Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

167 Hits

Publicatie op:
Door de ogen van een kind
Ik ben maar een klein meisje van zeven jaar. Zit op een leuke school, met de liefste meester van de hele wereld. Heb lieve vriendinnen.
Buiten spelen met onze grote hond vind ik geweldig. Ik heb hele lieve ouders.
Toch, heb ik een groot verdriet. Ik ben dan ook maar klein, en ik snap het dan ook niet.
Op een dag keek ik op tv mijn favoriete tekenfilmpjes. Opeens kwam ik tot de ontdekking dat al mijn helden blank waren. Huilend vroeg ik aan mama waarom er bijna geen bruine mensen op de televisie zijn.
Ze deed de tv uit en nam me op schoot. “Lieve schat, dat weet ik ook niet. Misschien snappen de makers niet hoe belangrijk dat is. Ze doen het niet expres.”
Ik snap nog steeds niet dat ze dat zelf niet begrijpen. Maar ja ik ben ook maar klein.
Mijn ouders zijn lief, ze proberen me het te leren. Maar volgens mij snappen ze het zelf ook niet.
Sommige dingen die grote mensen zeggen zijn heel stom. Ik hoorde eens een bruine meneer zeggen, dat hij zwart was. Nou ben ik maar klein, en snap ik nog niet veel. Maar hij is toch bruin? Waarom zegt hij dan dat hij zwart is? Mijn mama d’r haar is zwart. Maar haar huidskeur is bruin. En als ik het dan aan mijn ouders vraag! Weten zij het ook niet.
Mama zegt dat mensen dat al honderden jaren zeggen. Dat ze het nu geloven.
Ik vind het maar gek. En ben het er niet mee eens.
Grote mensen hebben geen idee hoe hun gedrag en gewoontes mij en mijn vriendjes beïnvloeden. Dat ik denk dat blanke mensen mooier, slimmer en liever zijn. Jullie snappen niet dat je mij zo laat kiezen tussen mij mooie, lieve bruine mama en grappige, lieve Blanke papa.
Jullie snappen niet, dat ik mama verdrietig heb gemaakt, omdat ik haar een keer geen knuffel wilde geven omdat ze bruin was. Dat mama toen moest huilen en vroeg wie mij die onzin had geleerd. Ik zei; ‘iedereen. De hele wereld. Dat zie je toch om je heen! Op de televisie is iedereen blank, ik zie alleen maar blanke mensen. In mijn boeken staan alleen maar tekeningen van blanke mensen. Dus dan moet het wel waar zijn.”
Ik vertelde mama dat ik dacht dat ik haar niet meer lief mocht vinden omdat ze bruin is. Volgens mama is dat niet waar. Iedereen is gelijk. En even mooi. Er zijn verschillende mensen op de aarde omdat het anders heel saai zou zijn. Verschillen, maken het leven leuk.
Mama zegt dat ik nooit hoef te kiezen tussen bruin en blank. Want er zijn nog zoveel mooie kleuren om uit te kiezen. Ik ben de perfecte balance tussen bruin en wit. Een mooi halfbloedje. Ik snap er niets van, maar ik dan ook maar klein. Wat ik wel weet is dat ik de mooiste, liefste en slimste mama heb van de hele wereld. Die veel knuffels van mij krijgt. Net zo veel als ik aan papa geeft.
Als ouder vraag je, je af waar ze die dingen vandaan heeft. Het bovenstaande klinkt als iets wat ik als volwassenen bedenk. Het tegendeel is waar. Mijn dochter komt met regelmaat met dit soort gedachtes. Ik hoop dat ze op een dag begrijpt dat ze trots mag zijn op wie zij is. En dat ze nooit hoeft te kiezen tussen papa of mama. Of bruin of wit.
 
 Alas ouder snap je niet waar ze het vandaan heeft. maar als ik eerlijk ben? Dat heeft mijn kleine van zeven gelijk. Toch hoop ik dat ze zichzelf zal leren waarderen voor wie ze is. een prachtig mensen kind. met een hart vol liefde.
 

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Door de ogen van een kind"