Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 592
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

De kus

| Heleen van Beek
In Nederland is het de gewoonte om elkaar drie kussen op de wang te geven, meestal beginnend op de linker, dan de rechter en dan weer de linker wang. Het is net als de weg oversteken, je kijkt eerst naar links, dan rechts en dan weer naar links. Hou je deze volgorde aan , dan is de kust veilig.

Het is de zogenaamde Brabantse drieklapper, in Brabant begonnen ze daar zo'n 50 jaar geleden mee.

De eerste afbeelding van verliefd kussen stamt uit 1500 in India. Maar het kussen op zich bestaat al veel langer, denk aan de Judaskus. Het bijbelverhaal van Judas, hij liet de gewapende mannen weten, wie ze moesten oppakken, door zijn voormalige meester een kus te geven. Gaf hij Jezus een kus op de wang, het voorhoofd of op de mond? Of zijn voeten, want een koning of paus kuste men de voeten. Deze personen die stonden ver boven de gewone mens. Was de afstand niet te groot dan mocht men hem de hand kussen. Maar wat als koningin Beatrix de Paus ontmoette, gaf ze hem dan een kus op de hand? Of blies ze hem een handkusje toe.

Ik heb het wel een beetje gehad met de drie kussen, kunnen we niet terug naar het neuzen. Jaren geleden mocht koningin Beatrix neuzen tijdens haar bezoek aan Nieuw-Zeeland. Ze haalde daar echt niet haar neus voor op. Eskimo's neuzen ook, anders bevriezen hun lippen aan elkaar, dat beneem wel je adem en eindigt soms in de doodskus.

Als je neuzen gewend ben, dan is kussen maar een vieze gewoonte. Maar als je denkt aan tongneuzen, wel weer handig want ze hadden vroeger niet altijd een zakdoekje bij de hand.

Dan toch maar niet terug naar het neuzen, te veel geneuzel.

Er zijn ook mensen die wangen, maar daar moet je mee oppassen. Want keer je iemand de andere wang toe, dan kan je een klap verwachten.

Een variant is een kusje op de neus, maar dat is meer voor kleine kinderen. Het schijnt dat ouders hun kleine kinderen niet meer op de mond mogen kussen, een Brabantse drieklapper vind ik eigenlijk wel erg onpersoonlijk bij een baby of peuter.

Als kind kennen allemaal wel de natte kussen van een oom of tante , deze veeg je direct weg maar dat mag dan niet van je moeder.

Wil je van de Brabantse drieklapper af, dan misschien drie natte kussen geven, wedden dat ze de volgende keer al bij de eerste kus hun hoofd wegdraaien en zeggen dat ze verkouden zijn.

 

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 600

(De gemiddelde waardering is 5 door 3 stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

eenzaamheid

Geschreven door Ingrid Bruggink. Geplaatst in Kort verhaal.
Nog voor we in de auto zitten begint het al. "Ik zit voorin". "Nee, ik , Jij zat op de heen weg voorin". Ik laat ze. Ze komen er wel uit. Terwijl ik mijn plaats achter het ...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!