Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

187 Hits

Publicatie op:
Een andere troonrede

Landgenoten,

Welkom in de Grote Kerk vandaag. Ik had haast de neiging om te zeggen: kom gezellig wat dichterbij maar dat mag niet van Ferdy. Vanwege de Coronacrisis. Wat een gedoe hè. Ik was het in Griekenland ook even helemaal kwijt. In de vakantie. Maar nu ter zake.

Jullie hebben vast wel gezien dat we vandaag met de auto zijn. Ook zoiets. Is het koetsje na vijf jaar eindelijk klaar, mogen we er niet mee toeren door Den Haag. Vanwege een paar plaatjes op de buitenkant. Ze nemen je ook alles af tegenwoordig. Gelukkig heeft mijn broer, zonder een cent subsidie, een paar jaar terug het circuit van Zandvoort gekocht. Kunnen we ons daar nog eens uitleven buiten het jachtseizoen.

Max, waar is het briefje van Rutte? Eens even kijken wat hij er dit jaar van gemaakt heeft. Die Mark is onderhand een kei hier in. Hij doet het al voor het tiende jaar. Hoogtijd trouwens dat iemand anders het eens overneemt ( Oeps, dat vloog er even uit. Sorry.)

Ja landgenoten, we verkeren in guur weer en als ik Mark en die lui van het RIVM moet geloven houdt dit weer nog wel even aan. Kiezen op elkaar en doorbijten dus. Zelf zorgen we ook prima voor onze moeder. Ze komt de deur bijna niet meer uit.

Jongens en meiden in de zorg. Jullie hebben prima werk verricht. Alle lof daarvoor. Ook ik heb mijn handen blauw geklapt. Ik heb goed nieuws. Jullie krijgen nog eens  een fooi van Wopke. Dit keer vijfhonderd euro! Wat een kanjer hè, dit jaar toverde hij ook al eens  duizend eurootjes uit de hoge hoed.

En die  Wiebes hè. Wat een kwiebus is dat ook. Komt met Wopke zomaar met twintig miljard op de proppen. Ja, in goed vertrouwen heeft Wopke me verteld dat de herstelbetalingen aan de Groningers nog wel even kunnen wachten. Die zijn niet zo heetgebakerd als de boeren.

Twintig miljard. Ja, zelfs wij de Oranjes, hebben dat niet.

Landgenoten, voor jullie heb ik namens Rutte c.s. nog een klein fooitje. Als je volgend jaar nog werk hebt , krijg je er liefst 1% bij. Bruto. En ook het ‘dorre hout’ zijn we niet vergeten.

Hugo, wat heb je trouwens blitse schoenen aan. Nieuw gekocht voor vandaag? ( Hugo kleurt rood tot achter de oren).

Ik denk dat ik het belangrijkste wel gezegd heb. Trouwens, er moet me nog  wel iets van het hart. Ga volgend jaar stemmen en zorg ervoor dat ik dit zooitje niet meer hoef te zien. Die Rutte  zit al veel te lang in het Torentje. Tien jaar heeft hij zo’n epistel als dit voor me geschreven .

Groetjes en tot de volgende keer,

 Uw dienaar.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Een andere troonrede"