Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

De HBO Levenseinde

Toen ik 75 was geworden, kreeg ik een brief van de gemeente met een formulier dat ging over het vrijwillig levenseinde bij een voltooid leven. Ik vulde het formulier gehoorzaam in maar aarzelde bij de vraag of ik een rollator had. Die had ik niet. Maar ik had wel een wandelstok en schrapte daarom rollator door en verving het door wandelstok. Wie weet zou het helpen.

In het centrum was een piekfijn sterfhuis verrezen dat er uitzag als een soort chique hotel en in de volksmond werd aangeduid als het sterfhuus. Officieel heette het Hospice Sad Munster. Het werd gerund door netjes geklede vrijwilligsters die je beleefd aanspraken als je binnenkwam voor een open dag. Maar als ik dan een borreltje kreeg van een keurige dame in een mantelpakje voelde ik me toch wat unheimlich. En als ik uit het sterfhuis vertrok, keken voorbijgangers me vaak veelbetekenend aan: werd het niet tijd? En hadden ze niet gelijk?

Tegenwoordig houd ik de gordijnen dicht en mijn ogen afgewend als ik stilletjes boodschappen doe. Laatst kreeg ik een telefoontje van de gemeente en een dag later kwam er een man met een baard en een petje die aanbelde. Ik gluurde door de gordijnen maar hij had  mij gelukkig niet gezien. Ik kende hem wel. Hij was van het sterfhuis en had zijn opleiding gevolgd aan de HBO Levenseinde in Enschede en  dat waren harde rakkers. Werd het echt niet tijd? Begon mijn knie niet zo nu en dan op te spelen? En, nog belangrijker toen ik erover nadacht, was mijn leven eigenlijk niet voltooid? Ik zuchtte en keek naar mijn oude mannen handen. Ik tilde ze op maar ze trilden niet.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 265
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Water & Dorst

Je tong als leer, je stem schor en je hoofd daas. Je snakt, je hunkert, je wil! Verlossing. De oase die opdoemt uit de winderige zandvlakte die Dagelijks Leven heet. Je eigenste schrijftafel! De…

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster