Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

De glans van oude liefdes

‘Dat was in de tijd toen ik nog meende hetero te zijn,’ placht mijn man te zeggen als hij het over de periode heeft dat hij ver­loofd was met iemand van het andere geslacht. Een enkel voor­werp in ons huis ge­tuigt uit die periode. Zo staat op een ereplaats in de antieke hoekkast een kristal­len cognac­glas met zilveren voet te glinsteren: Van haar cadeau gekregen op de laatste verjaardag die hij samen met haar vierde.
Toen wij net samen­woonden en ik onvol­doende op de hoogte was van zijn gevoe­lighe­den, pakte ik in mijn on­schuld het glas voor gebruik. Hoewel het me niet werd verbo­den, somde hij alle mogelij­ke risi­cofactoren op die ik door gebruik in de waagschaal zou stellen. Vanaf dat moment werd het kleinood door mij gemeden.
Nog altijd is er contact tussen mijn man en zijn ex. Onlangs kwam zij met haar echtge­no­ot bij ons eten. Bij de koffie vroeg ik of zij er een drankje naast wilde. Ze had wel trek in een cognacje. Een mooier moment om het relikwie weer eens uit de kast te halen en in oude luister te herstellen, bestond er volgens mij niet.
Voorzichtig schonk ik de cognac in. Het kostbare vocht fonke­lende in het glas. Mijn man zag het gebeuren en zijn neus krulde. Hij nam het glas over, hield het omhoog en wachtte tevergeefs op haar reactie.
‘Kun jij je herin­ne­ren dat je me dat glas cadeau gaf,’ vroeg hij uitnodigend terwijl hij de cognac met gevoel voor drama voor haar neerzette. Aan zijn plotseling opdoemende vertwijfelde blik zag ik dat het bij hem doordrong dat zij geen idee had waar hij op doelde.
‘Heb je dat glas van mij gekre­gen?’ vroeg ze verbaasd.
‘Ik dronk in die tijd toch altijd een cognacje na het eten.’
‘Als ik je dat glas cadeau had gedaan, zou ik dat weten,’ zei ze gedecideerd.
De te­leur­stelling na deze opeenvolgende ontkenning was duide­lijk van zijn gezicht af te lezen. Mijn poging de schade te beperken door luchtigjes op te merken dat ieder­een wel eens wat vergeet, werd wreed verstoord door haar echt­genoot die, zich van geen kwaad bewust, op­merkte dat het niets voor haar was dingen voor het huis­houden cadeau te geven.
Ineens reali­seerde zij dat het glas, gezien het sippe gezicht van haar ex, voor hem een bijzon­dere betekenis moest hebben. ‘Ik herinner me vaag iets,’ zei ze peinzend met een, alleen voor mij zichtbare, knipoog.

Tijdens de afwas hadden wij het er nog even over.
‘Ik weet zeker dat ik het van haar heb gekre­gen. Trou­wens; ze gaf in die tijd altijd iets voor de uitzet en ik kan dat weten,’ voegde hij er, nu toch wat kribbig, aan toe.
‘Ze kon het zich toch vaag herinneren,’ zei ik terwijl ik het glas tegen het licht hield. Aan de glans van het cognac­glas was duidelijk afbreuk gedaan, aan de glans van oude liefdes gelukkig niet.

Paul Woerlee
Auteur van ‘Apen in een pak’
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 457
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Allerzielen

nov 02, 2019 Quote Guido Aerts

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten