Klik op een van de onderwerpen voor meer informatie!

SCHRIJFACTIVITEIT: COLUMN
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
Maximaal 750 woorden.
OOK MEEDOEN?
Tekst inzenden:
Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Door, na eerst in te loggen op JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN

Eerst inloggen s.v.p.!

De eerste wet van Rutte

Publicatie: 03 april 2021
Wie terugkijkt op de periode waarin Mark Rutte premier was, kan niet anders dan onder de indruk raken van zijn persoonlijkheid. Altijd opgewekt slaat hij zich door de ongetwijfeld loodzware werkweken die zich niet aan banaliteiten als de vrije zaterdag of de Here heiligende zondag houden en meer uren lijken te bevatten dan de zeven etmalen waaruit die bestaan. De manier waarop hij, ogend als gewone jongen op de fiets in spijkerbroek, jack en ijsmuts, naar de Catshuisoverleggen in de weekenden fietst, wekt de indruk dat regeren een avontuurlijke kruistocht in spijkerbroek is. Mark is een gewone jongen, heeft geen last van decorumneigingen, veegt zelf gemorste koffie van de vloer en dolt cabaretesk met journalist Jair Ferwerda. Leuk toch? Doe gewoon dan doe je al gek genoeg en het gaat om zaak, lijkt zijn adagium. Wij Nederlanders houden wel van gewone jongens.

De gewone, leuke jongen die heel goed minister-presidentje kan spelen. Het lijkt een mythe geworden waarin ook Mark zelf gelooft. Omdat hij zo goed is en schik heeft in landleidertje spelen moet hij dat vooral ook blijven doen. Tenminste, dat vindt hij zelf, want hij heeft een motie van wantrouwen overleefd. Dat de motie van afkeuring die hij wél aan zijn broek kreeg een soort APK-rapport is waarin staat dat er zó veel aan het voertuig moet gebeuren dat het rijp is voor de sloop, maakt op hem geen indruk. Hij gaat voor oplappen ook al komt er een voertuig uit waarvan de werking gegarandeerd is tot het einde van de straat.

Mark gaat hard werken aan vertrouwensherstel, zegt hij. Hij gebruikt vaak het woord ‘integer’. Hij weegt integer zijn beslissingen af, beweert hij ernstig kijkend. Integriteit is echter een woord dat anderen plakken op iemands gedrag en daar passen dan leugentjes niet goed bij. Dat weet Mark ook. Daarom liegt hij niet. Nooit! Hij past gewoon systematisch de eerste wet van Rutte toe:
1. Ik ben integer dus ik lieg nooit!
2. Als wat ik zeg niet de waarheid is, dan is mijn herinnering verkeerd of niet aanwezig, waarvoor, ook bij voorbaat, excuses.
 
Noot van de schrijver:Ik ontvang graag feedback
WAARDERING
HITS
295
AANGEPAST: 03-04-2021

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
12.04.21
Graag je feedback a.u.b.:
Mooi geschreven hoor! Goeie omschrijving ook van onze 'Ruttebeleving', wat mij betreft.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
04.04.21
Graag je feedback a.u.b.:
Goed geschreven Martin. En ook de inhoud spreekt me aan. Ben benieuwd wat Rutte er zelf van zou zeggen..
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Martin 04.04.21
    Dankjewel Hedwig. Ik vrees dat onze Mark niet op Schrijverspunt.nl te vinden is en ook niet op www.vandaagenmorgen.nl waar de column ook te lezen is. Het benieuwt me zeker wat hij zou denken... maar zelfs dan: zou hij zeggennwat hij dan denkt?