Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

375 Hits

Publicatie op:
De prins en de vroege vogel

Iemand op zijn uiterlijk of leeftijd beoordelen is niet netjes. Ik zal dat nooit doen.

Het is vroeg in de ochtend. Ik trek stevige wandelschoenen aan en wil nu wel eens zien of er meer vogels zijn in een rustig Amsterdam.

Met een verrekijker om mijn nek loop ik de gracht af. Een woonbootbewoner gooit afval in de gracht. Verderop drijft wat dor hout; ik denk aan Marianne Zwagerman, die ouderen met corona hiermee vergelijkt door te stellen dat ‘de natuur een virus over de wereld jaagt om het dorre hout te kappen’.

Deze knotwilg qua denkniveau, die al op vrij jonge leeftijd last heeft van houtworm in haar beknotte kruin, zou in isolatie moeten.

Wat je met lawaaibomenhout kunt doen zal ik maar niet beschrijven. Anders verlaag ik me tot haar niveau.

‘Waar kijkt u naar?’ vraagt een man die zijn verrekijker al op zijn neus heeft – ik doe alsof ik hem niet herken. Dit verklaart wel waarom er geen vogel is te zien. ‘Houd u wel afstand?’ vervolgt hij terwijl een auto met een AA-nummerbord hem op gepaste afstand volgt. ‘Graag,’ antwoord ik. ‘Geen vogel te zien, hè?’

‘Vogels? Ik ben mijn vader niet,’ zegt hij nu geïrriteerd, zijn ‘verrekijker’ gericht op een grachtenpand. Hij zal een rotnacht hebben gehad; die verplichte corona-afstand is voor hem al vrij snel na zijn huwelijk ingegaan, denk ik zo. Want je denkt toch niet dat zijn mooie vrouw hem om zijn uiterlijk heeft genomen? Dat geldt uiteraard ook voor zijn koninklijke neef.

‘Bent u geïnteresseerd in dat pand? U woont toch al riant, neem ik aan. Wat heb je nou aan nog meer huizen?’ vraag ik hem.

‘Door die kutcorona gaat de Grand Prix van Zandvoort niet door. Wat dacht je wat dat mij kost? En al die zeikerds zetten me onder druk omdat ze uitstel van huur of huurverlaging willen. Van dit pand kan ik tientallen studentenkamers laten maken, met goede isolatie, zodat je buiten niet weet wat er zich binnen afspeelt in deze tijd. Begrijpt u?’

Gisterochtend maakte Wakker Nederland mij wakker – GOEDEMORGEN NEDERLAND! – met het bericht dat vijftien Groningse studenten zijn bekeurd voor het illegaal bijwonen van een coronafeestje in een pand van Vindicat. Een uitgenodigde psychologe verontschuldigde ze door te stellen dat hun hersens nog niet zijn volgroeid – jammer dat Marianne Zwagerman niet in de studio aanwezig was deze keer.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "De prins en de vroege vogel"

18.04.20
Feedback:
Mooie woordspelingen en metaforen :)
  • Schrijfkwaliteit
    4/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig