Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

De schaamte voorbij

In 2016 moest het eindelijk gebeuren: ik zou mij zonder te blozen ‘auteur’ gaan noemen. Dat mocht ik van mezelf echter pas als ik in een ‘echt’ boek met ISBN zou staan en ik mijn novelle-in-de-maak eindelijk eens zou afronden.

Laat ik meteen met de deur in huis vallen: mijn boek is klaar! Over de eerste veertien hoofdstukken deed ik tweeënnegentig en een halve maand, de laatste zestien schreef ik in vijf maanden. Al met al een project van ruim acht jaar. In het gratis te downloaden boek ‘Een bestseller schrijven voor dummies’ van Bart Van Lierde (met Vlaamse hoofdletter V) las ik echter dat dit juist een pré is in de uitgeverswereld, want “het idee dat kwaliteit en traagheid hetzelfde zijn, primeert in deze business”. Die voorsprong heb ik dan maar alvast.

Mijn geesteskind is uitgegroeid tot een satirische novelle over Laurens Jan, een onsuccesvolle interimmanager. Maar dat is wellicht een pleonasme. Uit marketingoverwegingen is het geschreven door de man in mij, Han Houwen. Zo is het een boek voor en door mannen; dat spreekt de primaire doelgroep - hoogopgeleide mannen die op het carrièrepunt ‘Tussen Hoop en Vrees’ zijn aanbeland - meer aan, verwacht ik.

Het eerdergenoemde dummies-boek heeft mij de laatste boost gegeven om het verhaal eindelijk eens af te ronden. Ik kreeg het einde niet geschreven en dankzij mijn bestsellerbijbel wist ik plotseling waarom: de keerpunten klopten niet. Gelukkig hoefde ik alleen maar links en rechts een botje te verplaatsen om het literaire geraamte anatomisch correct neer te zetten.

Dat het skelet al redelijk overeind stond, dank ik aan een ander boek: ‘Storytelling in 12 stappen; op reis met de held’ van Mieke Bouma. Het hielp mij de eerste veertien hoofdstukken in de juiste stappen in te delen – ik bleek er zonder het te weten al vijf te hebben gezet – en de tocht van de protagonist op de juiste wijze te vervolgen.

Nu na acht lange jaren de reis eindelijk is voltooid, begint de volgende expeditie: het leuren langs de deuren van uitgeverijen. Agatha Christie heeft dat vier jaar moeten doen voordat haar eerste boek werd gepubliceerd, het eerste deel van de Harry Potter-reeks werd door twaalf uitgeverijen teruggestuurd naar Joanne Rowling. Ik ga me heerlijk vastklampen aan die prologen van latere successtory’s en hoop op een mooie dag mijn werk in de boekhandel te zien.

Een klein voorproefje daarvan heb ik al gehad. Op 16 december verscheen ‘De rode koffer’, een kinderverhalenbundel waarin een vertelling van mij is opgenomen. Daarmee voldoe ik ook aan de tweede zelfopgelegde voorwaarde om mij zonder gene auteur te noemen.

Zal ik het echt durven dit jaar? Of wacht ik liever tot ik mijn naam niet op pagina 129, maar op de kaft zie staan?
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 553

Gebruikerswaardering: 2 / 5

Ster actiefSter actiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.