Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

De worsteling naar nieuw leven

Het is een warme dag in het vroege voorjaar. Ongewone temperaturen nodigen mensen uit om niet buiten te komen. Hier een daar lopen mensen zonder jas of zelfs met een korte broek. De bomen beginnen langzaam groen te kleuren en de eerste lammeren staan in de wei. Velden vol kleurige tulpen bollen trekken toeristen aan als warme broodjes op een kille winterdag. De tulpenkweker ziet met lede ogen aan hoe zijn oogst vertrappeld wordt voor de beste selfie.

 

Het is bijna Pasen. De bloemen uit Holland zijn al onderweg naar Italië om daar het Vaticaan te kleuren. De vogels in de bomen zingen het hoogste lied om de vrouwtjes te bekoren. Ze maken nestjes en de eerste eendenkuikens zwemmen in de vijver. Een beetje vroeg dit jaar. Je zou kunnen denken dat de natuur van slag is. Maar natuur is nooit van slag. Bomen, bloemen, planten, dieren, vogels en vissen passen hun ritme aan het heden. Is het nu warm, dan gaan we nu bloesem maken of een ei leggen. Wij mensen protesteren, want dat hoort in mei. Dat was vroeger zo, dus dat moet nu ook. 

De natuur kan zich prima redden zonder al ons ingrijpen. Wanneer er nog weinig bloesem aan de bomen hangt, gaat de hommel op zoek naar paardebloemen. Die kunnen wel tegen wat nachtvorst. 

 

Zo was er ook eens vlinder in een cocon  op een vensterbank. Wachtend op het moment dat hij zijn vleugels uit kon slaan. Rustig maakte hij een opening waardoor hij zich eruit kon wurmen. Een mens keek ernaar en zag zijn geworstel om door dat kleine gaatje te kruipen. Uren gingen voorbij en het leek wel of de vlinder het op wilde geven. Dat vond de mens onzinnig. Eigenlijk voldeed de vlinder niet aan de verwachtingen. Hij kroop er niet uit. Hij gaf het op. Had de mens daarop al die uren staan kijken op een natuurlijk klein wondertje, de metamorfose van rups naar vlinder? Ongeduld won het van de berusting dat natuur zijn eigen weg moet gaan. De mens pakte een schaar en knipte de cocon open. Verward zat er een vlinder met verschrompelde vleugels. De mens had verwacht dat hij ze uit zou slaan nu hij hem van de cocon bevrijdt had. Het tegendeel was waar. De vlinder had de dagenlange worsteling nodig om door dat kleine gaatje te kruipen en zo zijn lichaamssappen naar de vleugels te persen, zodat er mooie sterke vleugels ontstonden. 

De mens had het goed bedoeld, maar doordat hij reageerde vanuit menselijk oogpunt, miste hij de functie van sommige processen in de natuur.

 

Soms is een worsteling nodig, of nachtvorst, of sneeuw, of storm. We vieren met Pasen nieuw leven. Of u nu gelovig bent ingesteld of niet. Soms maken we in ons leven ook worstelingen door, ik denk dat we dan net als de vlinder soms moeten uitrusten en verder worstelen tot er weer nieuw leven komt.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 220
(Gemiddelde waardering 4 met 4 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster