Voor schrijvers, door schrijvers
Column
471 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

773 Hits

Publicatie op:
De schandpaal

Ja ik heb de geschiedenislessen altijd wel gevolgd. Soms waren ze saai. Soms boeiend.
Data vond ik moeilijk. De verhalen daarbij meestal boeiend.
Mijn liefde voor films uit de Belle époque of de Middeleeuwen vind ik nog altijd leuker dan een SF film.
Ze doen je wegdromen naar tijden die wij nooit hebben gekend. Naar romantische tijden. Op een kasteel in mooie kleren. Weliswaar met minder hygiëne dan nu.. Maar toch. De middeleeuwen waren harde tijden. Er werden zelfs mensen aan een schandpaal gebonden en wellicht niet na een eerlijk proces. Wie dan maar wou kon je komen verwijten of beschimpen. Toen ik dat hoorde was ik vreselijk geschokt. Bijna elk dorp of stad had er één.
Grembergen niet. Je kon wel bespot worden op een wagenspel, 1 keer op het jaar. Het was een meer ludieke vorm van iemand schanderen of belachelijk maken. Het hele kermis dinsdag gebeuren is hieruit ontstaan. Gelukkig hadden we geen schandpaal want anders vierden we nu geen kermisdinsdag.
Maar een schandpaal is ook ouderwets. Het is niet meer van deze tijd. Wie zou het nu nog aandurven om een rotte tomaat te smijten naar iemand die daar aan een paal hangt terwijl je op weg bent naar den bakker? Oh née echt... Dat zou echt not done zijn.. In deze tijd! Komaan!
En toch... De schandpaal is terug dames en heren.. Het is hotter dan ooit!
De vuiligheid die je allemaal leest bij een publicatie of reactie op social media is niet meer normaal. Het is Middeleeuws. En ja... wellicht heb ook ik me al bezondigd aan een onweerstaanbare drang om mijn gal te spuien maar daar zal ik wellicht toch wel wat meer op gaan letten in de toekomst. Bij het zien van de beelden van een vrouwelijke politica keerde mijn maag om. Een vrouw gekraakt door de social media. Een trein die rolt en die niet meer stopt. Dan kan je niet helder meer denken. Dan ben je gekraakt. En niet voor een heel dorp maar voor een heel land en wellicht tot in de buurlanden. Dan gaat voor mij het licht uit en denk ik... Ik doe niet meer mee. Ik wil niet terug naar de Middeleeuwen ook al zitten we er middenin. Evolution of social media.. Bringing people together? Zucht.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "De schandpaal"