Voor schrijvers, door schrijvers

Meer van deze schrijver lezen?

 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Duim in de lucht

Om allerlei redenen is het ‘autostop doen’ van jongeren uit de mode geraakt.

Het openbaar vervoer van mijn geboortedorp naar de studentenstad was rechtuit bedroevend, dus liftte ik regelmatig heen en weer.  Zo deed je nog wat mensenkennis op en het was goedkoop en meestal snel.

Een dame met een Engelse luxewagen bracht mij ooit op amper drie kwartier thuis. Zij hield zich nochtans aan de snelheidsbeperking van 70 per uur, tot ik mij realiseerde dat haar Jaguar miles en geen kilometers aanduidde. 

Zelf ben ik tot mijn twintigste al liftend zowat overal in het land ter plekke geraakt. Ik werd er zo bedreven in dat ik het mij zelfs kon veroorloven om selectief te zijn. Voor voertuigen waarvan ik wist dat ze al te traag vorderden stak ik mijn duim niet op.  Johnny’s die met brullende motoren hun opgefokte bolides hevig remmend tot stilstand brachten vroeg ik eerst zelf waar ze naar toe reden, zodat ik hen kon zeggen dat ik helaas een andere kant uit moest.

Hoe slechter het weer, hoe lager het peil van mijn kieskeurigheid. Dan stapte ik zelfs in de toenmalige Dafjes.duim

Bij prachtig zomerweer overkwam mij dat er een glinsterende spiksplinternieuwe cabriolet met open dak stopte.

In mijn enthousiasme merkte ik te laat dat het de rare kwibus was van de garage uit mijn dorp, die de wagen bestuurde. Ik kon dus moeilijk weigeren om met hem mee te rijden en tenslotte had ik nog nooit in zulk een ‘chique voiture’ meegereden. De reden van mijn ongerustheid lag in het feit dat ik een korte zomershort droeg en dat de handtastelijkheden van de chauffeur in kwestie in deze omstreken bekend stonden. Na hem nadrukkelijk te hebben gevraagd de beide handen aan het stuur te houden, genoot ik verder van de rit.

Vermits het een wagen betrof die hij in een nabijgelegen dorp bij een klant moest leveren werd ik na een tijdje tot zijn grote spijt en tot mijn opluchting afgezet. Gelukkig maar, stel je voor dat ik met hem het dorp was binnengereden! Een iets gammelere wagen bracht mij later ter bestemming.

Ooit besloot de studentenvereniging van mijn universiteitsstad net voor het kerstverlof een weekendje te organiseren in de Ardennen.

Sommige oudere studenten bezaten reeds een wagen en de ‘fils à papa’ leenden die van hun vader of moeder. Wij, tot het proletariaat behorende eerstejaars moesten zelf maar uitmaken hoe wij ter plekke geraakten en besloten te liften. Daartoe verdeelden wij ons in groepjes van twee.

Een bevriende studente ging samen met mij op stap. Het was 12 december en het was bitter koud en regenachtig. Het liften vlotte niet. Na een tijdje vroeg ze of ik mij wat wilde verwarmen.

Toen ik, enigszins verbijsterd, vroeg wat ze daarmee bedoelde, toverde ze een flask met jenever uit haar  binnenzak. Wij hadden nog maar net een teug genomen – die ons inderdaad opwarmde – toen een reusachtige vrachtwagen voor ons stopte.

Na mijn medestudente in het gevaarte te hebben gehesen, kroop ik haar achterna. De trucker keek ons vrolijk aan en vroeg zich af waar wij in dit hondenweer naar toe wilden. Neen, we waren géén liefdeskoppel op de vlucht, maar gingen onze vrienden in hartje Wallonië vervoegen voor een weekendje 'gezonde lucht inslaan'.

De man was nog meer geamuseerd toen hij al snel de alcohol walm in zijn cabine gewaar werd. Wij verzekerden hem dat wij elk maar één slokje gedronken hadden en stelden allerlei vragen over het truckersbestaan.

Wij realiseerden ons niet hoe zwaar deze job wel was en hielden even de adem in toen een verkeerslicht net op oranje sprong bij het oprijden van een kruispunt. De chauffeur legde ons uit dat bruusk remmen met zulk een gevaarte geen optie was en dat veilig rijden met dergelijke mastodonten door velen fout begrepen werd.

De hele reisweg lang praatten we nog verder over de risico’s en gevaren van het beroep maar ook over de wereldwijde solidariteit en kameraadschap tussen collega’s.

Toen wij na een gulle hand shake op onze bestemming werden afgezet, besloten wij dat alle hardwerkende  truckers het wel verdienden om eens in het zonnetje gezet te worden.

Wisten wij veel dat zoveel  jaren na datum de dag van ons avontuur zou uitgeroepen worden tot de dag van de vrachtwagenchauffeur (12/12/2019 - dit jaar op 10 december).

Toen ik mij destijds zelf het vaste voornemen had gemaakt om lifters op te pakken eens ik ‘groot zou zijn’ en over een wagen zou beschikken had ik mij niet kunnen voorstellen dat de duimen in de lucht helaas een zeldzaamheid zouden worden.

Dit artikel delen?
 • Hits: 190
(De gemiddelde waardering is 2.3 door 6 stem(-men)

Reacties

# Duim in de luchtEsther Goesinne 06-02-2020 22:29
Mooi nostalgisch verhaal Guido
# RE: Duim in de luchtVera Bijma 06-02-2020 13:55
Ik heb 'm ook door een 'cursiefjesbril ' gelezen. :-)
# RE: Duim in de luchtGuido Aerts 06-02-2020 14:52
Vera en Lieven: Deze column is een artikel waarin ik als schrijver mijn mening geef over het verdwijnen van het liften. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend (drinken, door rode lichten rijden) maar het is mijn persoonlijke kijk op de wereld . Ik geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maak daarbij mijn eigen mening duidelijk. Mijn column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken (bv. is dit wel een column) of maakt hem boos. Vergelijk deze tekst eens met de bovenstaande beschrijving van een column. 8)
# RE: Duim in de luchtCritico Punt 06-02-2020 16:03
Waar maak je je druk om. Een lezer is minder enthousiast over je column. Dat kan toch? Bedank hem voor zijn reactie en bepaal zelf of je er iets mee doet of niet...
# RE: Duim in de luchtGuido Aerts 07-02-2020 00:01
Bedankt, hier doe ik niets mee.
# RE: Duim in de luchtJorre Vanbaelen 02-02-2020 21:25
Haha, wat is uw probleem, vraag je? Ik heb feedback. Dit is een nonverhaal. Een nietszeggende anekdote. Nietszeggende anekdotes mogen voor mij wel, maar laat ze dan grappig zijn. En boeien. Dit is gewoon een non gebeurtenis in x aantal woorden. Wat is jouw probleem dat je het niet kan verdragen dat ik dat zeg?
# RE: Duim in de luchtGuido Aerts 02-02-2020 23:55
Boeien! (in de betekenis die de jeugd er tegenwoordig aan geeft, s..)
# RE: Duim in de luchtLieven Vandekerckhove 02-02-2020 19:20
Als ik mij voorzichtjes in de discussie mag mengen: ik had het stukje als cursiefje geplaatst, Guido :-) En laat mij de sterrenhemel maar wat doen opklaren ;-)
# RE: Duim in de luchtGuido Aerts 03-02-2020 00:01
Neen het was een column, Lieven want ik heb er duidelijk eentje mee boos gekregen (zie informatie bij rubriek columns).
# RE: Duim in de luchtJorre Vanbaelen 02-02-2020 12:57
De schrijfstijl is klaar en duidelijk, ontleent zich tot het schrijven van een echt verhaal of echte column. Jammer, dus.
# RE: Duim in de luchtGuido Aerts 02-02-2020 14:22
Het staat toch onder columns, wat is jouw probleem?
# ´jouw probleem´/mijn probleemW.J. (Hans) Villerius 02-02-2020 16:28
Wat deze Jorre V. bezielt, weet ik niet precies. Een zuinige querulant misschien: één sterretje voor een klare en duidelijke schrijfstijl. Zijn uitdrukking 'Zich ontlenen tot' is voor mij een mysterie. Over zijn probleem kan ik verder niets zinnigs zeggen.

Zelf zit ik ook met een probleem. Het gaat over tijd: 'net voor het kerstverlof' en '12 december' kan toch nooit 'de dag van ons avontuur' wezen en tegelijk 'de dag van de vrachtwagenchau ffeur op 12 september?
# RE: ´jouw probleem´/mijn probleemGuido Aerts 02-02-2020 17:11
Oeps, Hans, was een typefoutje. Ik denk ook niet dat het sterretje van Jorre kwam.
# RE: ´jouw probleem´/mijn probleemJorre Vanbaelen 02-02-2020 21:35
Mijn 'probleem' is dat het een erg lauwe anekdote is, geen verhaal waardig. Zonde van de schrijfstijl want die is wel ok. Ik heb bij korte verhalen zelf een anekdote geplaatst, zodat je mss kan zien wat ik bedoel.

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal