Han Maas

De persco fiasco

© Han Maas op 15.01.2022.

Het oude karretje kwam niet meer door de apk-keuring. Iets met de vering of zo en in de tijd door wuivende/schuivende koninklijke derrières versleten dure zittingen. Naar de sloop dan maar? Dat doe je niet gauw met een door de Amsterdamse bevolking aan je overgrootmoeder geschonken vervoermiddel met bladgoud, ondanks een omstreden zijpaneel ‘Hulde der koloniën’. Om maar niet van het Javaanse teakhout te spreken.

Het oude beestje wordt voor 1,2 miljoen opgeknapt. Uit eigen zak, maar dat is een groot en rekbaar begrip: een achterzak van een uitpuilende stretchbroek.

Een glazen modelletje, dat nog ergens staat, is een goed vervangend vervoermiddel. De ramen worden gelapt zodat de wuivende familie goed is te zien. Dat wil zeggen, niet de laatste twee jaar, corona gooit roet tegen de glasheldere ramen.

Ondertussen is het oude gouden karretje weer als nieuw, maar de Vader des Vaderlands keurt nu als charmeoffensief zelf het karretje af. Niet om het goud. Nee, het omstreden zijpaneel is de boosdoener. ‘Nederland is er nog niet klaar voor,’ zegt hij in zijn ‘persco’. Tot die tijd gaat het rijtuig als cultureel erfgoed het museum in – om er nooit meer uit te komen. Maar wie gaat er nu wel naar kijken als je dat ding niet meer op Prinsjesdag wilt zien? Alex had er beter aan gedaan dat paneel blank te spuiten en er een affiche van het circuit van Zandvoort op te plakken. Er is vast wel een of andere neef die daar geld voor over heeft. Of reclame voor het Tropenmuseum. De culturele sector blijft het moeilijk houden, zo blijkt uit de persco van de deze week door hem beëdigde minister Kuipers, die lobbyend in talkshows eindelijk dat besmettelijke ziekenhuis heeft verlaten. De minister doet het door zijn medische kennis iets anders dan zijn voorganger. Hoe? Op de achtergrond grafieken waar heel Nederland blind voor is geworden. In het hoekje van het beeld is de doventolk weggestopt, anders zijn die belangrijkere grafieken natuurlijk niet te zien.

De lockdown is een fiasco gebleken. ‘De besmettingen stijgen pijlsnel.’ Het kan dus niet, maar onder terechte maatschappelijke druk gebeurt het wel. Zo gaan de winkels weer open en mogen kappers weer knippen. Maar theaters en de horeca blijven dicht. Waarom? De Jonge kon het ook al niet uitleggen. De vraag ontwijken is ook voor Kuipers de beste politieke verklaring die hij niet-medisch ervoor kan geven.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  16.01.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Bijzonder bruggetje gemaakt van het gedeelte over de koets naar Kuipers en Corona.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  15.01.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Het blijft worstelen.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 743
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Joep Junger: Ambri, jouw dood, mijn pijn

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.