Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

De schaamte voorbij

In 2016 moest het eindelijk gebeuren: ik zou mij zonder te blozen ‘auteur’ gaan noemen. Dat mocht ik van mezelf echter pas als ik in een ‘echt’ boek met ISBN zou staan en ik mijn novelle-in-de-maak eindelijk eens zou afronden.

Laat ik meteen met de deur in huis vallen: mijn boek is klaar! Over de eerste veertien hoofdstukken deed ik tweeënnegentig en een halve maand, de laatste zestien schreef ik in vijf maanden. Al met al een project van ruim acht jaar. In het gratis te downloaden boek ‘Een bestseller schrijven voor dummies’ van Bart Van Lierde (met Vlaamse hoofdletter V) las ik echter dat dit juist een pré is in de uitgeverswereld, want “het idee dat kwaliteit en traagheid hetzelfde zijn, primeert in deze business”. Die voorsprong heb ik dan maar alvast.

Mijn geesteskind is uitgegroeid tot een satirische novelle over Laurens Jan, een onsuccesvolle interimmanager. Maar dat is wellicht een pleonasme. Uit marketingoverwegingen is het geschreven door de man in mij, Han Houwen. Zo is het een boek voor en door mannen; dat spreekt de primaire doelgroep - hoogopgeleide mannen die op het carrièrepunt ‘Tussen Hoop en Vrees’ zijn aanbeland - meer aan, verwacht ik.

Het eerdergenoemde dummies-boek heeft mij de laatste boost gegeven om het verhaal eindelijk eens af te ronden. Ik kreeg het einde niet geschreven en dankzij mijn bestsellerbijbel wist ik plotseling waarom: de keerpunten klopten niet. Gelukkig hoefde ik alleen maar links en rechts een botje te verplaatsen om het literaire geraamte anatomisch correct neer te zetten.

Dat het skelet al redelijk overeind stond, dank ik aan een ander boek: ‘Storytelling in 12 stappen; op reis met de held’ van Mieke Bouma. Het hielp mij de eerste veertien hoofdstukken in de juiste stappen in te delen – ik bleek er zonder het te weten al vijf te hebben gezet – en de tocht van de protagonist op de juiste wijze te vervolgen.

Nu na acht lange jaren de reis eindelijk is voltooid, begint de volgende expeditie: het leuren langs de deuren van uitgeverijen. Agatha Christie heeft dat vier jaar moeten doen voordat haar eerste boek werd gepubliceerd, het eerste deel van de Harry Potter-reeks werd door twaalf uitgeverijen teruggestuurd naar Joanne Rowling. Ik ga me heerlijk vastklampen aan die prologen van latere successtory’s en hoop op een mooie dag mijn werk in de boekhandel te zien.

Een klein voorproefje daarvan heb ik al gehad. Op 16 december verscheen ‘De rode koffer’, een kinderverhalenbundel waarin een vertelling van mij is opgenomen. Daarmee voldoe ik ook aan de tweede zelfopgelegde voorwaarde om mij zonder gene auteur te noemen.

Zal ik het echt durven dit jaar? Of wacht ik liever tot ik mijn naam niet op pagina 129, maar op de kaft zie staan?
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 641
(Gemiddelde waardering 2 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster