Voor schrijvers, door schrijvers

Meer van deze schrijver lezen?

 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Een bijzondere ontmoeting

‘Ik kan me uw gezicht wel herinneren, maar ik weet echt niet meer hoe u heet,’ zei de vrouw tegen mij.

            Zij kon niet weten dat het andersom ook zo was.

            Nu kon ik haar de vergeetachtigheid niet kwalijk nemen, want het was slechts de derde keer dat wij elkaar zagen en ze werd al een dagje ouder. Bovendien waren we hier op de dagopvang voor ouderen met beginnende dementie. En aangezien ik daar als activiteitenbegeleider aan het werk was, vond ik het vervelend dat ik deze vrouw niet met haar naam kon aanspreken; dat is zo afstandelijk.

            Tja, dat is af en toe het lot van de invalkracht. Om van tientallen cliënten de namen te onthouden, daarvoor kom je dan te weinig op een dergelijke groep. Nou ja, mij lukt dat in ieder geval niet.

            Nu overkomt me het wel vaker dat ik iemands naam vergeet en doorgaans zeg ik dat dan gewoon. Maar in deze situatie kon zulke eerlijkheid wel eens verkeerd voor me uitpakken. Stel je voor dat de vrouw dacht dat ik de draak stak met haar ziekte.

Dat ze mijn opmerking zo zou opvatten leek me niet ondenkbaar. Natuurlijk is humor een belangrijke factor binnen dit soort zorg en er zitten absoluut een paar grote lolbroeken tussen de cliënten, maar grapjes over de gevolgen van hun ziekte worden zorgvuldig vermeden. De dood is een minder heikel punt dan de vreselijke aftakeling waarmee ze moeten omgaan.

Ik knielde neer bij haar rolstoel, zei: ‘Mijn naam is Norman,’ en stak mijn hand uit. Met een glimlach gaf ze me de vijf.

‘Mevrouw *piep*,’ zei ze.

            Enigszins opgelucht vervolgde ik ons gesprek.
Dit artikel delen?
 • Hits: 720
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal