Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 592
  • Home
  • Columns
  • Een klok voor een cavia, hoe ik boerin werd
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Een klok voor een cavia, hoe ik boerin werd

| Niek van der Vlugt
Ik startte mijn carrière als boerin eigenlijk ongemerkt, gewoon tussen de bedrijven door. Naast mijn baan als winkelchef deed het eerste dier zijn intrede. Ik wilde een cavia. Mijn man - een groot liefhebber van dieren maar het liefst niet in huis  - wilde graag een klok. Ik was niet een groot fan van een tikkend dingdongding in huis dus de deal was snel gemaakt, een klok voor de cavia. Het toeval wilde zelfs dat de klok boven de kooi nog het mooiste stond of was het nu juist andersom? Dat die mooie klok die oerlelijke plastic bak van de cavia afleidde?

De cavia werd Pim genoemd , naar Pim Fortuyn, de toemalige politicus die wreed werd vermoord. Ik vond het wel wat hebben om grote namen te geven aan kleine dieren. Pim bleek een slim dier te zijn, die binnen een paar dagen door had, dat het geluid van de koelkast eten betekende en voor hem een kans

in het het bedrijfsleven wordt vaak geroepen dat je kansen moet pakken; nu, dieren hebben daar geen moeite mee! Pim liet zich net als zijn naamgenoot onmiddellijk op luide toon gelden, als hij vond dat er een kans was. Zo’n kans was in dit geval de voerton of de koelkast. Luid klonk: “ skwiet, skwiet, skwiet!” Zo wist de Pim spoedig vele tomaatjes, andijvie en partjes appel te bemachtigen.

Weg alle geheime afspraakjes met de koelkast. Niet zomaar iets pakken, want het cavia-alarm gaat af en de rest van mijn gezin is ook alert. Er volgde meestal iets in de trend van “ als je daar toch bent, wil je dan voor mij .... meenemen?” Of je moet je zorgvuldig bewaarde chocoladetaart plichtsgetrouw delen.

Na deze succesvolle start volgden hamsters,hond, konijn en paard en we hebben ook een tafelklok inmiddels .
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 373

4.55

(De gemiddelde waardering is 4.5 door 2 stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Columns
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

De kortste dag

Geschreven door Machteld Berkelmans. Geplaatst in Column.
Ik weet het, het wordt afgezaagd want ik roep er ieder jaar over, maar 22 december is dit jaar toch een van mijn meest favoriete dagen. Het is nl. de kortste dag van het ja...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!