• images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Column
  Tekst inzenden:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen zie je een knop om je artikel in te zenden. Door op die knop te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst! Ook vervolgverhalen e.d. zijn niet toegestaan.
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

Democratie

Publicatie: 05 januari 2021
 
Democratie betekent letterlijk: volken heersen. Het is een bestuursvorm waarin de wil van het volk de bron is van legitieme machtsuitoefening.
In het westen kiezen we voor deze bestuursvorm omdat zij de minst slechte vorm van besturen is. Het valt, wat mij betreft, vanzelfsprekend te prefereren boven een fascistische bestuursvorm of bijvoorbeeld een communistische vorm.
Tot dusverre dan. Staat het oude Griekse systeem nog wel zo sterk in deze tijd? Het wankelt de laatste jaren zichtbaar. Democratie kan alleen bestaan en functioneren wanneer de minderheid zijn verlies respectvol kan nemen en de meerderheid de winst evenzo respectvol kan delen.
Na de oorlog was men de mening toegedaan dat sterk rechtse overtuigingen zich nooit meer zouden moeten kunnen nestelen in ons vrije, liberale gedachtengoed.
Elke neiging tot rechts, of rechtser dan gewenst, werden de kop ingedrukt.
En tot op zekere hoogte werkte dit, of leek dit ook te werken.
Maar omdat vrijheid een democratisch principe is, en een voorwaarde om zich gezond te kunnen voortzetten in de maatschappij, wrong daar juist wel de schoen.
Een discussie zou altijd gevoerd moeten kunnen worden, zolang deze respectvol en open blijft.
Is dat de reden voor het schijnbaar uiteenvallen van ons oude systeem?
Het gebrek aan een respectvolle discussie, openstaan voor een ander geluid,
agree to disagree, no hard feelings.
Ik geef het eerlijk toe, als kind van de jaren zeventig ben ik links opgevoed, met respect voor mijn medeburger,
ontzag voor de leraren, mijn ouders en de staat. Mijn ouders stemden op Hans van Mierlo.
Ik ging naar een Jenaplanschool, een school met een systeem dat gericht is op vier basisprincipes: spreken, spelen, werken en vieren.
Het principe was gestoeld op de ontwikkeling van de individuele kwaliteiten van een leerling.
Voor mij hield dat in dat ik veel toneelstukken mocht schrijven. Ik genoot ervan.
Ben ik te links?
Want dat is wat ik ben. En waar dat vroeger een pre was, is het nu een garantie op het krijgen van schampere reacties op een dergelijke ontboezeming.
Want ik wil 'de buitenlanders' binnenlaten, ben tegen zwarte Piet, vóór het milieu en anti Nederland. Eigenlijk ben ik gewoon dom en naïef, kortom een salonsocialist.
Op sociale media zie ik accounts rondzwerven met als profiel de Nederlandse vlag, de Hollandse leeuw, en andere patriottische uitingen. Alleen dan ben je kennelijk een echte Nederlander.
Als je gelooft dat Covid een hoax is, Trump eigenlijk de verkiezing heeft gewonnen en dat alle donkere mensen terrorist zijn.
Ik geloof dat niet.
Ik geloof in het geven van goede voorlichting, in lezen, boeken, geen blogs, en minder sociale media. Compassie. Begrip. We zitten zo snel op de kast tegenwoordig. Ja, ik ook.
De redelijkheid gebiedt me dan ook te melden dat het te begrijpen valt waarom mensen boos zijn. Er is meer verschil tussen arm en rijk, er zijn minder gelijke kansen dan vroeger en de overheid lijkt zich voornamelijk te kakken te zetten door het doen van onhandige uitspraken en zetten.
Maar toch, soms is niet alles zwartwit. Soms is er grijs.
Donkergrijs, zachtgrijs en lichtgrijs.
We zijn allen mens, dat kunnen we toch met elkaar eens zijn.
En ieder mens is gebaat bij dezelfde basisbehoeften.
Een dak boven het hoofd, warmte, voedsel en liefde.
Hoe moeilijk kan dat zijn.
Morgen is het zes januari. Dan wordt de verkiezingsuitslag in Amerika door vice-president Mike Pence officieel gemaakt. Of niet.
Nee, onze zaken zijn dat niet.
Zij hebben hun land, wij het onze. Maar ons land kiest onze volksvertegenwoordigers in maart. En de sfeer is ronduit grimmig. Ook hier. Juist hier. Niets is perfect. Bestaat perfectie wel? Nee. Laten we realistisch zijn. Maar kunnen we genoegen nemen met het minst slechte?
Ik hoop dat we hier niet te lang over hoeven na te denken.
Een wankelende Democratie hoeft niet te vallen.
Maar ik denk dat we het erover eens kunnen zijn dat ruimdenkendheid, vrijheid en respect drie pijlers zijn waarop onze bestuursvorm steunt. Laten we een lans breken voor onze Democratie.
Want de grootste ramp zou zijn, wanneer we onze eeuwenoude bestuursvorm, nu, bovenop alles, ook nog zouden verliezen.


WAARDERING

HITS

506

Artikel aangepast: 08-01-2021

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
06.01.21
Feedback:
Je bent uitgeroepen tot schrijftalent van 2020. Gefeliciteerd met je prijs. Het schept, denk ik, wel verplichtingen. In jouw column kun je mijnentwege allerlei twijfelachtige meningen ventileren, maar over de feiten mag geen misverstand bestaan. Je schrijft: 'Staat het oude Griekse systeem nog wel zo sterk in deze tijd? Het wankelt de laatste jaren zichtbaar.' Het oude systeem, Nicole, bestaat al meer dan tweeduizend jaar niet meer. En dat is maar goed ook, want tegenwoordig tellen vrouwen ook mee in de politiek. Ik raad je daarom aan de gewraakte passage te schrappen.
Show more
 • Nicole 06.01.21
  Zoals eerder geschreven, ik heb nooit eerder een column geschreven. Ik houd het maar weer bij mijn korte verhalen. Jammer dat u mijn overwinning op een dergelijke wijze naar beneden wenst te trekken. Gelukkig heb ik 2 hele dagen plezier gehad van de titel. Een trap na was dan ook niet nodig mijnheer Villerius.
  • Ingrid Karsten 19.06.21
   @Nicole niet doen Nicole! Hij is tegen mij ook altijd heel kritisch! Het zit gewoon in zijn natuur! Niet op reageren en doorgaan met schrijven want dat kan je heel goed, het belooft veel je stukje, echt waar! Ik vind het prachtig en zo filosofisch! Een dikke pluim!
  • W.J. (Hans) Villerius 06.01.21
   @HansVillerius Na grondige revisie: Column nu veel helderder- met als enige (overkomelijke) nadeel voor nieuwe lezers duister geworden commentaar.
  • Nicole Schilder 06.01.21
   @HansVillerius Beste heer Villerius,
   Mijn reactie was wat overtrokken, dat geef ik toe. Ik ben een emotioneel persoon en heb wat snel gereageerd. Ik ben blij met mijn prijs en dankbaar voor het toekennen daarvan. Kritiek moet zeker kunnen, maar de manier waarop, is waar bij mij de schoen wrong
  • W.J. (Hans) Villerius 06.01.21
   @Nicole Helemaal stoppen met schrijven na een kleine kanttekening bij twee zinnetjes in je allereerste column? Kom nou toch, waarom zou je ‘kind met badwater weggooien’? Tegenover mijn bijdrage staan welgeteld drie dolenthousiaste reacties.
  • Nicole 06.01.21
   Ik ben dan ik klaar met het schrijven van wat dan ook. Sterker nog ik schrijf nooit meer
06.01.21
Feedback:
Allereerst gefeliciteerd met de bekroning van je talent. Terecht.

Knap geschreven.
Inhoudelijk heb ik het steeds moeilijk met wat ik onbewust insinueren zou durven noemen

Een voorbeeld
(Niet uit de tekst en geen persoonlijke voorkeur).
Ik ben opgevoed in een warm nest met respect voor de medemens en een empathische blik. Ik stem liberaal.
Insinueert dat een niet liberaal niet empathisch kan zijn. De kracht van iets niet te duiden.

Het omgekeerde gaat men doen als de kenmerken van de tegenpartij worden gesommeerd.

Facts an figures dachten we. Echter is de interpretatie die beste oneliner wat blijft hangen.

Eeuwenoude systeem zit met een emotioneel probleem.

Geniet van je prijs!
Show more
 • Nicole Schilder 06.01.21
  Je zou kunnen zeggen dat de auteur, in dit geval ikzelf, toch niet voldoende objectief, een verhaal inkleurt, dat ben ik wel met je eens. Het is dan ook een onderwerp dat me zeer aan het hart gaat. In een column kan dat niet, en ik zal zeker moeten leren een meer gebalanceerd stuk te schrijven. Het was mijn eerste column en hopelijk kan ik mijn eigen emoties in de volgende pogingen wat meer buiten mijn werk houden. Dank voor je mooie en zinvolle reactie. Kan ik mee verder leren. En eveneens dank voor je felicitatie.
  • Nicole 08.01.21
   @Annemagenta Dat waren korte verhalen, geplaatst in de verkeerde rubriek. Dat zie je ook terug in de reacties die ik ontving. Het waren mijn eerste stappen die ik hier zette, na 3 jaar niets te hebben geschreven.
  • Annemarie Steenbergen 07.01.21
   Nicole, je zegt dat dit je eerste column is, maar jouw eerste stukjes waren columns die jij geplaatst hebt. Kijk maar terug in je lijst met schrijfactiviteiten.
  • Nicole Schilder 06.01.21
   @Eggerik Dank voor je reactie
  • Eggerik 06.01.21
   Nicole is dit je eerste column? Doe dan aub verder. Temeer onderstreept het je talent. En je hebt gelijk in een column mag je hart aan bod komen. Daar zit ik dus fout.
05.01.21
Feedback:
Nicole, in ons kikkerland zul je altijd compromissen moeten sluiten. Politieke partijen trekken , welke dan ook , te weinig kiezers om het alleen voor het zeggen te hebben zoals in Amerika. Ik vind dat prima. Gelukkig is Trump over een paar weken verdwenen uit het Witte Huis en slaagt hij er nooit meer in om weer president van Amerika te worden.
Van Mierlo was trouwens van D'66. Hans van Mierlo richtte o.a. de partij op. Trouwens nog gefeliciteerd met jouw uitverkiezing tot talentvolle schrijfster.

Show more
 • Nicole Schilder 05.01.21
  Ik weet wie van Mierlo was. ;-) D66 is tegenwoordig vrij links, maar vroeger wel minder. Een compromis heb ik geen bezwaar tegen, maar schofterigheid, is tegenwoordig meer het probleem. Dank voor je reactie. :-)