• images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  430 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

De meeste dromen zijn bedrog

Publicatie op: 01-04-21

Désirée van Blitterswijk

Avatar
 
Profiel bekijken?
Klik hier!

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

De meeste dromen zijn bedrog

170 Hits.
De meeste dromen zijn bedrog...maar als ik wakker word
 
Ik droom over driftige kinderhandjes spelend met zandkastelen. Val met mijn ogen op hun gezichten die eruitzien als pixels. Ik probeer ze aan te raken met mijn blik. Want mijn handen doen het niet. Die zitten vastgeketend aan het koraal. Huidjes teer als zandkorrels schuren langs het kabbelende water. Ik voel de schelpen snijden in mijn been. En de golven die me naar beneden trekken bij iedere beweging. Ruisen door mijn oor, bijten in mijn huid. Er wordt gefluisterd door een kracht groter dan mijzelf. Het is er donker en koud. Plots verslik ik me in het zoute water. Eerst mijn keel dan mijn neus. Mijn holtes voelen droog als een woestijn. Ik schraap mijn stem voordat het te laat is. Roep om hulp. Maar niemand die mij hoort.
Toen ik heel eventjes omhoog kwam zag ik twee jeugdvriendinnen. Ze stonden met hun blote voeten in het blakende zand dat door de zon veranderde in goud. Hun buiken groot en rond. Ik kon voelen hoe het ribbelige zand zich als een kronkelige slang onder hun voeten schuilhield. Mijn lijf voelde zwaar en vermoeid door het zwemmen tegen de stroom in. Ik riep en ik vroeg of ze oké waren. Ze lachten en liepen door. Ik was angstig maar bovenal verbaasd dat ze zo kalm bleven.
Toen ik wakker werd voelde ik een rusteloosheid groeien dat mij vroeg om te handelen. Maar waarnaar? Ik reed naar het bos trok mijn schoenen uit. Snoof aan het zand. Het rook er muf en nat. De lucht drukkend en donker. In mijn broekzak trilt het. Een appje met een foto van een pasgeboren kind. De jeugdvriendinnen uit mijn droom waren tegelijkertijd zwanger. Mijn moeder die vreemd stond te kijken toen ik zei dat sommige dromen toch echt geen bedrog waren. De test die negatief was. Dat is je levendige fantasie, wat anders?
Maar mijn dromen dringen zich op als een tijdmachine. Alleen ik die nog moest aankomen op de juiste bestemming. Ik dichte los op kinderen en moeders. Waar kwamen al die beelden toch vandaan? Dat is de zelfvervullende voorspelling zei mijn moeder.
De dagen werden korter, de tijd die plots insloeg als een bom. Ik die niet meer menstrueerde. Ik die wakker werd van een vreemde mannenstem die STAMINA riep. Was het god die mij vroeg te ontwaken? Ben ik een gevallen engel met een verwaarloosd bewustzijn? Waarom sliep ik op de bank? Was ik wel thuis? Mijn lichaam wel het mijne? Sterker dan ooit raapte ik mijn moed bij elkaar, pakte mijn telefoon en kwam via google uit op het mentale uithoudingsvermogen. Maarja voor wie? Had ik het ergens onderbewust opgeslagen dat Latijn? Doorgedraaide hormonen? Ik sloot me op in het toilet. Twee dikke strepen. Mijn lijf dat zich had klaargemaakt voor iets waar het zo klaar voor was.Mijn dromen werden levendiger. Ik waaide mijn gedachte uit. Wat is dat toch met die blijvende ruis?
Mijn STAMINA bleef achter in de medische kliniek. Voor sommigen een mooie droom die werkelijkheid wordt. Voor mij een nachtmerrie die te vroeg kwam aanwaaien.
 
Noot van de schrijver:Ik ontvang graag feedback
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

01.04.21
Feedback:
Met plezier gelezen, maar qua stijl vind ik het meer een kort verhaal dan een column.
 • Waardering
  80%
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur: