Het oude karretje kwam niet meer door de apk-keuring. Iets met de vering of zo en in de tijd door wuivende/schuivende koninklijke derrières versleten dure zittingen. Naar de sloop dan maar? Dat doe je niet gauw met een door de Amsterdamse bevolking aan je overgrootmoeder geschonken vervoermiddel met bladgoud, ondanks een omstreden zijpaneel ‘Hulde der koloniën’. Om maar niet van het Javaanse teakhout te spreken.
Het oude beestje wordt voor 1,2 miljoen opgeknapt. Uit eigen zak, maar dat is een groot en rekbaar begrip: een achterzak van een uitpuilende stretchbroek.
Een glazen modelletje, dat nog ergens staat, is een goed vervangend vervoermiddel. De ramen worden gelapt zodat de wuivende familie goed is te zien. Dat wil zeggen, niet de laatste twee jaar, corona gooit roet tegen de glasheldere ramen.
Ondertussen is het oude gouden karretje weer als nieuw, maar de Vader des Vaderlands keurt nu als charmeoffensief zelf het karretje af. Niet om het goud. Nee, het omstreden zijpaneel is de boosdoener. ‘Nederland is er nog niet klaar voor,’ zegt hij in zijn ‘persco’. Tot die tijd gaat het rijtuig als cultureel erfgoed het museum in – om er nooit meer uit te komen. Maar wie gaat er nu wel naar kijken als je dat ding niet meer op Prinsjesdag wilt zien? Alex had er beter aan gedaan dat paneel blank te spuiten en er een affiche van het circuit van Zandvoort op te plakken. Er is vast wel een of andere neef die daar geld voor over heeft. Of reclame voor het Tropenmuseum. De culturele sector blijft het moeilijk houden, zo blijkt uit de persco van de deze week door hem beëdigde minister Kuipers, die lobbyend in talkshows eindelijk dat besmettelijke ziekenhuis heeft verlaten. De minister doet het door zijn medische kennis iets anders dan zijn voorganger. Hoe? Op de achtergrond grafieken waar heel Nederland blind voor is geworden. In het hoekje van het beeld is de doventolk weggestopt, anders zijn die belangrijkere grafieken natuurlijk niet te zien.
De lockdown is een fiasco gebleken. ‘De besmettingen stijgen pijlsnel.’ Het kan dus niet, maar onder terechte maatschappelijke druk gebeurt het wel. Zo gaan de winkels weer open en mogen kappers weer knippen. Maar theaters en de horeca blijven dicht. Waarom? De Jonge kon het ook al niet uitleggen. De vraag ontwijken is ook voor Kuipers de beste politieke verklaring die hij niet-medisch ervoor kan geven.
Enthousiast over deze inzending?
Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk
Wees de eerste om commentaar te geven.
Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?
Klik op een van de mogelijkheden.
Klik op een titel om de inzending te lezen.
Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.