Voor schrijvers, door schrijvers

Column

De u-bocht of de kleine koninklijke boodschap
Inzendingen: 689
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
  • Home
  • Columns
  • De u-bocht of de kleine koninklijke boodschap

De u-bocht of de kleine koninklijke boodschap

Tags: Columns

Het is niet te hopen dat het gisteren een primeur was dat de koning tot ons sprak om zijn excuses aan te bieden. Er gaat wel vaker iets mis. Hij vond het niet leuk en ook de koningin keek niet erg vrolijk, maar dat terzijde. Ach ja, daar zat zij ook. 

Bij het aanhoren van zijn verhaal kreeg ik een ongemakkelijk gevoel en last van plaatsvervangende schaamte. Ook kwam één vraag bij mij boven: kun je het ook in gewoon Nederlands zeggen? 

Vanmorgen las ik zijn toespraak in de krant en kwam het idee bij mij op om de tekst te herschrijven, maar bij de eerste zin ging het al mis. 

De koning zegt: ‘Met spijt in het hart richt ik mij tot U.’ 

Wat bedoelt de beste man? Vindt hij het vervelend dat hij sorry gaat zeggen? En wat is dat met die hoofdletter U? Even later zegt de koning: ‘Het doet pijn Uw vertrouwen...’ Weer die hoofdletter U die daarna nog twee keer in zijn toespraak te lezen valt. Hij is met een u-bocht over Europa gevlogen, maar dat wil niet zeggen dat hij de u dan meteen met een hoofdletter moet schrijven, toch? 

De hoofdletter U kan gebruikt worden om bijzonder respect uit te spreken (https://woordenlijst.org/leidraad/16/7). Zal de koning het zo hebben bedoeld? Respect voor ons Nederlanders. Dat waag ik te betwijfelen. Ook komt de hoofdletter U voor in oud-Nederlandse teksten, maar dat spreekt de koning toch niet? 

Alles overziend kreeg ik de ietwat valse gedachte: met die U bedoelt hij niet de Nederlandse burger. Nee, met die U bedoelt hij een hogere macht. Lees de tekst er maar op na. En zo heeft de koning ons met zijn tweede u-bocht allemaal in de maling genomen. Daarmee bewijst hij onbedoeld zijn laatste zin: ‘Maar niet onfeilbaar.’ Al vraag ik mij nu ook nog even af wat hij met dat laatste bedoelt: nooit falend? niet onmisbaar? https://www.encyclo.nl/begrip/onfeilbaar 

Dit artikel delen?

Publicatie op .
Hits: 52

geef een waardering voor: "De u-bocht of de kleine koninklijke boodschap"

Geschreven door Eelco Visser . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
25.10.20
Grammatica & Spelling:
Goed
  • Lezenswaardig:
    60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
22.10.20
Feedback:
Wel aardig
Grammatica & Spelling:
Goed
  • Lezenswaardig:
    60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Emoticons: ;o = wink:d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !