Voor schrijvers, door schrijvers
550 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

58 Hits

Publicatie op:
De eerste wet van Rutte
Wie terugkijkt op de periode waarin Mark Rutte premier was, kan niet anders dan onder de indruk raken van zijn persoonlijkheid. Altijd opgewekt slaat hij zich door de ongetwijfeld loodzware werkweken die zich niet aan banaliteiten als de vrije zaterdag of de Here heiligende zondag houden en meer uren lijken te bevatten dan de zeven etmalen waaruit die bestaan. De manier waarop hij, ogend als gewone jongen op de fiets in spijkerbroek, jack en ijsmuts, naar de Catshuisoverleggen in de weekenden fietst, wekt de indruk dat regeren een avontuurlijke kruistocht in spijkerbroek is. Mark is een gewone jongen, heeft geen last van decorumneigingen, veegt zelf gemorste koffie van de vloer en dolt cabaretesk met journalist Jair Ferwerda. Leuk toch? Doe gewoon dan doe je al gek genoeg en het gaat om zaak, lijkt zijn adagium. Wij Nederlanders houden wel van gewone jongens.

De gewone, leuke jongen die heel goed minister-presidentje kan spelen. Het lijkt een mythe geworden waarin ook Mark zelf gelooft. Omdat hij zo goed is en schik heeft in landleidertje spelen moet hij dat vooral ook blijven doen. Tenminste, dat vindt hij zelf, want hij heeft een motie van wantrouwen overleefd. Dat de motie van afkeuring die hij wél aan zijn broek kreeg een soort APK-rapport is waarin staat dat er zó veel aan het voertuig moet gebeuren dat het rijp is voor de sloop, maakt op hem geen indruk. Hij gaat voor oplappen ook al komt er een voertuig uit waarvan de werking gegarandeerd is tot het einde van de straat.

Mark gaat hard werken aan vertrouwensherstel, zegt hij. Hij gebruikt vaak het woord ‘integer’. Hij weegt integer zijn beslissingen af, beweert hij ernstig kijkend. Integriteit is echter een woord dat anderen plakken op iemands gedrag en daar passen dan leugentjes niet goed bij. Dat weet Mark ook. Daarom liegt hij niet. Nooit! Hij past gewoon systematisch de eerste wet van Rutte toe:
1. Ik ben integer dus ik lieg nooit!
2. Als wat ik zeg niet de waarheid is, dan is mijn herinnering verkeerd of niet aanwezig, waarvoor, ook bij voorbaat, excuses.
 
Noot van de schrijver:Ik ontvang graag feedback

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "De eerste wet van Rutte"

12.04.21
Feedback schrijfkwaliteit
Mooi geschreven hoor! Goeie omschrijving ook van onze 'Ruttebeleving', wat mij betreft.
  • Waardering schrijfkwaliteit
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • De prins en de vroege vogel (350) Han Maas 18-04-2020

    Iemand op zijn uiterlijk of leeftijd beoordelen is niet netjes. Ik zal dat nooit doen. Het is vroeg in de ochtend. Ik trek stevige wandelschoenen aan en wil nu wel eens zien of er meer vogels zijn in...

    Lees meer: De prins en de vroege...