Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 592
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

De dag van de doden dwarsligger

| Heleen van Beek

Vroeger hadden we maandag wasdag, dinsdag strijk dag, woensdag gehaktdag, donderdag poetsdag, vrijdag aten we vis, zaterdag boodschappen dag en zondag was het onze rustdag.

We wassen nu wanneer we zelf willen, strijken we minder, gehakt en vis eten we elke dag of juist helemaal niet meer.                                                           Boodschappen doen we online of op zondag.

Tegenwoordig hebben we elke dag, week, maand of jaar wel iets waar we aandacht aan schenken.

We hebben de dag van het Aangespannen paard , de Bierliefhebber, Crypto, Directeur, Erectie, Fraude onderzoeker, Garnaal, Heer, Industrie, Jakhals, Kampvuur muzikant, Literatuur, het Middelste kind, de Natuur, Openbare ruimte, het Positief denken, de Quote, Roodharige, Scheiding, het Trekpaard, de Uil, Vrijwilliger, het Werkpaard, Xxjes, de IJsbeer en Zus of Broerdag.

En niet te vergeten Knuffel dag, Warme Truien dag, Complimenten dag, dag van de Grap, Persvrijheid, Opa en Oma dag, Wereld UFO dag, Linkshandige dag, Burendag, Coming out dag, Wereld Toilet dag en dag van de Kleine Schrijver.

En al jaren natuurlijk Verjaardag, Moeder en Vaderdag, Koninginnedag, Snipperdag, Dierendag, Baaldag, Valentijnsdag, Klote dag, door de emancipatie tegenwoordig steeds vaker een Kutdag genoemd.

Duurt het wat langer dan hebben we een week, de week van de Armoede, Begraafplaats, Chronische ziekten, Dialoog, Eenzaamheid, Friet, Geschiedenis, Hoogbegaafdheid, Installateur, Jeugdzorg, Kinderopvang, Lentekriebels, Mediawijsheid, Nederlandse taal, Opvoeding, Pauzehap, Quiz, Rechtspraak, Scheidsrechter, Teek, Uitwisseling, Werkstress, IJsland, en Zorg.

Maar goed dat bepaalde dagen geen week duren en sommige weken mogen wel een dag duren.

Voorbeelden van maanden zijn van de Bloemendoder, Borstkanker, Christelijke Film, Digitale communicatie, Onderwereld en het Spannende boek.

De jaren van, zijn vooral dieren, denk aan het jaar van de Aap, de Bij, Draak, Egel, Geit, Hond, Kreeft, Leeuw en Olifant.

De Gouden eeuw zullen we ook niet vergeten, een tijd waar het goed ging met Nederland. Handel, economie, kunst en wetenschap, maar ook oorlog en vooral slavernij.
Meer dan een half miljoen Afrikanen werden door Nederlanders naar Amerika vervoerd.
Deze mensen werden tot slaaf gemaakt, eigendom van een ander mens.
Dit mogen we nooit vergeten, goud is dan ook de verkeerde benaming.

Rokjes dag hangt af van de weersomstandigheden, ook wel blote benen dag genoemd, maar is niet meer van deze tijd, las ik. 
De Autoloze zondag hebben we ook nog gehad.
                                                                                                                          In de toekomst misschien een Facebook, Twitter, Internetvrije dag, maar we laten ons liever niks opleggen.   
                                                                                      
Pluk de dag, want voor je het weet is het je sterfdag.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.

Hits: 412

4.675

(De gemiddelde waardering is 4.7 door 3 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Reacties   

+1 # DialoogLieven Vandekerckhov 04-01-2019 10:02
Dag Heleen, je inspireerde me om mijn stukje "Dag van..." te plaatsen. :-)
Antwoorden
# DankHeleen van Beek 22-03-2019 06:51
Haha, ik llas net pas jouw column over Heleen van Beek, geweldig.
Antwoorden
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

DSDD

Geschreven door Matthijs Zantinga. Geplaatst in Column.
Het begon met één stem. Belerend en irritant enthousiast. Het werden er al snel meer, maar dat was het ergste nog niet. Hij werd vooral gek van hun lachjes, van hun kirrend...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Herhaling

22, mei, 2020 Tryntsje van der Meer

Bang voor de dood

24, mei, 2020 Lotte Akkerman

Bitterzoete initiatieven

14, mrt, 2020 Marieke Vos

FEEDBACK

Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
 
-
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!