Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 626
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Dichtbij en veraf

| Eelco Visser

Globalisering is volgens Amnesty International een slecht gedefinieerd begrip. Op de website van Amnesty staat: “Globalisering duidt op het openstellen van grenzen tussen landen, waardoor goederen en diensten zich gemakkelijker kunnen verplaatsen.” Ik maak mij sterk dat velen er, net als ik, een eigen draai aan hebben gegeven. Mijn iets kortere omschrijving voor globalisering is: ‘veraf is dichtbij.’ Ik denk daarbij, in tegenstelling tot Amnesty International, vooral ook aan de mogelijkheid om als persoon wereldwijd van het ene naar het andere land te kunnen reizen. 

Mensen maken zich in deze tijd van de coronacrisis druk om de toekomst van globalisering als het gaat om verplaatsingen van goederen en diensten over de landsgrenzen heen. Alleen als je streeft naar het inkopen van goedkope producten en nog meer economische groei, zijn zorgen daarover verklaarbaar. Ik daarentegen maak mij veel meer zorgen over de vraag of mijn omschrijving van globalisering, veraf is dichtbij, in het post-coronatijdperk nog steeds geldt. Ik hoop oprecht van niet. Wat mij betreft leven we na deze periode van bezinning in een tijd dat mensen niet meer voor een weekendje New York over de plas vliegen of met hun kortdurende tripjes naar het buitenland en masse Europese steden onveilig maken. Want al dat gevlieg is misschien goed voor het persoonlijke aanzien, maar het is moeilijk verdedigbaar dat het goed is voor de persoonlijke vorming, al is dat laatste een argument dat ik vaak hoor. Verder is dat gevlieg behoorlijk slecht voor het milieu. 

De luchtvaart ligt nu voor even nagenoeg stil. We zien de positieve gevolgen voor het milieu. Dat is een mooie bijvangst. De mooiste bijvangst van de coronacrisis moet wat mij betreft nog komen. Deze kunnen we hopelijk in november 2021 optekenen als zelfs het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tot het verstandige besluit komt om  ‘Lelystad’ af te blazen als luchthaven voor al die korte vluchten naar Europese hoofdsteden. Daar is mijn hoop op gevestigd. Als deze wens uitkomt kunnen de langere vakantievluchten dan net als nu vanaf Schiphol vertrekken. Daar is plaats genoeg, want Schiphol en de luchtvaart hoeven qua aantal vluchten niet meer te groeien. Ze moeten alleen nog groeien in hun besef om net als ieder ander een structurele bijdrage te leveren aan de verbetering van het milieu. Daarnaast mogen ze zich ook wel afvragen of groei acceptabel is nu duidelijk is dat de vliegbewegingen bijgedragen aan de verspreiding van ziektes wereldwijd. De luchtvaart en haar gebruikers hebben, hoe vervelend ook, boter op hun hoofd. Dit is een reden temeer om met al dat gevlieg pas op de plaats te maken. Blijf maar iets vaker dicht bij huis. Ook hier is voldoende te zien, zelfs op loop- en fietsafstand. 

Dan rest de vraag wat iedereen met de vrije tijd gaat doen als al dat gevlieg op een iets lager pitje komt. Gaan mensen zich massaal vervelen. Niet nodig. Als men in de sfeer van ‘veraf en dichtbij’ wil blijven, is er een goed alternatief: Werk mee aan de bestrijding van eenzaamheid. 

De lezer zal denken: Waar komt dit perspectief opeens vandaan? 

Eenzaamheid is het gevoel dat ‘dichtbij veraf is.’ Een pijnlijk gevoel dat je niemand toewenst. Toch zijn er veel mensen in Nederland die tegen hun eenzaamheid vechten. Hoe mooi zou het zijn als we deze mensen kunnen helpen hun eenzaamheid te overwinnen, zodat ze het gevoel van nabijheid kunnen herwinnen. 

Hopelijk spreekt het idee om de schoonheid dicht bij huis te zoeken en de wereld in kleine kring mooier te maken ons straks meer aan dan de persoonlijke behoefte om Verweggistan te bezoeken. 

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.

Hits: 64

4.55

(De gemiddelde waardering is 4.5 door 2 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Reacties   

# RE: Dichtbij en verafGuido Aerts 29-04-2020 11:45
Eindelijk nog eens een column die het lezen waard is. Wij betalen nu de tol van de overconsumptie in het (goedkope) reizen. Uitbreidingen van luchthavens worden (gelukkig) on hold gezet en cruiseschepen die kunststeden bevuilen liggen aan de ketting. Houden zo!
Antwoorden
# RE: Dichtbij en verafEelco Visser 29-04-2020 13:33
Dank voor de mooie reactie. Ik hoop dat de mooie reisprogramma’s op de tv mensen stimuleren om thuis te blijven.
Antwoorden
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Hekel aan roddels

Geschreven door Everdien Sambrink Sanderink. Geplaatst in Kort verhaal.
Onlangs hoorde ik via een betrouwbare bron dat in het vrijstaande pand op de hoek van de Stationsweg een speciaalzaak voor herenkleding komt. Toen ik dit aan mijn vriendin ...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Herhaling

22, mei, 2020 Tryntsje van der Meer

Bang voor de dood

24, mei, 2020 Lotte Akkerman

Bitterzoete initiatieven

14, mrt, 2020 Marieke Vos

FEEDBACK

Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
 
-
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!