• Columns

  Columns op Schrijverspunt
 • Informatie

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

De Helm

Afgelopen December was ik door een vriend uitgenodigd om met hem mee te gaan naar Bastogne voor een `Meet and Greet` met de acteurs van de hitserie `Band of Brothers`.
Door alle plichtplegingen kwam ik er bijna niet aan toe om het museum en Bastogne te bezoeken, waardoor ik besloot om er tijdens de zomervakantie een week te gaan doorbrengen.
Door mijn interesse voor WO2 is Bastogne, eigenlijk de gehele Ardennen, een soort van must om eens bezocht te hebben.
Ik had op voorhand dus al enige bezoekjes gepland en er zaten memorabele bezoeken tussen.
In het Saint Jacques bos bij Foy werd ik toch wel even heel klein toen ik de schuttersputjes zag die door het hele bos verspreid lagen.
Het geheel had iets beklemmends, omdat die jongens het destijds heel zwaar hebben gehad. Je proefde als het ware de ellende van het 506e terwijl ze daar onder zware beschietingen weerstand boden aan de Duitse troepen.
Echter het meest memorabele moment had te maken met een biertje.
Nog diep onder de indruk van alle bezoeken die dag, besloten we wat te gaan eten in Bastogne.
De jonge kelner vroeg wat we wilden drinken, waarop ik hem om een ´Speciaalbier´vroeg´.
We bestelden een Airborne bier, omdat dit bier aansloot bij de dag.
Toen er een flesje bier werd neergezet met een bijbehorend keramieken helmpje, fronsten mijn vrouw en ik wel even onze wenkbrouwen.
"Dat drinkt toch niet lekker", zei ze nog.
Nee dat klopte wel, maar het had ook wel iets.
Later die week bezochten we het Airbornemuseum in Bastogne, waar ik het verhaal las van Vincent Speranza.
Ten tijde van het Ardennen offensief kwam hij zijn vriend Joe Wills tegen, die gewond was geraakt aan zijn benen.
"Kan ik wat voor je doen,"vroeg hij, waarop Joe antwoordde.
"Kun je wat te drinken regelen?"
Vince ging op pad en vond een bar, waarvan de tap nog werkte, waarop hij besloot zijn helm vol te tappen om zo zijn vriend te kunnen voorzien van drinken.De andere gewonden kregen lucht van dit voorval en Vince besloot nogmaals een helm op te halen. Dit ging zo door, totdat een dokter hem toesprak en hem verbood de gewonden drinken te geven.
Veel later na de oorlog besloot iemand bier te gaan produceren met op het logo de soldaat en de helm.
Juist deze kleine verhalen maken het bijzonder om erover te lezen en om je erin te verdiepen. Vandaar, denk ik, gaan mijn boeken over deze periode, omdat nog lang niet alles is verteld, maar wel verteld zou moeten worden. Zoals het verhaal omtrent de keramieken helm.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 610
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor deze rubriek met een hoge waardering van bezoekers.

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Reinder Veelinx

Een 149 BJ2 tje

nov 17, 2019 Gerard Treffers

Boeren

okt 28, 2019 Machteld Berkelmans

Euthanazeer

okt 17, 2019 Saskia van Haeren

Meer schrijfactiviteiten

Blog: Jouw persoonlijk platform

Een blog is een online plek waar je onder eigen controle content kunt publiceren en waar je een bepaalde groep mensen mee aanspreekt. Het is een is een persoonlijk dagboek op een website dat…

Op zoek naar nieuwe columnisten

We publiceren periodiek een nieuwe column op Schrijverspunt. Jouw column is dus ook welkom. We plaatsen een column in volgorde van binnenkomst. Dus denk je dat je in staat bent een puntige…

Poëzie lezen of publiceren?

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer…

Verhalen in een notendop: een uitdaging

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de…