Voor schrijvers, door schrijvers
Column
471 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

243 Hits

Publicatie op:
De essentiële avondwinkel van Jinek

Eva’s tafel is weer volumineus bezet – Miljuschka Witzenhausen is aangeschoven. Waar eigenlijk niet? Maar wat is haar beroep? O, “tv-kok”, lees ik. Vandaar.  

Wat komen de dames afgezien van personal branding doen? Lilian Marijnissen verkoopt oppositie, de verkiezingscampagne is begonnen. Daphne Bunskoek zegt dat ze nogal druk doet – dat Jochem Myer ADHD heeft wisten we, en nadat Beau van Erven Dorens deze aandoening onlangs heeft opgebiecht, vrees ik het ergste voor haar. Ze is verslaafd aan wandelen. Nou en? Hetzelfde geldt voor Miljuschka, die erachter is gekomen dat ieder pondje door het mondje gaat. Beter laat dan nooit.

Aaf Brandt Corstius zegt dat ze niet te genieten is als ze niet wandelt. ‘Mijn gezin lijdt er dan onder.’ Misschien is het wel wederzijds; manlief Gijs Groenteman, niet bepaald de vrolijkste, moet misschien zijn programma Media Inside met Marcel van Roosmalen voorbereiden, het voorbeeld van in ieder geval geacteerd chagrijn.

Ze wandelt dagelijks een uur in het stadsparkje. Ze bedoelt Frankendael aan de Middenweg in Amsterdam, maar zegt dat niet. Je wordt echt niet achtervolgd hoor, Aaf. Ik woon er ook vlakbij. En als ‘buurman’ kan ik je vertellen dat je dan wel héél langzaam loopt, tenzij je tien ronden doet. De stappenteller, een app, heeft ze gedeletet, werkt verslavend zoals ‘even kijken-Jinek’ in een filmpje laat zien. Een ‘verslaafde’ moet blijven huppen bij het theezetten, anders komt ze stappen tekort. Er zijn er voor minder opgenomen.

Aaf verheugt zich op haar verblijf op Texel volgende week. Het is waar, als kind heb ik al kilometers op de prachtige Waddeneilanden gewandeld. Wandelen is zo oud als de weg naar Rome. Ach, als je de avondklok omzeilt om naar Jineks essentiële avondwinkel te gaan, waarom zou je dan het advies opvolgen om zo veel mogelijk thuis te blijven?

Tot slot een filmpje over twee snotneuzen. Gekleed in houdies vertellen ze, als de avondklok al is ingegaan, dat ze willen rellen en chillen. ‘Nee, niet slopen, want mijn ouders zijn ondernemer.’ De dames moeten erom lachen. Allemaal! Zeker te weinig stappen gezet in de ontwikkeling van normaal denken en opvatting van humor.

In OP1 voert strafrechtadvocaat Roethof ter verdediging van een 24-jarige jongeman aan dat hij in rellen terecht is gekomen omdat hij eten ging halen. ‘Hij vond vuurwerk op straat en stak dat in zijn zak om het veilig te stellen.’

Als dat geen humor is!


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "De essentiële avondwinkel van Jinek"

03.02.21
Feedback:
Leuk om te lezen, maar (en dat kan aan mij, simpele ziel, liggen) ik snap je punt niet helemaal. Of komt dat omdat er in Jinek in die aflevering ook geen punt werd gemaakt? Dan ben je geslaagd ;-)
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  • Han Maas 04.02.21
    Er is een avondklok, maar die geldt niet voor BN'ers die voor eigen eer en glorie in een (essentiële?) talkshow aanwezig zijn.