1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  428 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 08-09-2020

Hits: 336

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

De net-nietgeneratie en het solidariteitsbeginsel

Aangepast: 08-09-2020

De net-nietgeneratie heeft naast de VUT-pot gepiest en de AOW-leeftijd is omhooggegaan. Oorzaak: geld. Wat anders? De vergrijzing heeft toegeslagen als een pandemie, zo werd het voorgesteld althans. Rekenen kunnen bewindslieden uitsluitend als het om eigenbelang gaat. Regeringen hebben als moderne roofridders de pensioenfondsen leeggeroofd. Maar van dode ministers niets dan goed. ‘We worden met z’n allen ouder,’ is een goed excuus om hun betalingsverplichting uit te stellen aan ouderen die van ‘dor hout’ zijn, wellicht uitgroeien tot ‘kreupelhout’. Want o wee als je wat gaat mankeren en in de WIA terechtkomt. Eén geluk: tijdens de bankencrisis van 2008 hebben velen al hun huis moeten verkopen, om een nog duurder huurhuis te betrekken, als er nog eentje door de woning schaarste te vinden was althans.

En vergeet de jaren voorafgaand aan de crisis niet: privatisering van bedrijven en globalisering. Werknemers die in hun handen mogen knijpen als ze na al twee of drie keer solliciteren naar hun eigen (gedegradeerde) functie, met hun broodtrommeltje in hun laptoptas iedere dag achter hun loonzakje aan mogen reizen. Met een leaseauto of met de trein. Beide groepen hebben vertraging door files of blaadjes op de rails.

De crisis kwam net op tijd voor bedrijven om de oudere en duurdere werknemer eruit te bonjouren, met een afkoopsom die steeds lager werd. Dat liet het bedrijf graag over aan een interim-change manager: een kostenpost op vier leasewielen. De ex-werknemer moet het toch vooral als een uitdaging, challenge zien. Op een kansloze, discriminerende arbeidsmarkt.

Maar waar komen al die miljarden opeens vandaan, die tijdens de crisis van nu dagelijks over de toonbank vliegen als steunpakketbroodjes? Is dat dankzij of ondanks de net-nietgeneratie? Of hebben de Grieken ons eindelijk terugbetaald?

Misschien zijn de drukpersen bij Joh. Enschedé weer in gebruik genomen. De volgende net-nietgeneratie, die tot haar tachtigste moet doorwerken, draait wel op voor de inflatie. Vind je het gek dat jongeren niet graag voor de ouderen betalen, zeker omdat examenfeesten door hun neus zijn geboord. Of zien zij dat verkeerd? Ik betaal als oudere jongere zonder kinderen in ieder geval graag mee aan hun kinderbijslag in spe. Maar dan moet ik als dor hout natuurlijk wel de crisis kunnen overleven om aan dit ouderwetse solidariteitsbeginsel vast te houden. Dat is toch wat anders dan ‘samen’ het glas heffen en applaudisseren voor hulpverleners om daarna politieagenten met stenen of vuurwerk te bekogelen, geïnspireerd door drillrapteksten.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

08.09.20
Feedback:
Een goede en scherpe column, Han.
Met je slotzin ben ik het niet eens. Drillrap kun je wel in verband brengen met geweld tussen jongeren onderling. De relschoppers zijn eerder voetbal-hooligans en mensen die zich laten ophitsen door bijvoorbeeld een beweging als Viruswaanzin / Viruswaarheid. Hier zitten ook veel dertigers en veertigers tussen, dus niet alleen maar jongeren. Verder helemaal met je eens.
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Han Maas 08.09.20
  Dank je. Ik zie het begrip jongeren breder. En niet alleen onderling is er sprake van geweld

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
Barbara Baarsma - hier moet de mattenklopper over
771
Lezen?
'Hij is niet een van ons'
768
Lezen?
Column
De huidskleur onder de vacht
704
Lezen?