1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  428 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 12-11-2020

Hits: 418

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

De koninklijke Haagse Kiloknaller

Aangepast: 12-11-2020

Twee chimpansees ontsnappen uit hun verblijf door een menselijke fout: de deur was niet goed gesloten. Verdoven duurt te lang dus krijgen de arme dieren als beloning voor het jarenlang aapjes kijken de kogel. Kon dat niet anders? Sowieso hadden deze dieren nooit in gevangenschap mogen verblijven. Dieren horen in het wild; dat blijkt wel, anders waren ze niet ontsnapt. Dierentuinen zijn benauwend uit de tijd.

Tientallen konikpaarden uit de Oostvaardersplassen worden geslacht. Kan dat niet anders? Een menselijke fout, want de paarden zijn er niet zomaar gekomen: ‘Kom jongens, laten we naar de Oostvaardersplassen gaan. Leuk met die herten.’ 

Het wordt een beetje druk, maar dat geldt eveneens voor mensen in het overbevolkte Nederland. Die worden ook niet geslacht.

Het paardenvlees wordt wel voor consumptie gebruikt. Er is vast een slager te vinden die het als rundvlees wil verkopen, want paardenvlees… te edel of te minderwaardig om te eten. Zo tegenstrijdig is het, net als de ’plezierjacht’. Dat vindt de ietwat corpulente Kiloknaller uit Den Haag niet. Voor de komende maanden heeft hij het koninklijk domein bij Paleis Het Loo afgezet, wat hemzelf niet is gebeurd ondanks zijn omstreden vakantie in Griekenland.

Een beetje plezier moet hij toch hebben nu hij zich in Lech niet op ski’s kan voortbewegen. En stel dat het streng gaat vriezen, dan nog komt er geen Elfstedentocht waarin hij ergens halverwege door lijfwachten op het ijs wordt gehesen. Zoals toen, tot ongenoegen van menig wel goedgetrainde schaatser die door het ontbreken van blauw bloed niet startgerechtigd was.

Wat overblijft is een ‘binnenlandse’ vakantie naar de Antillen. Maar de kans dat daar sneeuw ligt, is veel kleiner dan de kans dat de monarchie over dertig jaar nog bestaat.

Dus wordt het jagen, zoals het hem is geleerd door opa Bernhard. Die als president van het Wereld Natuur Fonds met plezier olifanten en zebra’s doodschoot. Tegenstrijdig? Ja, alsof je collecteert voor de blinden en ze vervolgens op het zebrapad doodrijdt.

De Kiloknaller kan nu zijn dochters het ‘plezier’ leren, als ze tenminste uit Griekenland zijn teruggekeerd, in een niet-overvol vliegtuig – hun Argentijnse opa had daar zo zijn methodes voor.

Of misschien een dagje schieten met christen Arie Slob? Mannen onder elkaar. Dan wel. Het hijgend hert zal de jacht niet ontkomen. Een groot stuk ervan voor de vrouw van de Kiloknaller: ‘Max, haal je de hagel eruit? Ik moet uitkijken voor mijn kroon.’

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

19.11.20
Feedback:
Inhoudelijk helemaal eens maar voor mij op ten duur overvloedig.
Uiteraard ethisch onjuist om mensen net als vossen (of paarden in dit geval) te schieten maar Moeder natuur weet wel raad met die overbevolkte aardkloot, zie daar virus 1 t/m 999
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.11.20
Feedback:
Wel aardig. Een beetje leeglopen he :-)?
 • Waardering
  60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
Barbara Baarsma - hier moet de mattenklopper over
772
Lezen?
'Hij is niet een van ons'
769
Lezen?
Column
De huidskleur onder de vacht
705
Lezen?