Klik op een van de onderwerpen voor meer informatie!

SCHRIJFACTIVITEIT: COLUMN
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
Maximaal 750 woorden.
OOK MEEDOEN?
Tekst inzenden:
Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Door, na eerst in te loggen op JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN

Eerst inloggen s.v.p.!

De grasstrijd

Publicatie: 16 juni 2021

De gemeente heeft enkele jaren geleden besloten dat het gras voortaan mag groeien. Je hoorde er niemand over, tot dit jaar de buurtapp ontplofte.

‘Hoe kan het dat het zo hoog is’ ‘Wij zijn weer het ondergeschoven kindje, in de binnenstad wordt het wel gemaaid’. Tot mijn stomme verbazing waren er ook mensen die het levensgevaarlijk vonden. Ze kwamen met teken en grasaren en vreselijke plaatjes van honden die ogen hierdoor waren verloren, met hooikoorts, gevaar voor luchtwegen en verkeersveiligheid.

Ik kreeg op mijn donder toen ik het voor de natuur en het geldbeheer van de gemeente opnam: ik zou mensen met luchtwegaandoeningen daarmee bagatelliseren, of zoiets, en ik had er niets over te vertellen. Een ander vond dat ik ‘onder een steen’ leefde omdat het een heel erg groot probleem is, al dat lange gras. Vreemd. Ik heb zelf hooikoorts en astmatische bronchitis. Dat is niet erger geworden van het hogere gras. Oei, ik doe het weer! Ik bagatelliseer steeds weer het probleem van het groeiende gras. Want het is gevaarlijk, dat gras, en de meeste mensen willen het dus gekortwiekt hebben!

Uiteraard was ik enigszins van mijn stuk gebracht. Leefde ik werkelijk zo onder een steen? Had mijn  hooikoorts zoveel erger toe moeten slaan? Was inderdaad iedereen behalve ik tegen het gras? Ik moest op zoek naar feiten….Dus ik ging stemmen tellen. De mensen die voorstander van het beleid waren, de neutralen en de tegenstanders: ik heb hen allemaal geteld. De voorstanders waren in de meerderheid. Van de tegenstanders vond een aantal dat het niet slecht is, maar ze willen dat het niet de verkeersveiligheid in de weg staat en dat er speelvelden voor kinderen en honden over blijven.

Waarom dachten deze mensen, die me zo bijzonder fel aanspraken, dan dat ik een onwetende, domme minderheid vormde? Simpel: de meeste mensen die voor zijn hadden een bijzonder kort bericht erbij gezet of alleen een like op wat anderen met hun mening schreven. Terwijl de tegenstemmers massaal grote lappen tekst schreven om hun woede te uiten. Dus het leek erop dat de tegenstemmers in de meerderheid waren, maar feiten vertelden een ander verhaal. De zwijgende meerderheid was voor het gemeentelijk beleid. Zou je dan nog de mensen tellen die tegen zijn maar alleen vanwege die stukken die verkeersveiligheid hinderen of speelplek zijn voor kinderen en honden, dan zit je vlug op een hele grote meerderheid die voor het huidige maaibeleid is, al dan niet met enkele aanpassingen.

Natuurlijk moest ik wel even gaan kijken of wij gewoon een bezuinigingsmaatregel waren en de mensen in de binnenstad wel werden gemaaid.  Ik moest toch in de stad zijn en jawel hoor: hoge bermen, ook aan de andere kant van ons kanaal, waar de mensen niet stelselmatig worden gediscrimineerd door de gemeente, waar ze het niet moeten doen met tweedehandskunst die niemand meer wil en dus maar in mijn stadsdeel wordt gedumpt.

Toen moest ik de stad uit. Toch even checken hoe het gras er daar bij staat. Niemand wil tenslotte gediscrimineerd worden, of dat zijn of haar gemeente domme dingen doet die andere gemeenten niet doen! Ook daar: hoog, wuivend gras in de bermen, met klaprozen en pinksterbloemen en van alles en nog wat erdoorheen. In het dorp waar ik heen moest zag ik het ook: hoog gras met bloemen op een veldje. Dus ik ben blij. Blijkbaar leef ik met heel veel anderen onder een supergezellige steen, waar we met zijn allen het hoge gras verwelkomen en ons er niet door gediscrimineerd voelen.

WAARDERING
HITS
268
AANGEPAST: 16-06-2021

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
21.06.21
Graag je feedback a.u.b.:
Graag gelezen! Een dag of twee geleden nog eens gaan wandelen, verheugde me al op de veldbloemen langs de weg. Toch niet weggemaaid zeker: weg korenbloemen, klaprozen, boterbloemen,...
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
16.06.21
Graag je feedback a.u.b.:
Schitterende column. Met veel plezier gelezen.🍀
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig