Voor schrijvers, door schrijvers
De Neo-Dommocratie

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 668

De Neo-Dommocratie

Niet te stoppen veranderingen!

Er zijn grote veranderingen op komst. Alle corona-maatregelen wijzen erop dat het een vooropgezet plan is en dus al in gang is gezet. Ook is duidelijk dat het merendeel van de wereldbevolking instemt met de genomen maatregelen om corona “onder de knie te krijgen”, wat onzin is; een virus is niet weg te denken.

Ja, er is een virus – er zijn duizenden virussen maar deze houdt ons heel erg bezig. Niet omdat de grootte van de wereldbevolking op het spel staat, nee, dát is het niet. En ook niet omdat er zoveel mensen aan bezwijken. Ook niet. Wat is dan de reden waarom de hele wereld op zijn kop staat en een ieders vrijheid stapje voor stapje wordt weggenomen?

De reden is dat we de zorginstellingen moeten ontlasten, anders redden ze het niet. En waarom redden ze het niet? Omdat de helft van de vroegere capaciteit is wegbezuinigd door de geweldig presterende kabinetten Rutte, quod non, waardoor er nog steeds een groot aantal mensen op zijn politieke partij blijven stemmen, de VVD. Waren die bezuinigingen werkelijk zo hard nodig? Volgens Rutte wel, want we hadden een “crisis” die onze economie uitholde. Feit was dat de economie het geweldig deed, er hooguit even een kleine depressie was, die dus tot het olifantenformaat werd opgeblazen, vooral elders in Europa – en de angst bestond dat het naar Nederland zou overslaan, en dus werd Nederland tot op het bot uitgekleed, een proces dat nog steeds gaande is; ons zuur verdiende geld wordt onder de luie armlastigen in Europa verdeeld. Voorwaar ik zeg u, al het opgespaarde pensioengeld gaat er ook aan geloven!
Ziehier de grondbeginselen van een falend politiek beleid, tenminste als je de hard werkende Nederlandse bevolking als eerst bevoordeelde van die noeste arbeid wil bestempelen, of een perfect functionerend plan om de Nederlandse bevolking (en niet alleen daar) van al hun vrijheden en geld te beroven, nl. : a) angst zaaien voor het verlies in de portemonnee, waardoor er minder te consumeren zou zijn terwijl men juist dacht meer van de welvaart te kunnen profiteren na al dat zware werk – en een grote meerderheid was overtuigd van de opgegeven noodzaak en stelde geen kritische vragen, b) mensen bang maken dat hun gezondheid enorm gevaar loopt (ach, ach, wat is dat corona-virus toch gevaarlijk!), en ook hier vond men het overgrote deel van de bevolking in onbekritiseerde overtuiging, c) elke situatie opblazen tot de proporties van een mammoet.
De eerste twee stellingen zijn volkomen averechts waar: de Nederlandse economie is op zijn beste niveau ooit en het corona-virus is weliswaar een virus dat wat schade doet onder een selecte groep van de bevolking, maar veel en veel minder gevaarlijk dat men de bevolking laat geloven.

De Nederlandse economie floreerde, en feitelijk gaat het zelfs ondanks de coronamaatregelen nog steeds redelijk, zeker bij de meeste grotere bedrijven – geen KLM, maar de reiswereld, de horeca en andere kleinere bedrijven hebben zwaar te lijden, wat vele mensen hun inkomen kost. De onafhankelijkheid van een grote groep mensen van de Nederlandse bevolking wordt daarmee geweld aangedaan. Zij staan voor een zware taak om zonder hulp hun gezin te kunnen blijven verzorgen, al raken zij hun huis kwijt en is er geen huurwoning om te betrekken, want die zijn allemaal al ingenomen door een groep mensen die nauwelijks iets voor de Nederlandse economie hebben betekend maar in de watten werden gelegd, want het rijke Nederland zat in een crisis.

Het virus heeft inderdaad wel enkele overledenen opgeleverd, al zijn niet alle overleden mensen toe te schrijven aan het virus, zoals het RIVM wel doet. Kankerpatiënten en zelfs verkeerdoden worden weggeschreven als bewezen corona-slachtoffers. Voorheen hadden we 6500 griepvirusdoden per jaar, nu nog maar 400. De rest is ondergebracht bij corona. En zo wordt je bedonderd en belazerd, wat direct de derde stelling bewijst.

Het opblazen van een mug tot een olifant gebeurt op elk front, én wordt klakkeloos, kritiekloos door de bevolking geaccepteerd. Rutte & co profiteren daarvan om het nóg scherper aan te dikken, en ze komen er wéér mee weg want slink-slinks ondersteunt de coalitie. Mondkapjes, voor de één volkomen zinloos, voor de ander een must, dreigen een verplicht karakter te krijgen zonder wetenschappelijk bewezen nut. Er is dreiging van een avondklok, om de mensen na een zekere tijd binnenshuis te houden – kan iemand uitleggen wat het geweldige effect dit zou kunnen geven. En toch gaat het gebeuren, want als gevolg van het feit dat er meer testmateriaal beschikbaar is gekomen worden er meer en meer besmettingen geconstateerd, een beetje opgeblazen, en dan ook de ziekenhuisopnames en de IC-patiënten verhoogd, al wordt er nooit gezegd hoeveel mensen er weer uít het ziekenhuis ontslagen zijn diezelfde dag, anders ploft de paarse krokodil uit elkaar. Dat past niet in het beleid!

En zo zakken we af van een neo-liberalistische democratie, gefundeerd in de jaren 60, 70 van de vorige eeuw, waarbij velen zullen denken aan “vadertje Drees”, “baas in eigen buik”, vrouwenkiesrecht, einde van taboes, vrouwenvoorrang bij vrijwel alles, zodat de (onderbuik)gevoelens een hoofdmoot gingen uitmaken bij besluitvorming, tot een Ruttiaanse neofascistische democratie, waarbij je alle vrijheden worden ontnomen, je wordt beperkt in je omgang met anderen, je niet meer mag sporten of bij sport kijken, je een mondkapjesplicht krijgt opgelegd, er onder de burgers ruzie ontstaat als je geen mondkapje gebruikt waar een ander vindt dat je dat wel moet doen, je vroeger geen gezichtsbedekking mocht hebben (áls corona eens weggaat zal dat vast weer worden toegestaan), je geld niet meer in je zak mag zitten maar uitsluitend op de bank, je een boete krijgt als je meer dan een bepaald bedrag bij je hebt in contanten, je thuis moet blijven werken, je niet meer gezellig samen mag winkelen, je geen alcohol meer mag kopen, je als je te zwaar bent je als risicogroep wordt gezien een mindere behandeling krijgt (eigen schuld, dikke bult principe), je door je buren verklikt mag en kan worden bij de politie, er nog steeds zijn te weinig beschermingsmiddelen voor kwetsbaren en verpleegkundigen die nog steeds vanuit hun roeping worden beloond, je sociale omgang in het café of in het restaurant wordt ontzegd, de intolerantie steeds erger wordt, je verplicht bent je te registreren als je ergens komt, er is een app in de maak die iedereen moet hebben om ergens naar binnen te mogen, en straks komt er nog een verplicht vaccin tegen corona die best wel eens averechts zou kunnen werken en ook nog eens een flink aantal slachtoffers zou kunnen eisen. En ga maar door, want het einde is nog niet in zicht.

We zijn verworden van een liberale, florerende samenleving die elkaar het leven soms zuur kon maken naar een samenleving waarbij men extra veel zorgen heeft voor vooral zichzelf door ernstige vrijheidsbeperkingen, waarin er ruimte is geschapen om het elkaar veel zuurder te maken dan ooit tevoren, en men anderen kan ophitsen tot een hoge graad van psychische overlast. En we zijn er nog niet, want door het wegvallen van inkomsten voor velen zal er een compleet andere samenleving gaan ontstaan die van onderlinge jaloezie en criminaliteit aan elkaar hangt en waarin men elkaar naar het leven staat. De fascistische anarchie in de maak, onder het mom van een democratie omdat het stemrecht nog bestaat, maar geen enkele verandering zal kunnen aanbrengen in het nieuwe normaal van de samenleving.

Er is maar één manier om dat alles te vermijden: stop onmiddellijk met welke corona-maatregel dan ook. En ja, dat zal best wel wat slachtoffers kosten, misschien zelfs wat meer dan een jaarlijkse griepepidemie, maar dat is natuurlijke selectie, wat elk jaar weer gebeurt en de mens juist zo sterk heeft gemaakt. Accepteer dat, maar zorg voor de beste bescherming van de kwetsbare groepen. En als het zo erg nodig is de wereldbevolking te decimeren dan zijn er vast wel andere methoden die op een humanere wijze hetzelfde resultaat zullen opleveren.

Sterkte aan iedereen met het dragen van de lasten die Rutte en co ons opgelegd heeft. En als het werkelijk tot stemmen komt in maart: stem géén VVD meer!!!

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Harmen Sneer
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 57
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "De Neo-Dommocratie"

Geschreven door Harmen Sneer . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:
06.10.20
Feedback:
Ten dele ben ik het met je eens, Harmen. Zeker wat de jarenlange, desastreuze bezuinigingen in de zorg betreft. Ook je slotconclusie om geen VVD meer te stemmen onderschrijf ik.
Daarnaast bagatelliseer je het virus. ie veel, naar mijn idee. Je maakt er een aangepraat Nederlands probleem van, maar het probleem is mondiaal en beslist niet denkbeeldig. Je lijkt het virus zwaar te onderschatten. Als er iemand in jouw directe omgeving doodziek wordt of eraan overlijdt, kijk je er waarschijnlijk anders tegenaan. Voor de goede orde, ik hoop zeker niet dat dat gebeurt natuurlijk.
Grammatica & Spelling:
Goed
Passend in deze rubriek:
Ja
  • Lezenswaardig:
    60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!