Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 648

De keukenprinses

columnsVan mijn schoonmoeder kreeg ik een boodschappenpakket met daarin cupcake mix van Dr. Oetker. Op een regenachtige middag tovert mijn dochter de cakemix uit de la om eens gezellig samen te gaan bakken. Fluitend pak ik mijn beslagkom en mixer uit de kast. Ik lees aandachtig de beschrijving op het pak en bestudeer de lijntjes op de maatbeker. Immers: meten is weten! Ik heb vijfenzeventig milliliter melk nodig. “Een liter is honderd milliliter,” denk ik hardop. Ik schenk de maatbeker driekwart vol. 

Mijn dochter giet alle ingrediënten in de kom en terwijl zij driftig aan het mixen gaat, dwalen mijn gedachten af naar goudbruine cakejes die in minder dan twintig minuten uit mijn oven zullen komen en zoetgeurend op mijn etagère zullen staan.  
“Mam, is dit beslag wel goed?” Ik staar naar het mengsel en schrik. Het is zo dun dat ik het niet eens in de papieren cupjes kan gieten! Snel kijk ik nog eens goed naar de beschrijving. Het staat er echt: vijfenzeventig milliliter melk. Dan valt mijn blik op het telefoonnummer dat op de verpakking staat. De gratis Dr.Oetker-consumentenlijn.  
“Met de klantenservice van Dr. Oetker spreekt u.”
“Ja goedendag. Weet u wel dat er een fout staat op de verpakking van jullie cupcakes compleet? Het beslag is veel te dun, nog dunner dan pannenkoekbeslag.”
"O, wat vreemd,” klinkt een verbaasde damesstem aan de andere kant van de lijn, “ik heb nog niet eerder een klacht ontvangen over dit product. Ik kijk even met u mee.”
 
Ik hoor geratel over een toetsenbord.
“Alle producten worden hier gebakken en getest. Maar te dun zei u? Hoeveel melk hebt u toegevoegd?”
“Nou vijfenzeventig milliliter, precies zoals op het pak is aangeven.”
“Dat is bijna onmogelijk.”
“Ik bak wel vaker,” antwoord ik ietwat geïrriteerd.
“Mevrouw, zou het dan misschien kunnen dat uw maatbeker niet correct is. Vijfenzeventig milliliter melk is echt maar heel weinig en het beslag hoort lobbig te zijn, maar beslist niet dun.”
Lobbig, lobbig? Ik kijk nog eens naar mijn brouwsel waarin nu kleine klontjes boter drijven. Opeens voel ik nattigheid. Terwijl mevrouw Oetker door ratelt over het lobbige beslagje, raadpleeg ik vlug Wikipedia. Het staat er echt: een liter is duizend milliliter en niet honderd, wat dom!
“Hallo, mevrouw, bent u daar nog?”
“Eh, ja.”
“Zou u de productiecode eens willen oplezen. U vindt hem rechts naast de houdbaarheidsdatum.”
Aarzelend lees ik de code op. Ik hoop maar dat ze de omslag in mijn stem niet opmerkt.
"Ik ga uw klacht opnemen met onze productieafdeling,” besluit mevrouw Oetker het gesprek. “En als pleister op de wonde stuur ik u ons grote Dr. Oetker bakpakket toe.”
 
Het schaamrood staat op mijn kaken als ik ophang. Ik hoop van harte dat ze mijn klacht niet al te serieus gaan nemen bij Dr. Oetker en geen energie zullen steken in het napluizen van het productieproces. Of zullen ze daar wel vaker te maken hebben met keukenprinsessen die duidelijk geen maat kunnen houden?
 
© Natasja Bijl
 
 
 
Dit artikel delen?
Auteur: © Natasja Bijl op .
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 1964

De waardering voor: "De keukenprinses"

Auteur: Natasja Bijl

4.675

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Reacties   

# RE: De keukenprinsesIrma Kurpershoek 27-04-2013 14:17
Het had een actie van mij kunnen zijn. Fijn om te op deze hilarische wijze te lezen dat er nog meer 'keukenprinsess en' bestaan.
Groetjes, Irma
# Honesty AwardGeorge Knottnerus 14-03-2013 15:09
Stuur deze leuke ontboezemende column na naar Dr. Oetker. Wie weet win je de Honesty Award ermee. In elk geval zullen ze er smakelijk om kunnen lachen.
Groet van
George
# RE: De keukenprinsesJannie Harmsen 13-03-2013 12:57
Een leuke vergissing! Zou mij ook best kunnen overkomen. Dat je het zo ruiterlijk toegeeft vind ik top. Mocht je het bakpakket al ontvangen hebben, dan meer succes en vervolgens......."smakelijk!"

Jannie.

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Ook jouw waardering hier?

Klik op het gewenste aantal sterren om een waardering te geven. Daarbij: 5 sterren = zeer de moeite waard, 4 sterren = de moeite waard, 3 sterren = lezenswaardig, etc..
In het tekstblok kun je een korte review toevoegen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!
Meer inzendingen van: Natasja Bijl :

A Taste of Talent ?

Elke keer, bij een nieuw bezoek aan deze pagina, een ander en actueel leespakket!
Wist je?

Random:

Zwijgen
| Eelco Visser | Column