Han Maas

Dirty Harry

© Han Maas op 07.01.2023.

Oma hoefde niet bang te zijn als ze tv keek dat de mensen van de tv haar ook konden zien, en later hoefde ze ook geen angst te hebben voor computers, want daar kwam alleen uit wat de mens erin stopte. Volkomen veilig.

Een auto die zichzelf bestuurt is sciencefiction voorbij. De medeoprichter van Tesla, Elon Musk, begint later het bedrijf OpenAI, dat een computerprogramma ontwikkelt – ChatGPT – dat onnoemelijk veel data leest en verzamelt en vervolgens zichzelf programmeert... of zoiets? Als talenmens raak ik de kluts kwijt. Maar je voert onderwerpen in en krijgt algoritmische teksten: de sluipmoordenaar van het creatieve schrijven. Met een ‘watermerk’ om plagiaat tegen te gaan. Geldt niet voor Twitter, daar moet iedereen hetzelfde kunnen schelden.

Als je niet zo goed kunt schrijven, maar voor een aardig zakcentje je biografie mag schrijven, komt zo’n uitvinding als geroepen. Bijvoorbeeld als je een prins bent die graag aan nestvervuiling doet nu hij is uitgevlogen. Dirty Harry schrijft alles op wat de koningshuisdeskundigen en supporters graag willen horen en lezen. Maar als je geen penny aan redactie wilt uitgeven omdat je vrouw als verwende B-actrice nogal veeleisend is, sluipen er fouten in je automatisch gegenereerde tekst en ga je fokking the fog in met frozen dick in plaats van frozen stiff upper lip. En ‘Afghanen in nood’ wordt dan ‘Afghanen gedood’ – zijn oma laat zich door een lakei omdraaien in haar graf. En weer terug als ze begrijpt dat haar over de merrie getilde kleinzoon is ontmaagd door een wat oudere paardenliefhebster. Tussen de paardenvijgen, terwijl zij nota koninklijke bene in Ascot genoot van haar high tea nadat er wat kreupele paarden werden afgevoerd. Nu wordt ze ook nog van discriminatie beschuldigd. Kan zij er wat aan doen dat Meghan van een andere klasse is dan die van the Firm? – ze rust verder.

Aan de andere kant van het Kanaal wordt door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties campagne gevoerd tegen woondiscriminatie: ‘Erik en Annemarie krijgen morgen de sleutel en Omar en Shamira niet.’ Het lijkt wel een tekst van een verouderde ChatGPT-versie. Ik vind dit toch zó discriminerend en stigmatiserend: waarom staat de naam van de man voor die van de vrouw? Sterker nog, waarom niet Annemarie en Omar en Samira en Erik? Of kom je dan een sleutel tekort. Zelfs de combinaties - in willekeurige volgorde - Erik en Omar en Annemarie en Samira zijn mogelijk.

En dat terwijl de brave woke-overheid in elk spotje een gemêleerde samenstelling er doordramt. Zoals in die armoedige buurtsuper waar een oudere homoseksuele man – natuurlijk met een kleine hond – boodschappen doet voor zijn buurvrouw van kleur die in quarantaine thuiszit. Hij koopt ook als goede burger een zelftest. Achter de kassa een man met een migratieachtergrond. Een meisje helpt de man en draagt de boodschappen naar het huis van de buurvrouw. Zo lief! De boodschappen staan voor de deur. Niet erachter. Je moet niet iedereen de sleutel van je huis geven. Zeker niet zo’n oudere man.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   Els · 26 dagen geleden
   Weer een geweldige column. Met plezier gelezen.
  • This commment is unpublished.
   Elsbeth Boom · 26 dagen geleden
   en lucht het op? 😉 lekker.
   • This commment is unpublished.
    Han Maas · 26 dagen geleden
    Nou en of, Elsbeth. Dank voor je reactie.
  • This commment is unpublished.
   Ewald Hagedorn · 26 dagen geleden
   Een herkenbare 'Maas,' deze column. In goed Nederlands: 'Keep on writing, Han!' 
   • This commment is unpublished.
    Han Maas · 26 dagen geleden
    Dank je, Ewald. Dat zal ik zeker doen.
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  3 Commentaren

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.5
Stemmen: 4
Hits: 242
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Frans Gentils: Process of Evolutionary Forms

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.