Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Inzendingen: 662
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
De menselijke natuur
© Cora Sanders op .
Aantal hits: 896
Wij wonen in een zogenaamde uitbreidingswijk. Het ligt niet in de stad, maar net daarbuiten. Als de stad een neus is, is onze wijk de wrat. Het is een dorp op zich met alle belangrijke voorzieningen om de hoek. Zo ligt er aan het einde van onze straat een basisschool en direct daarnaast een klein winkelcentrum. Als ik om een boodschap of een wandeling verlegen zit, voert de route me langs het schoolgebouw. Iedere keer weer kijk ik automatisch naar die blokkendoos van klaslokalen en iedere keer weer ben ik blij dat ik de leerplichtige leeftijd ontstegen ben. Niet omdat ik een hekel had aan school, maar omdat ik een dromertje was. Wat buiten gebeurde was veel interessanter dan wat er binnen de muren gezegd werd. Daardoor zijn mijn schooljaren in een waas aan me voorbijgegaan. Slechts een paar momenten hebben zo’n onuitwisbare indruk achtergelaten dat ik de herinnering eraan tot op de dag van vandaag met me meedraag. Een van die memorabele gebeurtenissen maakte ik mee tijdens de les Maatschappijleer. Ik was veertien, vijftien jaar. De leraar nam ons mee naar de binnenstad. De opdracht was om goed om ons heen te kijken, maar waarnaar, dat zei hij er niet bij. Eenmaal terug in de klas vroeg hij ons hoeveel mensen wij tegengekomen waren. Dat is moeilijk in te schatten natuurlijk, maar we hielden het op duizend. Hij trok een nadenkend gezicht en zei op een langzame toon dat als we aannemen dat 0,5% van de mensheid zich weleens aan een (al dan niet eigen) kind vergrijpt, we statistisch gezien tijdens onze tocht 5 pedofielen tegen het lijf gelopen zijn. Op een leeftijd waarop je daar erg ontvankelijk voor bent, kwam dat heftig binnen. De rest van de les hebben we besteed aan het uitdenken van variaties op het thema. Hij wilde ons duidelijk maken dat mensen die foute dingen doen of geheimen met zich meedragen dat niet op hun voorhoofd hebben staan.

Ik kreeg een recensie-exemplaar van ‘Vluchten naar de Hel’ toegestuurd (https://www.schrijverspunt.nl/boekrecensies/9142-vluchten-naar-de-hel-annemarie-de-leng). Het is het verhaal van de Nederlandse Cindy die als tienjarig meisje onder invloed van nare ervaringen en verkeerde vrienden gaat roken, om daarna razendsnel af te glijden naar een leven van harddrugs en misbruik. Het is een indrukwekkend boek, maar ook verontrustend en zelfs ontluisterend. Vooral de hoofdstukken waarin verteld wordt hoe ze slachtoffer wordt van een loverboy en seksueel geweld. Het zet je aan het denken. Niet over Cindy, maar wat haar overkomen is. Of zoals terecht in het boek wordt opgemerkt: haar verhaal zegt meer over de maatschappij dan over het meisje zelf. Wat is het wereldbeeld van een jongen of man die via verleiding, loze beloften, chantage en zelfs geweld probeert meisjes te isoleren en afhankelijk te maken, zodat hij ze kan gebruiken om zo gemakkelijk mogelijk, zo snel mogelijk en zo veel mogelijk geld binnen te krijgen? Wie zijn die jongens en mannen die geld betalen om vervolgens een gedrogeerd, weerloos meisje te verkrachten, want hoe moet je het anders noemen? Hoe vaak loop ik deze mensen op straat voorbij of kom ik langs hun huizen als ik een wandeling door de wijk maak? Waar wonen zij? Eén ding is zeker, ze zijn gezichtsloos, behalve voor meisjes zoals Cindy.

Een paar dagen geleden kwam ik weer voorbij de basisschool. Het was pauze en op de speelplaats waren kinderen aan het spelen. Gewoonlijk valt mij dat niet op, maar nu wel en onder invloed van het boek bleef ik staan om naar ze te kijken. Mijn gedachten dwaalden af. De kinderen ogen zo onschuldig, maar wie weet wat er onderhuids allemaal speelt of wat voor brandmerk ze met zich meedragen, wat een rechtvaardige kans om iets van het leven te maken ondermijnd. Wat is hun toekomst? De uitdrukking is dat het in de sterren geschreven staat. Wat zou het mooi zijn als het op hun voorhoofden stond. Wacht even, ik ga nog verder. Wat als ons voorhoofd een soort Marauder’s map uit Harry Potter is. Niemand hoeft zich ooit meer af te vragen wat er in het hoofd van een ander omgaat. Met een enkele zwiep van een toverstok en onder het uitspreken van de voor de gelegenheid aangepaste spreuk ‘ik zweer, heb geen snode plannen’ wordt alles onthuld. Ik zie het al voor me. Dit zijn totaal onzinnige gedachten natuurlijk. Maar feit is dat de menselijke natuur me interesseert, vooral de vraag waarom mensen doen zoals ze doen. Er is altijd een reden of een oorzaak voor. Misschien had ik psychologe moeten worden. Maar ja, daarvoor had ik beter op moeten letten op school.
Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "De menselijke natuur"

Geschreven door Cora Sanders . Geplaatst in Column.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart