1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  416 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 17-10-2020

Hits: 375

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

De koning heeft een vrijstelling - Rutte is de Mol

Aangepast: 17-10-2020

Een nachtmerrie? Misschien was het wel een hallucinatie. Ik zag mensen in de supermarkt met een mondkapje voor. Er was wereldwijd een gevaarlijk virus uitgebroken. Je moest minimaal anderhalve meter afstand van elkaar houden in een toch al afstandelijke maatschappij. Een terrasje pikken of een feestje vieren was er niet meer bij. Mensen overleefden dat zonder vakantie en illegale feesten niet.

Vrijheid van meningsuiting over de oplossing van de pandemie werd onderling zwaarbevochten. Een opiniepeiler die dacht de oplossing te hebben gevonden werd honds behandeld.  

Alles eenzijdig belicht door één bepaalde kleur. De geschiedenis waarvan je juist leert hoe het niet moet, moest worden uitgewist.

Wim Suurbier overleed. Peter Green ook. Toen dacht ik: Need someone’s hand to lead me through the night.

Zoek je geluk niet bij anderen, maar bij en in jezelf.

Ik pik die oneliners eruit die bij mij passen: sommige clichés zijn zo gek nog niet. Ik schop in een grijs en druilerig bos tegen een eikel die eigenlijk een dennenappel is. Toch noem ik hem zo. Een eikel of niet, degenen die mij zo noemen zijn mogelijk nog eigenwijzer. Als je de dingen niet ziet zoals zij, dan voelen zij zich niet prettig. Het zijn nietszeggende praters zonder gehoorgang: ergerlijker kan niet, want tien keer nul blijft nul.

Een influencer laat zich beïnvloeden terwijl het toch juist haar ‘vak’ is beïnvloedbare mensen te beïnvloeden, die na haar excuus, omdat ze inkomstenderving vreest, haar weer omarmen. Zelfs een slimme viroloog tuint erin.

Ik zwijg voortaan, gebruikmakend van mijn recht om geen gebruik te maken van vrijheid van meningsuiting.

Het weer klaart op na een week met besmettingen en een veelvoud van nul op het rekest voor de horeca. Feestende jongeren worden gespot in een partytent op een plein in Den Haag en een Haags gezin op Schiphol. Ze vliegen voor een vakantie naar Griekenland.

‘Ken je die mop van een koning die naar Griekenland vloog?’

‘Die ging zeker niet?’

‘Jawel, maar hij vloog gelijk weer terug.’

‘Zonde van de kerosine.’

Het maakt niet uit, op het bonnetje staat toch niet zijn naam. Hij heeft een vrijstelling en blijft duurzaam op zijn zwaar gesubsidieerde troon zitten en vertelt ons wat wij niet moeten doen of juist wel, zonder daar zelf verantwoordelijk voor te zijn. En Rutte is de Mol.

Wat een gemiste kans om de monarchie eindelijk weg te laten vliegen.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

19.10.20
Feedback:
Met plezier gelezen. Het beschrijvende is erg goed. Jammer dan van het Ken je die mop... etc. Past er minder bij ben ik van mening.
Show more
 • Han Maas 19.10.20
  Dank je Henk. 'Grap' heb ik juist geschreven omdat het één grote farce is.
  • Han Maas 19.10.20
   @HV Ik heb het dan ook doelbewust in twee gedeeltes opgebouwd. Kwestie van smaak. Maar ik dank je hartelijk, Henk.
  • Henk Vergeel 19.10.20
   Ja begrijp ik Han, maar vond het gedeelte minder passen in de stijl van de column (doel niet op de inhoud).
19.10.20
Feedback:
Voel je het écht zo, Han, dat je wilt zwijgen? Ik had júist zo graag van je begrepen waarom Rutte de Mol is en of dat zogezegd ook al bekend is want ik heb nog wel wat mensen die ik hiervan verdenk
Show more
 • Han Maas 19.10.20
  Louisa, juist door te 'zwijgen' zeg ik het. Lees de tekst maar. Het belachelijke van de monarchie waarbij Rutte niet eens kan zeggen wat Willem=Alexander zou moeten doen.

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
Barbara Baarsma - hier moet de mattenklopper over
838
Lezen?
'Hij is niet een van ons'
809
Lezen?
Column
De huidskleur onder de vacht
757
Lezen?