Column

SCHRIJFACTIVITEIT: COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Een dingetje

Publicatie: 12.05.2022 | Andre van Woerkom
Als je de showbusiness in gaat, en het stelt niet veel voor wat je doet, moet je een dingetje hebben. Dan denken de mensen dat je bekend bent vanwege wat je niet echt kunt, terwijl je vooral bekend bent van dat dingetje. Een dingetje is een voorschot op succes, en deze showbizz-wijsheid is van alle tijden. Zo kun je terecht vraagtekens zette bij de carrière van een Vader Abraham zonder bolhoed, en daarom zette Lee Towers een Lee Towers-bril op, Ali B. zijn petje achterstevoren en nam struikrover Hazes de complete Blues Brothers outfit over. Het maakt niet uit wat, een pijp in je oor, een ooglapje, een klomp aan je rechtervoet, als je maar een dingetje hebt. En stoïcijns kijken he, dat hoort erbij, alsof dat dingetje niet bestaat. Dat “Ik ga zwemmen”joch heeft er zelfs twee: een lap tatoeages, èn de uitspraak “Ik heb zangles gehad maar ben daarmee gestopt want ik kon niet tegen kritiek”. Als ie slim is, oh wacht dat is het juiste woord niet, gewiekst daar zocht ik naar, verkoopt ie zijn uitspraak tijdens optredens op een Delfts blauw bordje.

Zo zie ik dus ook artiesten met ultra-lang haar. Ik kan daar niet zo goed tegen. Wat mij betreft is headbangen op Status Quo-muziek het enige waar dat goed voor is. Blijft dat uit, dan moet het bijna wel om een dingetje gaan. Ik kan dus ook niet zo goed tegen dat licht deprimerend kind dat namens ons Oehoe Aha gaat roepen (sorry, veel meer versta ik er niet van) op het songfestival. Als deze juffrouw op tv verschijnt, en dat is de laatste tijd nogal, droom ik steevast dat ikzelf met zo’n kapsel ben uitgerust. Dat is geen fijne ervaring. Mensen lachen me uit, wijzen me na en trekken aan mijn haar om te zien of het echt is. En dat is niet eens het ergste want van deze ellende kan ik nog wegfietsen. Maar al doende raakt mijn haar verstrikt tussen m'n spaken en m'n derailleur, en even later lig ik met een verbouwde bek op de grond. En als ik de fiets niet pak, zijn het wel bus- of metrodeuren die vroegtijdig dichtklappen een een soortgelijke wending aan het verhaal geven. Ook m’n carrière als automonteur kan ik vergeten want als ik vooroverbuig word ik de versnellingsbak ingetrokken.

Maar hé, ik heb geen lang haar en dus ook geen handigheid in het hanteren ervan. Toch kan ik me nauwelijks voorstellen dat de dame in kwestie niet af en toe met dergelijke spookbeelden te dealen heeft. Bijvoorbeeld de angst in de toren van Blauwbaard verzeild te raken terwijl de lakens bij de wasserette liggen. Dat is toch wel treurig, niet waar? Het is bekend dat artiesten de horror van ‘t diepgevoelde lijden moeten ondergaan om tot kunst te komen, maar dat het koesteren van je dingetje daar debet aan is, gaat best wel ver. Of zie ik het verkeerd en moeten we een praktische reden zoeken achter dat meterslange haar? Zoals de optie van een alternatieve carrière openhouden. Zo zijn er in het circus  Russische vrouwen in een roestvrijstalen beha die zich aan een gevlochten paardenstaart omhoog laten hijsen om zich vervolgens hoog in de trapeze te laten rond slingeren. Hoe dan ook, er komt heel wat kijken bij het kiezen van het juiste dingetje, realiseer ik me nu. Mocht ik ooit beroemd worden, dan denk ik dat ik toch maar voor een hoedje ga, of een bril van een oude VanMooffiets, zoals Van der Gijp.

WAARDERING

HITS:

169

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een waardering geven voor dit artikel! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs.
12.05.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Met plezier gelezen. Een paar zinnen mogen van mij wat korter.
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
12.05.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Goede analyse van onze BN ‘ ers
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.