Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 597
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

De wasmachine

| jackie welie
Na het aanzetten van mijn wasmachine golven er grote hoeveelheden onwelriekende smurrie langs mijn keukenraampje omhoog uit een putje dat zo gemaakt is in, ik gok, 1950.
Als aan de grond genageld bekijk ik buiten de rochelende bron waarna ik van mijn graat val door het onbewust gekozen inhaleren van een veel te aards bouquet van dode dieren gedrapeerd in een berg poep.

Een uur [van ademhappen en bijkomen] verder betreden de jongens van de rioolontstoppingsdienst mijn pas gepoetste gang met schoenen die in een droesem van orgaanvlees lijken te hebben gezwommen. Ik overweeg even te huilen maar herpak me snel en vraag hoe ik van dit ongewenst vulkanisme verlost kan worden. Al snel komt de vriendelijke rauwdouwer met zijn sterke maag tot de conclusie dat mijn tuin opengebroken moet worden want u raadt het al: de verstopping zit diep.

Wat de rauwdouwer zegt, doet me herinneren aan een situatie in mijn jeugd waarbij mijn vader zo gesodemieterd heeft dat mijn zus, broer en ik eventjes overwogen te vluchten naar een ander land. In dat desbetreffende uur van mijn jeugdjaren hadden we van pappa die in een open stoep mee stond te werken aan de riolering maar één opdracht: niet het toilet gebruiken en niet doorspoelen [lieve kinderen]. 

Maar in een bui van vergeten bevelen gaf een van onze gezinsleden de onverteerde voedselresten opgelucht toch door aan de riolering met een ferme duw op de doorspoelknop. Ik zal het gezicht van mijn vader daarna nooit, maar dan ook nooit meer vergeten. Vermoedelijk heb ook ik zó gekeken bij deze niet te verbloemen eruptie in mijn tuintje.
Op dit moment staar ik naar de berg aarde en de berg tegels in mijn tuin. Een aantal RRS-lieden beschrijft ervaringen die alleen al bij het horen ervan bij mij intense braakreflexen veroorzaken. 'Wat een beroep', bedenk ik me en wat ben ik blij dat ze me helpen vandaag. Ode dus, ook op 13 maart 2014, aan de ontstoppingsdienst. Staande ovatie. En een buiging ook. Vielen dank. Wat fijn om hierbij geholpen te worden.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 1390

(De gemiddelde waardering is 5 door 1 stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Columns
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

De Mannetjes

Geschreven door Trees Middelkoop. Geplaatst in Volksverhalen.
De porseleinen figuren staan al jaren bij tante Adele in de vitrine kast. Niet dat ze zelf zo mooi vindt, maar omdat oom Bram ze had verzameld. Oom Bram is al jaren dood ma...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Ik ben een racist!

05, juni, 2020 Martin Reekers

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!