Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

The real State of the Union - 1

Er wordt veel geschermd met woorden als “kernwaarden” en “normen” die weliswaar begrijpelijke gevoelswaarde hebben, maar eigenlijk weten maar weinigen wat die kernwaarden dan eigenlijk wel zijn. Onlangs zei onze vicepremier en minister Ollongren dat het populisme van Wilders en Baudet de kern-waarden van de democratie bedreigen, de één zelfs meer dan de ander, en dus is er een graadmeting: het soort onderbuik

gevoel waarmee we veelvuldig te maken hebben als het om vrouwen in bestuurlijke functies gaat. De meeste vrouwen begrijpen dat beter dan de meeste mannen, zo lijkt het. Zie ook mijn column: Geen Man-cipatie.

Wat zijn dan die kernwaarden?

Volgens onze rijksoverheid staat een grote meerderheid van de Nederlandse samenleving achter een democratische rechtsstaat met gelijkheid, vrijheid en mensenrechten als belangrijkste waarden – de kernwaarden dus.

Men kan zich nu afvragen of het populisme nu die kernwaarden bedreigen of juist de problemen benoemt die deze kernwaarden bedreigen, een aanmerkelijk verschil in visie waar het in beide gevallen om de bedreiging van de kernwaarden gaat.
Het hangt er nu af of je politiek links of recht georiënteerd bent hoe je daarmee omgaat.
De populistische partijen noemen man en paard om aan te geven welke problemen die kernwaarden bedreigen en geven ook drastische maatregelen in het vooruitzicht om die kernwaarden te herstellen door die problemen met kop en staart aan te pakken.
De linkse partijen zeggen juist dat het met man en paard benoemen van de problemen de bedreiging van onze kernwaarden is. Het woord “respectloos” valt veelvuldig, een term die op het gevoel moet werken en aangeeft dat degene die het woord toegeworpen krijgt minderwaardig is tegenover degene die het uitspreekt. Paradoxaal dus. Meestal is dat in de wereld van vrouwen in het bestuur zo, werkend vanuit de onderbuik en de burgerrechten negerend, want tenslotte zijn zij in de positie die het voor het zeggen heeft.

In Huize Sneer prevaleert de overtuiging dat de populisten toch behoorlijk meer energie steken in het behoud van onze kernwaarden dan de linkse politiek van afwachten.

Politiek stokpaardje is het noemen van asielzoekers die een bedreiging zijn van onze democratische kernwaarden. We moeten dan kijken naar de burgerplichten van betrokkenheid en verantwoordelijkheid jegens medeburgers, wat een toch een democratische samenleving maakt, die bij de meest islamitische immigranten onvergelijkbaar en vooral onverenigbaar zijn met die van de autochtone burgers, die ook een mengelmoes is van alles wat op aarde rondloopt, maar die wel hebben geleerd om hun burgerplichten te vervullen.

Hoe gaat onze overheid daarmee om? Zij stellen dat “iedere nieuwkomer nadrukkelijk wordt gewezen op kernwaarden als vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit”. Ook krijgen alle nieuwkomers direct bij aankomst een voorlichtingsfilm te zien over onze normen en waarden. Er is dan aan hun burgerplicht voldaan en de nieuwkomers worden het land in gestuurd, natuurlijk met veel kostbare begeleiding, maar zonder nog ooit aan die voorlichting te denken.
Er is namelijk totaal voorbijgegaan aan de enorme verschillen in cultuur en die zet je met zo’n filmpje niet om in democratisch burgerschap. De nieuwkomers hebben niets anders dan vast te houden aan de waarden en normen die hen vanuit hun afkomst is meegegeven. Dat krijg je er niet zomaar uit, zeker niet met een filmpje, maar daar zit nu juist die bedreiging van onze kernwaarden in! De gedragingen van velen van die nieuwkomers wijzen uit dat hun normen en waarden onverenigbaar zijn met de onze, sterker nog, ze willen ons hun normen en waarden meegeven, zodat we daarmee rekening moeten gaan houden. De linkse politiek vindt natuurlijk dat dit moet kunnen, vooral de knappe vrouwen in bestuurlijke functies krijgen daar moederlijke onderbuikgevoelens bij, alsof zij een kindje van zichzelf opvoeden en verwachten dat het allemaal vanzelf wel goed komt door hun aandacht.
De ervaring geeft aan dat dit niet het geval is. En in de islam is geen sprake van vrijheid zoals wij die kennen; er is geen sprake van verantwoordelijkheid en burgerplichten. Nee, het is een mannenwereld en men doet wat men wil, ook als zij in Nederland zijn, en daarna wordt hun actie ontkend of wordt er verwezen naar hun eigen normen en waarden om het goed te praten. Voorbeeld: Islamoloog Ramadan, verdacht van verkrachtingen omdat de vrouwen niet islamitisch genoeg gekleed waren: niks burgerplichten, kernwaarden, normen en waarden; slechts diep geworteld egoïsme.

De linkse politiek vindt dat allemaal wel passend in onze samenleving, het valt allemaal wel mee, kon veel erger, maar ook hier zijn het vooral vrouwen die de boventoon voeren en vanwege de afspiegeling van de maatschappij de kans hebben gekregen om met de onderbuikgevoelens te regeren. Burgerrechten, wat zijn dat? De burger moet zich schikken naar hun nukken -  een goed voorbeeld is het onwezenlijke donororgaanbeleid van Pia Dijkstra.

Niet verwonderlijk dus dat er een tegenstroom ontstaat die geen onderbuikgevoelens kent, die links dan populisme noemt, maar gewoonweg is ontstaan als tegenpool van dat onderbuik-beleid. Ze willen terug naar feiten! Niet naar moederlijke gevoelens! Want juist daarin liggen de bedreigingen van de kernwaarden van onze democratie.

In Deel 2 een vervolg met nieuwe inzichten.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 266
(Gemiddelde waardering 3.7 met 3 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Hoogste beoordeelding:

Top 10 : Meest gelezen

Schrijfactiviteiten