Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

De ervaringen van een leerling-bestuurder

columns‘Stoppen! Kijk uit!’ Of: ‘Neem die bocht korter! Pas op een tegenligger!’ De hand van de dame op de passagiersstoel grijpt naar het dashboard waar ze een klein beetje houvast probeert te vinden en haar voet duwt op een denkbeeldige rem. Volgens mij ben ik niet de enige die zich in deze situatie herkent: het zijn de boeiende taferelen die zich afspelen tussen een leerling-bestuurder en zijn begeleider.

Maar laat ik nu toch maar even beginnen bij het begin; eerst moet je namelijk het stappen onder de knie hebben vooraleer je aan een marathon kan deelnemen. Je stapt voor de eerste keer die wagen in nadat je voordien met een hartslag, hoorbaar voor de gehele zaal, gezwoegd en gezweet hebt in het examencentrum voor het theoretisch rijexamen. Iedereen laaiend enthousiast want je bent geslaagd! Eindelijk komt autorijden in zicht en je begint je alvast groot te voelen tussen alle andere bestuurders. Wat kan er nu moeilijk zijn aan het rijden met een doos op vier wielen? Fietsen lukte me al in tien minuten…

Handrem naar beneden, gordel over de schouder en starten maar. Starten? Waarom wil die auto niet gewoon rijden als ik op dat gaspedaal duw? Eenmaal de eerste verkeersborden in zicht komen, beginnen mijn brains hevig te werken en wordt er naar de bijpassende uitleg gezocht ergens in mijn hersenen. Dat theoretisch rijexamen was glansrijk volbracht dus komaan waar blijft de betekenis van dat bord? Ja, de stress op de rijbaan speelt me soms wel eens parten.

Maar goed, intussen zijn we al even verder en beetje bij beetje krijg ik wat meer vertrouwen in mijn auto. Ik denk dat je het kan vergelijken met paardrijden. In het begin: wat was dat een flop! Na een week op paardenkamp te gaan had ik zo’n sterke band met mijn paard dat ik hem nog nooit eerder zo goed had bestuurd. Uiteraard is er geen gaspedaal of koppeling aanwezig op dat lieftallige dier, maar toch, een toepasselijke vergelijking, vind je niet?

‘Links afslaan’, zegt de rijinstructeur naast me. Links, ja inderdaad, die kant op. Ik ga naar de tweede versnelling en vind van mezelf dat ik een goede bocht nam. ‘Jongedame, volgens mij was dat niet wat ik had gevraagd.’ Ik denk even na, controleer mijn handen, beeld me in dat ik aan het schrijven ben en concludeer dan dat ik de verkeerde afslag nam. Ben ik even blij dat de instructeur geen gps is: ‘Auto keren indien mogelijk.’ En zo een vijftigtal keer tot wanneer ze eindelijk haar willetje krijgt en je de auto keert, ik wil het niet nog eens meemaken. Links en rechts, het is niet mijn sterkste kant, maar ik stel me er tevreden mee dat ik niet de enige ben met dit probleem. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit probleem algemeen gekend is bij vrouwen omdat hun twee hersenhelften samenwerken. Mannen zullen dit niet zo gauw ondervinden, wat vervelend om telkens maar met een ding tegelijk bezig te zijn.

Na een lange rit zit je uiteindelijk ’s avonds door het raam te kijken en gaan je gedachten uit naar al die bestuurders die reeds slaagden voor hun rijexamen. Zovele auto’s die dagelijks voorbijrazen met zowel jonge als oudere mensen aan het stuur. Remmen, koppeling indrukken, links afslaan, recht afslaan; oefening baart kunst, of niet soms? Duimen hoog voor iedereen die zich in hetzelfde schuitje bevindt als ik.

© Céline Ruysschaert

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1382
(Gemiddelde waardering 5 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Hoogste beoordeelding:

Top 10 : Meest gelezen

Schrijfactiviteiten