Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

De kus

In Nederland is het de gewoonte om elkaar drie kussen op de wang te geven, meestal beginnend op de linker, dan de rechter en dan weer de linker wang. Het is net als de weg oversteken, je kijkt eerst naar links, dan rechts en dan weer naar links. Hou je deze volgorde aan , dan is de kust veilig.

Het is de zogenaamde Brabantse drieklapper, in Brabant begonnen ze daar zo'n 50 jaar geleden mee.

De eerste afbeelding van verliefd kussen stamt uit 1500 in India. Maar het kussen op zich bestaat al veel langer, denk aan de Judaskus. Het bijbelverhaal van Judas, hij liet de gewapende mannen weten, wie ze moesten oppakken, door zijn voormalige meester een kus te geven. Gaf hij Jezus een kus op de wang, het voorhoofd of op de mond? Of zijn voeten, want een koning of paus kuste men de voeten. Deze personen die stonden ver boven de gewone mens. Was de afstand niet te groot dan mocht men hem de hand kussen. Maar wat als koningin Beatrix de Paus ontmoette, gaf ze hem dan een kus op de hand? Of blies ze hem een handkusje toe.

Ik heb het wel een beetje gehad met de drie kussen, kunnen we niet terug naar het neuzen. Jaren geleden mocht koningin Beatrix neuzen tijdens haar bezoek aan Nieuw-Zeeland. Ze haalde daar echt niet haar neus voor op. Eskimo's neuzen ook, anders bevriezen hun lippen aan elkaar, dat beneem wel je adem en eindigt soms in de doodskus.

Als je neuzen gewend ben, dan is kussen maar een vieze gewoonte. Maar als je denkt aan tongneuzen, wel weer handig want ze hadden vroeger niet altijd een zakdoekje bij de hand.

Dan toch maar niet terug naar het neuzen, te veel geneuzel.

Er zijn ook mensen die wangen, maar daar moet je mee oppassen. Want keer je iemand de andere wang toe, dan kan je een klap verwachten.

Een variant is een kusje op de neus, maar dat is meer voor kleine kinderen. Het schijnt dat ouders hun kleine kinderen niet meer op de mond mogen kussen, een Brabantse drieklapper vind ik eigenlijk wel erg onpersoonlijk bij een baby of peuter.

Als kind kennen allemaal wel de natte kussen van een oom of tante , deze veeg je direct weg maar dat mag dan niet van je moeder.

Wil je van de Brabantse drieklapper af, dan misschien drie natte kussen geven, wedden dat ze de volgende keer al bij de eerste kus hun hoofd wegdraaien en zeggen dat ze verkouden zijn.

 

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 508
(Gemiddelde waardering 5 met 3 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

De pedante Peugeot

nov 01, 2019 Cursiefje Dorine Van der Marel

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten