Voor schrijvers, door schrijvers
553 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

80 Hits

Publicatie op:
De jeugd heeft de toekomst

Gerustgesteld. Dat was mijn gevoel na het horen van hetvolgende statement, dat in het Jeugdjournaal-debat door een bepaalde politicus werd gemaakt en door de rest werd bevestigd:

“We zijn het vaak niet met elkaar eens, maar we kunnen nog wel steeds samen met elkaar door één deur.”

Dat is nu nog eens een mooi signaal naar onze jeugd toe. Je kunt het niet met elkaar eens zijn. Het kan er soms hard aan toegaan, maar we houden wel respect voor elkaar. Ergens ligt een grens.

Zei de koning niet ook zoiets in zijn laatste televisietoespraak? Die moeten ze nou premier maken! Al weet je natuurlijk nooit hoe iemand gaat draaien, wanneer hij aan de macht komt.

Maar dat terzijde. Ik had het over het geruststellende gevoel, dat ik kreeg door het Jeugdjournaal-debat statement. Hetzelfde gevoel kreeg ik toen ik onlangs Sylvana Simons hoorde spreken in een talkshow. Waar zij de avondklokrellen had gebagatelliseerd tot slechts een stelletje idiote relschoppers, tikte de jongerentak van haar partij haar op de vingers.

Er is hier namelijk wel degelijk sprake van een veel groter maatschappelijk probleem. De grenzen zijn zoek en we gaan daar zo langzaamaan steeds verder overheen.  Zit daar zo’n redactie bij Jinek nu daadwerkelijk te bekokstoven hoe ze iemand tot de grond toe af kunnen maken, zonder dat ze zich dat zelf beseffen?

Tja, om op te vallen moet je steeds verder gaan in provo sneren en aso lallen. Ik zie dat ook in de sociale media. Ook door de politici zelf. Velen weten echt niet wat ze zeggen, of juist wel. Dat is nog erger.

Overigens heeft Azarkan een kans gemist, door niet ook gewoon weg te lopen bij Jinek. Daarmee had hij zich echt onsterfelijk gemaakt. Want als iemand wel ziet, wat er aan de hand is, dan is hij het wel. Maar zijn opmerkingen over een bepaalde grens aan de vrijheid van meningsuiting (misschien) werden hem niet bepaald in dank afgenomen.

Gordon deed het beter. Maar dat was dan ook wel na de avondklokrellen. En als je het er niet mee eens bent? Je wilt toch niet dommer zijn dan Gordon? Oeps, daar gaat mijn respect. Mijn excuses. Ik bedoel natuurlijk dat ik Gordon heel hoog heb zitten, kennelijk.

Maar om terug te komen op mijn verhaal: ik vind het goed om te zien hoe de jeugd de juiste ingrediënten meekrijgt. Daarmee kunnen ze later de puinhopen opruimen, mocht het toch zo ver komen dat u deze week blind asociaal stemt.

Maar in het ergste geval heeft de jeugd de toekomst. Dat stelt me gerust.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "De jeugd heeft de toekomst"

18.03.21
Feedback schrijfkwaliteit
Leuke column. Jammer genoeg Jinek wél gemist maar bedankt voor je update...
Persoonlijk ben ik wat minder gerust. Zolang de jeugdige toekomst kennis vergaart middels zijn of haar 24-36 inch en door een mondkapje beperkt wordt eens flink op zijn bek te gaan...
 • Waardering schrijfkwaliteit
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Arjan Zuidervliet 18.03.21
  Harstikke, harstikke bedankt Louise! Ik schrijf nooit een column, maar nu eindelijk sterren en wel 5.
  Kennelijk heb ik iets meer vertrouwen in de jeugd.

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

 • Mondkapjes of oordopjes (357) Han Maas 17-04-2020

  De basgeluiden van economisch getroffenen beginnen door te drammen. ‘Wat gas bijgeven in mei,’ zegt Hans de Boer, voorzitter van de grootste werkgeversorganisatie in Nederland VNO-NCW. Een afkorting net zo...

  Lees meer: Mondkapjes of oordopjes