Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 593
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Digitaal leugentje om bestwil

| Pascal Cuijpers

Nederland is dol op onderzoekjes. Ik ook. Liefst lekker wazig en vooral lekker onbenullig. En die zijn er genoeg. Zo is er een onderzoek geweest waarbij getest is hoe je beslissingen neemt, terwijl je naar het toilet moet. Of het onderzoek waarbij bekeken is waarom discuswerpers wél duizelig worden tijdens hun worp, en kogelslingeraars niet. En wat dacht je van het onderzoek waaruit gebleken is dat mannen met bruine ogen betrouwbaarder zijn dan mannen met een andere oogkleur? Kijk, dat is nou nog eens materie.

Soms komen er ook onderzoeken aan het licht die ongeveer de hele natie treffen en er wel degelijk toedoen. Onderzoeken waarvan de schokkende uitkomsten de wereld op zijn kop zetten. Zoals een uitgebreid onderzoek naar het gedrag van de Facebookgebruiker. Het schijnt namelijk zo te zijn, dat de mens achter een Facebookaccount vaak een leugenaar is. Een digitale, notoire leugenaar. Nu is Facebook natuurlijk een afspiegeling van de realiteit in de maatschappij, toch zal dit onderzoek voor velen een klap in het gezicht zijn. Of juist een eyeopener. Want (bijna) niets blijkt te zijn wat het lijkt te zijn in de sociale vriendenwereld die Facebook heet.

Er wordt bijvoorbeeld digitaal gelogen over het wel of niet hebben van een relatie. Facebook is van nature erg nieuwsgierig. Er wordt dus gevraagd om in je account aan te geven of je een relatie hebt of niet. Ook de naam van je eventuele geliefde mag erbij komen te staan. Je bent tenslotte trots op je dierbaarste bezit en wilt dit dan ook tonen aan je digitale vriendenclub (en de rest van de wereld die meekijkt). Nu blijkt dat 41% van de mannen en 47% van de vrouwen op Facebook liegt over het hebben van een relatie! Lekker ongegeneerd flirten op ‘Gezichtboek’ zou dat immers in de weg kunnen staan. Wat niet weet, wat wel flirt. Of zo.

Daarnaast maakt de doorsnee Facebookaddict zijn profiel ook aantrekkelijker dan de harde werkelijkheid. Geplaatste statusupdates worden nét dat beetje overdreven (want: meer “likes”), feestjes waren altijd “het vetste feest ever” en iedereen staat op zijn best (“niet met mijn linker gezichtshelft, dat is mijn slechte kant”) op de partypics. Baby’s zullen nooit krijsend en kotsend worden gedeeld via de status van pa of ma, want “wij” hebben een knap, lief, leuk en goed opgevoed kindje. Yeah rigt, you wish! Leugenaars zijn jullie! (Bijna) allemaal! En beweer maar eens van niet. Gerenommeerd onderzoek heeft dat immers uitgewezen.

Ik heb ook een Facebookaccount en plaats daar ook berichten, statusupdates en foto’s op (enkel van de voorkant genomen, dat is mijn “beste” kant). Daarnaast staat in mijn profiel duidelijk leesbaar: Burgerlijke Staat: HEEFT EEN RELATIE. Liegen en je beter voordoen op Facebook is echt niet nodig, vind ik. Het is zelfs een beetje sneu. Maar ik ben dan ook een man met bruine ogen.

© Pascal Cuijpers

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 1729

(De gemiddelde waardering is 5 door 5 stem(-men)

Reacties   

# RE: Digitaal leugentje om bestwilJannie Harmsen 10-04-2013 16:58
Geweldig leuk om te lezen, temeer omdat ik ook nog maar een week op facebook 'zit'. Ik heb met een big smile op mijn face van je column genoten! :)

Groetjes,
Jannie.
# RE: Digitaal leugentje om bestwilGuest 10-04-2013 21:45
Jannie,

Bedankt voor je mooie compliment! Wanneer je meer wilt lezen, kun je eens kijken op mijn site: www.peecee-columns.tumblr.com.

Groet,
Pascal.

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

maandag 6 april

Geschreven door Luc Verschuren. Geplaatst in Blog.
 Een groene opening!   Samen met het mooie lenteweer een goed begin van de laatste week voor het lange Paasweekend. De beurs heeft de weg naar boven gevonde...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!