5 meter lang) van de gemeente Sassenheim. En het verzagen w ex exvan een enorme beuk voor de gemeente Wassenaar. Die laatste klus zorgde voor flinke tegenslag.
Toen het gevaarte – met een doorsnede van bijna 150 centimeter – uit de Vliet moest worden getild, heeft de lier dat niet overleefd. Eén van de tandraderen sneuvelde. Het is nog wel gelukt de boom via de sleephelling naar binnen te halen, maar de lier kan helaas niet meer worden gerepareerd. Als er iemand een ankerlier overheeft, mag hij zich melden bij de molenaars van De Salamander.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 442
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Jezelf herkennen

okt 18, 2019 Quote Hans Van Battel

menu

okt 19, 2019 55 woorden lieve heyrman

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Slaapvrees

okt 21, 2019 55 woorden Christiene M. de Vries

Meer schrijfactiviteiten